- -
UPV
 

5G-Xcast

La UPV lidera un projecte europeu per al disseny d'una innovadora arquitectura de xarxa 5G

[ 11/07/2017 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), lidera 5G-Xcast, un projecte europeu el principal objectiu del qual és el disseny d'una innovadora arquitectura de xarxa 5G que facilite la distribució a gran escala de nous continguts audiovisuals d'ultraalta definició i altres serveis interactius com la realitat augmentada, la realitat virtual i continguts de 360º.

La recerca resulta també d'especial rellevància per al futur del cotxe connectat, l'internet de les coses (IoT n'és la sigla en anglès) i els serveis d'emergència, ja que està previst el disseny de nous components punt a punt transmissió a grups (multicast) i difusió (broadcast) de la 5G, claus en cadascuna d'aquestes aplicacions.

8 milions d'euros de pressupost i 18 socis de 9 països

5G-Xcast té un pressupost de vuit milions d'euros, i està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins de la segona fase del projecte 5G-PPP (Associació per a la Col·laboració Publicoprivada en 5G).

Juntament amb la UPV, líder del projecte i únic soci espanyol d'aquest, en participen 17 més (d'un total de 9 països), entre els quals destaquen Nokia, BBC, British Telecom, Samsung i l'associació europea de radiodifusió EBU.

Permetrà la convergència de xarxes mòbils, fixes i de TDT


Segons explica David Gómez Barquero, investigador del Grup de Comunicacions Mòbils de l'iTEAM de la UPV i coordinador del projecte, la creixent demanda de continguts en ultraalta definició 4k UHDTV (i, en el futur, 8k UHDTV) i els nous serveis interactius emergents augmentaran encara més la demanda de capacitat i rendiment de les xarxes de comunicacions.


"Cap de les xarxes existents -ja siga fixa, mòbil o de difusió de televisió- té la capacitat d'admetre aquest tipus de demanda futura pel seu compte. 5G-Xcast desenvoluparà una solució que permetrà superar aquestes limitacions, facilitant la convergència de les xarxes mòbils, fixes i de televisió digital terrestre (TDT) en la 5G", assenyala Gómez Barquero.


Transmissions clau per al cotxe connectat o la IoT


"Les transmissions punt multipunt", afig l'investigador de la UPV, "permeten transmetre amb la major qualitat i eficiència possible el mateix contingut a molts usuaris simultàniament. I és ací on aquest projecte resulta clau, ja que les transmissions punt multipunt estan considerades essencials en molts dels nous casos d'ús de la 5G, com el cotxe connectat o l'internet de les coses, no sols per a serveis multimèdia i d'emergència".


"5G-Xcast", conclou Gómez Barquero, "es convertirà en el projecte insígnia sobre la radiodifusió de continguts en 5G a tot el món durant els pròxims dos anys".


Les primeres proves, en els campionats europeus del 2018 d'atletisme, natació, gimnàstica, rem, golf i triatló


La realització de les primeres proves amb desenvolupaments tecnològics pertanyents a aquest projecte està prevista per als campionats europeus d'atletisme, natació, gimnàstica, rem, golf i triatló que se celebraran l'any que ve, de manera simultània, a Berlín i Glasgow.

La reunió inicial del 5G-Xcast es va celebrar a la fi del mes passat a la UPV, amb la presència de representants de tots els socis, per a analitzar el començament del projecte.


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv