- -
UPV
 

InnoSpace

La investigadora de l'iTEAM de la UPV Ivana Gasulla rep del Consell Europeu d'Excel·lència una de les prestigioses beques Condolidator Grants

[ 21/12/2016 ]
InnoSpace

El Consell Europeu de Recerca (ERC, en les sigles en anglès) ha concedit a Ivana Gasulla, investigadora de la Universitat Politècnica de València (UPV), una de les beques del seu programa d'excel·lència Consolidator Grants, l'objectiu del qual és afermar projectes de gran impacte dirigits per científics amb una prometedora carrera professional.


En aquest cas, la recerca liderada per Gasulla porta per títol InnoSpace, Revolutionizing fibre-wireless communications through space-division multiplexed photonics i la seua aplicació suposaria una autèntica revolució per a la nova generació de comunicacions mòbils.


L'objectiu de Gasulla i el seu equip de l'Institut iTEAM-UPV és dissenyar una nova generació de fibra ultraràpida, compacta i de gran eficiència, que permeta tant incrementar la velocitat de connexió dels usuaris a Internet com respondre a les noves necessitats que, a curt i mitjà termini, requeriran les comunicacions 5G o l'internet de les coses.


Última generació de fibres òptiques


Amb aquesta finalitat, la investigadora de la UPV treballa amb l'última generació de fibres òptiques, basades en tècniques de multiplexació espacial, sobre les quals s'està investigant amb interès creixent a nivell internacional en els últims cinc anys. A partir de la citada generació, que engloba tant les fibres multinucli com les de poques modes, s'aconsegueix transmetre, en una única fibra, l'equivalent a un conjunt de diverses fibres òptiques estàndards, amb la consegüent reducció en grandària i pes.


L'originalitat del projecte InnoSpace radica en el fet que les fibres òptiques dissenyades no solament permetran aquest augment en la velocitat de transmissió, sinó que, a més, seran capaces de processar el senyal de ràdio alhora que el distribueixen a les antenes de comunicacions mòbils de l'usuari final.


36 nuclis en paral·lel


"En el cas particular de les fibres òptiques multinucli", explica Gasulla, "en lloc de tenir un únic nucli per on es transmet la llum, disposen de fins a 36 nuclis en paral·lel, amb la qual cosa es pot transmetre moltíssim més. Una fibra normal, que tots coneixem i que ens arriba a voltes fins a casa, té avui una capacitat limitada".


"Per això", prossegueix la investigadora valenciana, "hem d'investigar en noves tecnologies, avançar-nos al futur i idear solucions per a donar resposta als desafiaments que plantegen les comunicacions dels pròxims anys. Aquest és l'eix central del projecte".


Ampliació de les aplicacions cap a les xarxes d'accés ràdio


Fins avui, la recerca al voltant de les fibres òptiques basades en tècniques de multiplexació espacial s'ha centrat en la distribució de senyals digitals a alta velocitat a través de xarxes de llarg abast.


En aquest sentit, Ivana Gasulla i el seu equip de l'iTEAM de la UPV cercaran ampliar el camp d'aplicació d'aquestes fibres òptiques cap a les xarxes d'accés ràdio, és a dir, cap al segment de xarxa d'uns pocs quilòmetres que arriba a l'usuari final i dóna suport a les comunicacions sense fil. Aquest seria el cas, per exemple, de l'alimentació de les antenes que es comunicaran amb els mòbils en el futur entorn 5G o de les antenes ultrawideband que es podran trobar a les llars.


Distribució i tasques simultànies de processament del senyal


"En aquest nou entorn de fusió entre la fibra òptica i les comunicacions mòbils", indica Gasulla, "la novetat d'aquest projecte es troba precisament en l'augment de possibilitats que oferiran les tecnologies que es desenvoluparan. No solament es tractarà de distribuir el senyal de ràdio, sinó de realitzar diverses tasques de processament del senyal de manera simultània a aquesta distribució".


"Entre el gran ventall d'aplicacions de processament que se cercaran, podem destacar el filtratge de determinades bandes de radiofreqüència, la generació de senyals ultrawideband per a la llar, o l'encaminament del feix de radiació d'una antena (situada, per exemple, en un avió) per a seguir a un determinat usuari", destaca la investigadora de la UPV.


Risc important, però possibilitat de guanys encara majors


En resum, com explica Gasulla, el principal desafiament del projecte és ser capaços de dissenyar i fabricar les diverses fibres multinucli i de pocs modes proposades: "Al cap i a la fi, estem parlant d'uns dissenys completament nous que no s'han estudiat ni implementat fins avui. Així que, com amb tot projecte finançat per l'ERC, el component de risc associat és important, però els guanys que se'n podrien obtenir ho són encara més".


Enorme satisfacció pel reconeixement després de tres anys d'intens treball


Per a Ivana Gasulla, l'obtenció d'aquesta beca suposa el reconeixement d'un treball preliminar ben fet i l'aposta per una nova línia de recerca que s'ha estat gestant en els tres últims anys. "A més, d'altra banda, m'oferirà la independència i els recursos necessaris per a consolidar el meu equip de recerca i desenvolupar les tecnologies que contribuiran a la nova era de les comunicacions personals i l'internet de les coses en un futur proper", afig.


La investigadora de la UPV assenyala, finalment, que rebre aquesta beca suposa per a ella una "satisfacció immensa, no solament a nivell personal, sinó a nivell de l'equip de persones en el Grup de Fotònica de l'iTEAM que m'ha recolzat en tot moment. M'ha costat tres anys consecutius aconseguir-ho, amb tot el que el procés de preparació i entrevistes a Brussel·les comporta. Al final, com passa en general en la vida i en particular en la recerca, el fet de 'no tirar la tovallola' acaba donant bons resultats", conclou.


L'ERC ha concedit enguany un total de 314 beques, de les quals 24 han anat a parar a recerques realitzades en centres espanyols.


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv