- -
UPV
 

Life Albufera

La UPV lidera un projecte que ha aconseguit millorar la qualitat de l'aigua del parc natural i possibilita el retorn de diverses espècies d'aus

[ 14/07/2016 ]
Life Albufera

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i Medi ambient (IEAMA-UPV), ha aconseguit millorar la qualitat de l'aigua del Parc Natural de l'Albufera i restaurar hàbitats característics d'aiguamolls, amb la qual cosa ha possibilitat que algunes espècies d'aus hagen tornat a ocupar aquestes zones i a nidificar-hi.


Tot això ha sigut possible en el marc del projecte Life Albufera, gràcies al qual, durant els últims tres anys, s'han engegat diferents actuacions de gestió hídrica i de vegetació a tres aiguamolls artificials de la zona, amb resultats molt positius, que van ser presentats a la fi del mes de juny al Jardí Botànic de València.


Liderat per la UPV, Life Albufera ha comptat també amb la participació de la Fundació Global Nature, SEO/Birdlife i Acció Ecologista Agró; a més de la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i Acuamed, com a patrocinadors i propietaris dels aiguamolls artificials, i el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, a través de la Fundació Biodiversitat, que ha finançat part d'algunes actuacions.


Descens en les concentracions de nutrients i fitoplàncton, i regeneració de la vegetació


L'impacte del projecte en el parc natural ha sigut molt beneficiós, tal com ho demostren els importants símptomes de millora observats a les zones d'afecció directa dels aiguamolls artificials.


A la desembocadura del Tancat de Mília, per exemple, s'ha constatat una tendència decreixent de les concentracions de nutrients i fitoplàncton, així com una regeneració de mates de vegetació helòfita i submergida, i s'han detectat també exemplars d'aquestes últimes a l'entorn del Tancat de la Pipa.


Així mateix, Life Albufera ha aconseguit revitalitzar serveis ecosistèmics fonamentals, com el manteniment continuat d'una gran diversitat d'hàbitats per a acollir aus amb diferents preferències o la possibilitat de reintroduir altres espècies amenaçades, com el samaruc o la tortuga d'estany.


Beneficis mediambientals i socioeconòmics


Juntament amb les millores mediambientals, cal destacar al seu torn els beneficis socioeconòmics associats al manteniment d'aquests espais. En aquest sentit, han sigut nombroses i diverses les activitats d'ús públic realitzades des del 2013. Aquestes han tingut, a més, una repercussió positiva sobre algunes de les activitats econòmiques de l'entorn, com per exemple, els passejos amb barca, la restauració o el turisme ornitològic.


Així mateix, tota la informació resultant del projecte s'aplicarà en propostes de directrius de gestió que puguen ser incorporades al Pla de la conca del Xúquer i al Pla de gestió de l'Albufera com a espai de la Xarxa Natura 2000.


Al seu torn, el projecte ha permès desenvolupar diferents metodologies per a determinar indicadors del bon estat de conservació de les aus, aplicables no solament a l'Albufera, sinó també a altres aiguamolls.


Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv