- -
UPV
 

Entrevista Alumni UPV

Ana Renau, titulada per la UPV, ens endinsa en el món de l'oli d'oliva, al qual es dedica seguint la tradició familiar sota la seua pròpia marca.

[ 08/04/2016 ]
Entrevista Alumni UPV

Ana Renau pertany a la tercera generació d'una família amb llarga tradició per la cultura del camp. Una saga que des de fa més de 100 anys treballa les seues finques d'oliveres, ametlers i altres. Al començament del 2014 van llançar la seua pròpia marca, 10 LIVE OIL, amb la iniciativa de promocionar i posar en valor un producte de tan elevada qualitat, com ho és el nostre oli d'oliva verge extra.


1. Encara que vas estudiar Arquitectura a la UPV, els teus passos s'han dirigit cap a un altre món molt diferent: la comercialització de l'oli. Explica'ns com van ser els teus primers passos per llançar 10 LIVE OIL?


10 LIVE OIL és un projecte que sorgeix el 2014 quan ens vam adonar que l'oli d'oliva produït a la província de Castelló es consumia íntegrament a la zona i a penes semblava haver-hi alguna iniciativa per a donar-lo a conèixer fora d'aquest àmbit.


És un extra verge molt especial, format per varietats d'olives autòctones, que es desconeixen fora de la nostra província. Probablement molta gent ha sentit parlar de l'arbequina, l'hojiblanca o la picual, però és més difícil que a algú li sone la borriolenca, la serrana d'Espadà o la farga, que són les varietats que tradicionalment s'han conreat a l'interior de Castelló.


Així que ens vam proposar donar un nom al nostre oli i dissenyar un envàs que estiguera a l'altura del que considerem que és el producte fonamental de la dieta mediterrània, i que la nostra família ha estat produint des de fa generacions.


2. Com el produïu i com el comercialitzeu? Heu començat a comercialitzar-lo fora de les nostres fronteres?


Com bé dius, nosaltres som productors. L'empresa treballa durant tota la campanya en el maneig de l'olivar i obtenim a la fi de l'any el seu fruit, les olives. L'elaboració de l'oli es realitza a la Cooperativa de Sant Joan de Moró, a la qual pertanyem, ja que és l'almàssera més pròxima a la nostra zona. És molt important recalcar que les olives han de moldre's el mateix dia de la recol·lecció, de manera que de les finques van directament a l'almàssera.


En el procés de comercialització estem immersos en aquests moments i, més concretament, en el de internalització. Ens estem donant a conèixer en fires com Gastrònoma 2015, que es va celebrar a València, o Spain Gourmet Fair, a Tòquio, on vam estar presents amb l'Escola Valenciana de Tast, i amb ells assistirem també a Alimentària 2016, a la fi d'abril a Barcelona.


Els resultats estan sent molt esperançadors, ja que el nostre verge extra té una acceptació entre el públic que ens sorprèn en moltes ocasions. Nosaltres hem nascut consumint aquest oli i passa que, el que per a tu és normal, resulta ser EXTRAordinari per a molta gent.


3. Aprenguem una mica més dels olis. De què depèn la puntuació d'un bon oli d'oliva?


Cal destacar que, per a l'obtenció d'un oli d'oliva verge extra, són nombrosos els factors que hi poden influir. En la producció depenem de la climatologia de la campanya, de les característiques de la nostra zona, de la cura amb la qual es duu a terme la recol·lecció i, finalment, del bon fer en el procés d'elaboració de l'oli.


El resultat final passa dos tipus de proves. En primer lloc, els paràmetres químics. Mitjançant una anàlisi de laboratori es mesuren valors com el grau d'acidesa o l'índex de peròxids. Si l'oli obté els resultats exigits a un oli verge extra, passa a l'anàlisi sensorial, la qual cosa es coneix com a tast. El panel de tast el componen un grup de tastadors seleccionats i entrenats per a percebre els diferents trets sensorials d'afruitat, intensitat, nivells d'amargs i picants., i el resultat d'aquestes dades són determinants per a qualificar un oli com a verge extra o simplement verge.


Com veuràs, no és gens fàcil que un oli d'oliva obtinga la qualificació de verge extra.


4. Com podem distingir un oli verge extra, que siga bo, d'un verge extra de poca qualitat?


Un oli d'oliva verge extra és la màxima expressió de la qualitat que pot obtenir un oli d'oliva. Per definició, un verge extra presenta zero defectes, per tant, no es pot afirmar que hi haja un verge extra de millor o de pitjor qualitat.


El que ocorre és que, depenent de la varietat d'olives amb les quals s'elabore, l'oli tindrà unes característiques o unes altres, i ací entra ja el gust personal de cadascú. Podem fer una semblança amb el món del vi: hi ha gent que prefereix un determinat tipus de vi simplement perquè li agrada més que un altre.


5. Amb els tasts d'oli, què es pretén ensenyar?


Vivim en un país que és el primer productor d'oli d'oliva a nivell mundial i, no obstant això, el desconeixement que tenim d'aquest món és notable. Des de 10 LIVE OIL no solament pretenem donar a conèixer la nostra marca, sinó també acostar la cultura de l'oli a la gent. I t'assegure que és un món que "enganxa", en sóc bona prova, d'això.


Estem desenvolupant un projecte molt interessant, que esperem tenir enllestit per al començament de la tardor, coincidint amb la recol·lecció de l'oliva, que consisteix en el fet que tota aquella persona que tinga interès ens puga visitar a les finques, on es pot veure el maneig de les oliveres, i també inclourem un petit tast d'oli i la visita a l'almàssera, perquè puguen veure com s'elabora l'oli en plena campanya.


6. Es pot dir que l'oli d'oliva és la base de la nostra dieta. Quins avantatges aporta al nostre organisme l'oli d'oliva verge extra?


L'oli d'oliva és un oli natural produït a partir de la fruita de l'olivera. És molt ric en àcids grassos monoinsaturats i àcid oleic, greixos saludables que ajuden a mantenir bons nivells de colesterol, alhora que redueixen els nivells de colesterol roí. Es tracta, per tant, d'un aliment important a l'hora de reduir el risc de malalties cardíaques.


També destaca pel contingut en vitamina E i altres nutrients antioxidants, que ajuden a reduir el risc de malalties del cor; ajuda a combatre la hipertensió arterial en disminuir la pressió arterial; conté anticoagulants útils per a reduir el risc de coàguls sanguinis; és un aliment excel·lent per a desintoxicar el fetge i la vesícula biliar, i és una opció natural recomanada per a afavorir les diferents funcions digestives, en ajudar a fer millor la digestió i reduir les secrecions àcides.


Diversos estudis científics han permès, a més, constatar que l'oli d'oliva cru augmenta la longevitat, ja que ajuda a prevenir i evitar les malalties cardiovasculars, i conté antioxidants i altres nutrients antiinflamatoris que poden combatre els radicals lliures i prevenir l'envelliment prematur.


Com veuràs, són molts els beneficis del consum d'oli d'oliva i nombrosos els estudis sobre aquest tema. Personalment, per a més informació, recomane la visita de la web del COI (Consell Oleic Internacional) o la pàgina de la UNESCO, que el 2013 va inscriure la dieta mediterrània com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.


7. Has sigut alumna de la UPV. Quins records guardes especialment de la teua etapa universitària?


Va ser una etapa, la del meu pas per la UPV, que recorde amb molt d'afecte i també podria dir que amb nostàlgia. La UPV no solament em va aportar la formació acadèmica com a arquitecta, sinó també la formació humana. Recorde haver-ho passat molt malament i realment bé, però és una etapa inoblidable per la qual tornaria a passar sense dubtar-ho.


Crec que la universitat impacta també en el desenvolupament de millors relacions interpersonals. Continue quedant -amb certa freqüència, encara que no amb tota la que m'agradaria- amb les meues companyes d'Arquitectura, ja que seguim mantenint el mateix vincle després del pas pel "Poli".


8. Què esperes d'Alumni de la UPV i què creus que et pot aportar formar-ne part?


En l'entorn universitari un estudiant accedeix a tota la gran oferta de cultura, oci o esport; rep serveis de naturalesa administrativa, i, a més, té l'oportunitat d'accedir a la vida universitària.


Quan abandones aquest entorn, et desvincules completament de tot això, i per això només a través d'institucions com Alumni UPV és possible conèixer les possibilitats que continua oferint la universitat als que n'hem format part i, sobretot, la més que interessant oferta d'activitats que Alumni proposa, com la recent TEDxUPValència o les trobades del Dia Alumni UPV.


9.Què diries als alumnes i titulats de la UPV perquè puguen veure's reflectits en tu?


No sé molt bé què dir quant a ser reflex de ningú...


Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv