- -
UPV
 

Microbiologia i medi ambient

La UPV implementa una tècnica de ràpida detecció de bacteris patògens vius en aigües de reg, riu, residuals i de xarxes de proveïment

[ 12/06/2015 ]
Microbiologia i medi ambient

Un equip d'investigadors de l'Institut d'Enginyeria de l'Aigua i del Medi Ambient de la Universitat Politècnica de València (IEAMA-UPV) i del Centre Avançat de Microbiologia d'Aliments (CAMA-UPV) ha implementat una nova tècnica que permet detectar, de forma ràpida i precisa, la presència del bacteri patogen Helicobacter pylori viu en tot tipus d'aigües, ja siguen de reg, de riu, residuals, de xarxes de proveïment o vegetals.


L'estudi, els resultats del qual ja han sigut publicats per la revista Helicobacter, ha permès el desenvolupament d'una tècnica d'identificació que permet inhibir la divisió de les cèl·lules amb mescles d'antibiòtics, sense afectar la resta d'activitats metabòliques (mètode DVC), i combinar amb la tècnica FISH.


Identificació, tant del patogen, com de la seua potencial infectivitat


La FISH diferencia les cèl·lules del bacteri que són viables -és a dir, les que estan vives- perquè presenten una morfologia elongada enfront de les que no són viables, a més d'identificar els bacteris específics amb les sondes diana corresponents.


Yolanda Moreno (IEAMA-UPV) explica que han "combinat diverses tècniques moleculars que, a més d'identificar el patogen en la mostra d'aigua, determina que aquell bacteri està actiu metabòlicament i, per tant, podria ser potencialment infecciós".


Vàlida també per a la detecció de legionel·la en pous, aigües residuals i torres de refrigeració


La tècnica implementada pot utilitzar-se també per a la identificació de legionel·la en mostres d'aigua de pous, residuals i de torres de refrigeració. En aquest camp, en els últims anys, els investigadors de la UPV han assessorat diversos laboratoris del sector.


D'igual manera, el nou sistema ofereix també la possibilitat de detectar, tant en aigües com en aliments, dos bacteris més: Vibrio parahaemolyticus i Vibrio vulnificus.


Inflor de fangs i formació d'escumes d'origen biològic


En una altra línia de recerca, l'equip de l'IEAMA de la UPV ha dut a terme els primers estudis a la Comunitat Valenciana per a determinar amb la tècnica FISH quins són els bacteris filamentosos dominants en els problemes d'inflor de fangs i formació d'escumes d'origen biològic.


En aquest sentit, José Luís Alonso Molina (IEAMA-UPV) afirma que "els avantatges d'aquesta tècnica respecte als mètodes tradicionals de cultiu són la rapidesa i l'especificitat en la identificació dels bacteris que es volen analitzar".


Dos nous projectes


Dins d'aquesta mateixa línia, els investigadors de la UPV treballen actualment en dos nous projectes, l'un finançat per la Unió Europea i l'altre pel Programa estatal d'investigació, desenvolupament i innovació orientada als reptes de la societat, codirigit per Yolanda Moreno (IEAMA-UPV) i M. Antonia Ferrús (CAMA-UPV).




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv