- -
UPV
 

Llepolies més saludables

Investigadores de la UPV desenvolupen una nova formulació per a la preparació de llepolies amb propietats prebiòtiques i que no provoquen càries.



Llepolies més saludables

Investigadores de l'Institut Universitari d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament (IEAD) de la Universitat Politècnica de València han desenvolupat una nova formulació per a l'obtenció de llaminadures saludables, dirigida concretament a la fabricació d'esponges del tipus núvol de sucre. Aquesta fórmula permet obtenir un producte que no provoca càries i que estimula i afavoreix el creixement de la flora intestinal. A més, les noves esponges obtingudes destaquen pel baix índex glicèmic i insulinèmic, és a dir, no provoquen puntes de glucosa en sang. La clau resideix en la substitució dels sucres habitualment utilitzats en la fabricació d'aquests productes per dos ingredients naturals, un sucre (la isomaltulosa) i una fibra soluble (l'oligofructosa).


"El nostre objectiu era oferir als més xicotets un producte amb els mateixos atributs sensorials que les llepolies convencionals, però sense els inconvenients típics d'aquests productes, és a dir, que no provocara càries i que al mateix temps aportara algun benefici addicional, com el que dóna la fibra. En aquest sentit, l'aportació energètica i la dolçor de la isomaltulosa són similars als de la sacarosa, però l'avantatge és que no és cariogènica; a més, s'allibera lentament en la sang i a penes té un lleu efecte sobre els nivells d'insulina en el cos", apunta Marisa Castelló, investigadora de l'IEAD.


Respecte a l'oligofructosa, es tracta d'una fibra que ajuda a millorar el trànsit intestinal, però que, a més, com és de sabor dolç, es converteix en un ingredient "perfecte" per a l'elaboració d'un producte més saludable.


En el seu estudi, les investigadores de la UPV van partir d'una formulació bàsica composta per un 36% d'aigua, un 60% de sucres (dels quals un 60% era xarop de glucosa i un 40% sacarosa) i un 4% de gelatina. Per a l'obtenció del nou producte, van substituir el total dels sucres per isomaltulosa i oligofructosa. Posteriorment, van dur a terme en els laboratoris una sèrie d'assajos instrumentals per a determinar-ne les principals característiques de color i textura, així com de proves sensorials per a avaluar l'acceptació final del producte.


"El nostre següent repte és afegir-hi algun ingredient funcional que incremente el valor nutricional d'aquest producte, per exemple per a incorporar propietats antioxidants; per a això s'estan avaluant ingredients amb aquesta funcionalitat", afig Ana Andrés, directora de l'IEAD.


La reformulació de productes tradicionals en general, i en particular el producte desenvolupat per aquest equip constitueix una oportunitat per a la innovació en les empreses del sector dels dolços i la confiteria, la qual cosa els permetria diferenciar i diversificar la cartera de productes i atendre a la creixent demanda de productes saludables. Al costat d'Ana Andrés i Marisa Castelló, també formen part de l'equip de treball les investigadores Isabel Escriche, Ana Heredia, María Dolores Ortolá i Ángela Periche.


Més informació
    Notícia en UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv