Fomentar la transició cap a un sistema alimentari sostenible és el fi del projecte Objectiu Campus Sostenible. Una iniciativa que naix del convenciment que el consum d'aliments de temporada, de proximitat i ecològics és clau per a atenuar la crisi climàtica, millorar la salut de les persones i contribuir a una retribució justa en la producció de matèries primeres.
El projecte és participatiu i inclou accions de sensibilització, formació i diàleg dirigides a la comunitat universitària de la Universitat Politècnica de València, principalment a l’estudiantat, a les cafeteries concessionàries dels tres campus i als òrgans que prenen decisions relacionades amb aquest àmbit.
La iniciativa parteix de l'organització Centre d'Estudis Rurals i d'Agricultura Internacional (CERAI), i compta amb el suport de la UPV, a través del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació, el Centre de Cooperació al Desenvolupament, la Càtedra Terra Ciutadana i la Unitat de Medi Ambient.
El projecte col·labora amb iniciatives que ja es desenvolupen a la UPV, com el Mercat Agroecològic UPV, impulsat pel Centre Cooperació al Desenvolupament; la Cistella responsable, de la Fundació CEDAT, i el Food Waste Challenge i el Diàleg de Sabers, de la Càtedra Terra Ciutadana.
Augmentar el consum de verdures i fruites de temporada i de llegums de qualitat als serveis de restauració dels campus de la UPV és un dels objectius del projecte. Amb aquesta finalitat, primer s'ha realitzat un diagnòstic de l'actual oferta alimentària; a continuació, s'ha proposat formació relativa a la cuina sostenible: “La participació ha sigut voluntària i la resposta molt positiva; totes les cafeteries, menys dues que estaven tancades per motius relacionats amb la pandèmia, han col·laborat amb molt d'interès”, expliquen des del CERAI.
Sensibilitzar la comunitat universitària, especialment l'alumnat de la UPV, és un aspecte clau del projecte: “La universitat és essencial per a proporcionar pautes sobre hàbits saludables d'alimentació i de consum sostenible i responsable a les persones joves, ja que estan començant a cuinar”, expliquen des del CERAI.
Per això, des de l'organització estan elaborant vídeos amb receptes sostenibles que difondran a través de les xarxes socials; també realitzen el curs El revolucionari acte de menjar: sobirania alimentària i ODS, del programa INCIDE del Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació.
A més, el projecte inclou formació tècnica per a personal de la UPV, impartida per una experta jurista, per a realitzar millores en els plecs de contractació alimentària perquè siguen més sostenibles; és a dir, que fomenten la contractació de productes i serveis sostenibles ambientalment, justos socialment i que fomenten el desenvolupament del territori.
Compartir experiències
Una altra acció del projecte consisteix en la formació d'una taula de diàleg, en la qual participen tant personal de les concessions de restauració com serveis de la UPV amb responsabilitats en compra pública i sostenibilitat; l'objectiu és decidir sobre el tipus de sistema de producció, distribució i consum que es vol afavorir a la UPV i als seus menjadors universitaris.
Com a tancament del projecte, se celebrarà una jornada interuniversitària per a compartir i posar de manifest la importància de l'alimentació sostenible dins de les universitats.
Objectiu Campus Sostenible té una duració de dos anys (2019-2021) i està finançat per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, i la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració de l'Ajuntament de València
Notícies destacades