- -
UPV
 

Rosalind Franklin, protagonista

Una obra d'Alejandra de la Torre inaugura la segona fase del projecte Murals Dones de Ciència

[ 16/09/2020 ]

La figura de Rosalind Franklin acompanya ja a tot l'alumnat i personal de l'Institut Ramón Muntaner de Xirivella (València). Un mural de grans dimensions, obra de l'artista castellonenca Alejandra de la Torre, inunda de color i ciència la façana del centre.

Amb aquest, arranca la segona fase del projecte Murals Dones de Ciència, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Centre d'Innovació Les Naus de l'Ajuntament de València, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

De les dobles hèlixs i els raigs X a la fotografia 51

Amb tons vius i molt alegres, en el mural destaca el retrat de la investigadora britànica, envoltada per diferents elements que remeten a la seua trajectòria científica, des de les dobles hèlixs i els raigs X a la icònica fotografia 51, que va permetre revelar l'estructura de l'ADN, entre altres assoliments.

D'aquesta manera, De la Torre experimenta amb una “suposada abstracció”, convertint el mural en un joc que permet anar descobrint –a qui s'acosta a veure'l– algunes de les fites més importants de la carrera de Franklin.

Fons, figures i referències relacionades amb la seua trajectòria

“En el mural jugue amb els fons”, explica l'autora, “creant certes taques que no són aleatòries, sinó que estan directament relacionades amb la història de la investigadora, en concret, amb la seua gran fita, la fotografia 51. També experimente amb figures i referències que sembla que manquen de significat, però que en realitat tenen a veure amb els mèrits de Franklin. És veritat que no estan en primer pla, però tot aquell que s'acoste a veure el mural, si investiga una mica, les trobarà”, afig.

Al centre, dominant tota la façana i dirigint la seua mirada cap al carrer, sobreïx el retrat de Franklin, ple de traços, vida i color. “Per a mi, ha sigut un honor retre tribut a aquesta investigadora des d'aquest projecte. I per a nosaltres, que som artistes i que ho tenim molt difícil en el món de l'art, homenatjar dones i contribuir al fet que siguen referents de noves generacions adquireix, si és possible, més importància”, conclou de la Torre.

María Blasco i Jane Goodall, les següents

Després de Rosalind Franklin, arribarà el torn de la científica alacantina María Blasco, de l'homenatge a la qual s'albiren ja els primers traços a l'IES Sorolla de València. Posteriorment, al final del mes, començarà també a prendre forma, al BIOPARC València, el tribut que el projecte Murals Dones de Ciència retrà a l'etòloga britànica Jane Goodall.

Web i premi nacional de divulgació científica

El projecte, així mateix, disposa d’una pàgina web des de la qual es pot accedir a tots els continguts generats en aquest fins al moment: perfils biogràfics de les científiques homenatjades, vídeos sobre el procés de pintura dels murals, entrevistes amb les artistes o investigadores, etc.

A més, la web inclou també un plànol en el qual es localitza cadascun dels murals, i que ofereix així als usuaris i usuàries la possibilitat de realitzar un recorregut per la ciutat descobrint –o redescobrint– les científiques homenatjades.

La iniciativa va ser elegida l'any passat com el millor projecte de l'any de divulgació científica per la Xarxa Nacional d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i), que s'engloba dins de la FECYT del Ministeri de Ciència i Innovació.

Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv