- -
UPV
 

Els cítrics europeus, amenaçats

Personal investigador UPV-CSIC lidera un projecte internacional per a intentar evitar l'entrada al continent del devastador HLB

[ 04/10/2019 ]

L'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), coordina el projecte europeu Pre-HLB, finançat pel programa marc Horizonte 2020, a fi d'intentar evitar l'entrada de la malaltia de l'Huanglongbing (HLB) a Europa i, en cas de produir-se, preparar els mecanismes necessaris per al seu control eficaç a curt, mitjà i llarg termini.

El projecte, que es desenvoluparà durant els pròxims quatre anys, compta amb la participació de 26 organitzacions de nou països, sis d'aquests europeus.

Fins avui, no s'ha localitzat cap genotip resistent

Leandro Peña, investigador de l'IBMCP que lidera el projecte, explica que l'HLB "està considerada com la més devastadora de les malalties dels cítrics. Això es deu a la seua ràpida dispersió, l'agressivitat dels símptomes, les elevades pèrdues econòmiques que ocasiona, la dificultat de prevenir noves infeccions i l'absència de mecanismes de control duradors. L'HLB afecta a totes les varietats i patrons de cítrics, sense que s'haja trobat fins avui cap genotip resistent".

La malaltia de l'Huanglongbing, originària del sud-est asiàtic, s'ha expandit en poc més d'una dècada a quasi totes les regions citrícoles del món. La Xina, els Estats Units (sobretot, Florida) i el Brasil, els majors productors mundials de cítrics, es troben afectats per l?HLB i estan patint importants pèrdues econòmiques.

Els insectes transmissors, presents ja a les Açores, Canàries i la península ibèrica

L'origen de l'HLB es troba en tres espècies de bacteris del gènere Candidatus liberibacter, transmeses pels insectes Trioza erytreae i Diaphorina citri. Tots dos estan presents a les illes Açores, Canàries i la península ibèrica, i encara que els bacteris causants de l'HLB encara no han sigut detectades a la Unió Europea (UE), el risc d'entrada és elevat a causa de l'enorme circulació de béns i persones, com també a les importacions il·legals de material vegetal de varietats ornamentals de cítrics.

En aquest sentit, Peña adverteix que "l'experiència en altres regions indica que, una vegada present algun insecte dispersiu de l'HLB, quan es produeix l'entrada del bacteri causant, la propagació de la malaltia és imparable. Per tant, és urgent prendre les mesures necessàries per a intentar evitar la introducció de l'HLB a Europa, i perquè, en cas que es produïsca, detectar-la i erradicar-la ràpidament".

Conscienciació i formació, primeres mesures

Les primeres mesures proposades en el projecte Pre-HLB són informatives, per a conscienciar de l'existència de l'HLB i de la seua agressivitat, així com també per a formar els citricultors en la identificació dels símptomes. Paral·lelament, s'intentarà evitar l'arribada del bacteri identificant i inspeccionant els punts crítics d'entrada, i es monitorarà la presència i dispersió dels vectors.

En una segona etapa, s'establiran models de dispersió de Trioza erytreae en diferents àrees de la UE per a preveure el seu moviment, així com models de gestió de les explotacions per a lluitar contra l'HLB. A més, es desenvoluparan noves eines de control dels insectes, així com tècniques de diagnòstic precoç.

Col·laboració entre Europa, Amèrica i Àsia

"D'aquesta manera", afig Peña, "esperem així limitar la propagació de l'HLB si es produeix la fase inicial de l'epidèmia. A llarg termini, Pre-HLB pretén implementar noves estratègies sostenibles per a limitar l'impacte de l'HLB, com l'ús de biopesticides i productes antimicrobians, o varietats i patrons que siguen resistents a la malaltia".

"Així mateix, suposa una fita per a la citricultura perquè és la primera iniciativa sobre aquesta malaltia en la qual col·laboren Europa, Amèrica i Àsia. Un aspecte essencial d'aquesta col·laboració és que, a més de comptar amb socis amb àmplia experiència en el maneig de la malaltia, ofereix la possibilitat d'assajar els desenvolupaments que es realitzen a Europa en condicions de camp a països on l'HLB ja està present", conclou Peña.

Integrants del consorci multidisciplinari


Juntament amb l'IBMCP (CSIC-UPV, Espanya), Pre-HLB està format per un consorci multidisciplinari que inclou l'Instituto Politécnico de Bragança (IPB, Portugal), l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA, CSIC, Espanya), l'Institut de Ciències Agràries (ICA-CSIC, Espanya), el Consiglio per la Ricerca in Agricoltura e l'Analisi dell'Economia Agrària (CREA, Itàlia), el Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR, Itàlia), el Centre de Coopération Internationale en Recherche Agronomique pour le Développement (CIRAD, França), l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA, Espanya), l'Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA, el Brasil), el Chancellor Masters and Scholars of the University of Cambridge (UCAM, el Regne Unit), la Universiteit van Amsterdam (UVA, els Països Baixos), la University of Durham (DUR, el Regne Unit), la Hunan Agricultural University (HUN, la Xina), la Universitat de Girona (UdG, Espanya), Koppert España SL (Espanya), Martinavarro SL (Espanya), la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural (AGROAMBIENT, GVA, Espanya), el Fundo de Defesa da Citricultura (FUNDECITRUS, el Brasil), l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA, Espanya), Zabala Innovation Consulting SA (Espanya), la Università degli Studi di Catania (UNICT, Itàlia), la Universitat Politècnica de València (UPV, Espanya), Valgenetics SL (Espanya), la Universidade do Algarve (UALG, Portugal), Frutas Sotavento Algarve Lda. (Frusoal, Portugal), i la Agricultural Research Organisation of Israel (The Volcani Centre, Israel).


A més de tots aquests organismes, el projecte compta també amb la participació dels Estats Units i dels serveis de protecció vegetal de diferents països europeus a través de comitès externs d'agents implicats.


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv