- -
UPV
 

Especial Azalea - Dia 6

Totes les claus de la Final Award Ceremony de demà. Almudena Alarcón: "Ha sigut una de les millors experiències de la meua vida. El límit està on tu el poses"

[ 27/07/2019 ]

Arriba el Dia D. Demà diumenge, a les 11.43 hores, László György, secretari d'estat d'Estratègia i Regulació Econòmica del govern d'Hongria, farà lliurament del guardó al guanyador del Solar Decathlon Europe 2019 (SDE 2019), posant el fermall d'or a més d'un mes de fase final en Szentendre, i a dos anys de competició entre les universitats més prestigioses del continent en l'àmbit de la construcció d'habitatge sostenible.


Entre elles, ha brillat amb llum pròpia la Universitat Politècnica de València (UPV), l'equip de la qual, Azalea, integrat directament per una trentena d'estudiants de múltiples titulacions, ha deixat per a la història de la competició la seua barraca sostenible, una autèntica icona de la present edició, gaudida, cada dia, per nombrosos visitants als quals sorprèn tant per la seua estètica exterior com pel seu acollidor interior i els seus admirables recursos constructius sostenibles.


El top 5 i el reconeixement com a millor equip espanyol del continent, en joc


La cerimònia final de demà diumenge, que donarà començament a les 10 hores, inclourà els lliuraments de categories ja decidides com a Condicions de confort, Funcionalitat de la casa i Balanç energètic, a més del premi especial del públic, que lliurarà l'alcalde de Szentendre, Miklós Verseghi-Nagy.


Posteriorment, arribarà el més esperat, el guardó de la categoria més prestigiosa del certamen, Arquitectura, que acabarà de definir una classificació final en la qual Azalea es manté, ara mateix, en el top 5 global i com a millor equip espanyol d'Europa, per davant de les altres dos finalistes nacionals, la Universitat Politècnica de Catalunya i la Universitat de Sevilla.


José Luis Cueto i Carlos Ripoll, presents a Szentendre


En representació de la UPV, i per a donar suport a l'extraordinari equip valencià, s'han desplaçat en les últimes hores fins a Hongria José Luis Cueto, vicerector d'Alumnat, Cultura i Esport de la UPV, i Carlos Ripoll, director de Projectes Institucionals i Experiència Universitària, i responsable de Generació Espontània UPV, el paraigua sota el qual la institució dirigida per Francisco Mora promou la participació dels estudiants més actius de la Universitat a nivel extra acadèmic en projectes i competicions internacionals.


Tots dos han visitat aquest matí la barraca sostenible d'Azalea, on Sergio Martínez i Juan Boluda els han brindat un tour especial amb tot luxe de detalls sobre el projecte de la barraca, la seua construcció i la seua funcionalitat. Posteriorment, Alina Marín, team leader d'Azalea, els ha acompanyat en un extens recorregut per la resta dels habitatges dels altres finalistes.


L'experiència, comptada per ells mateixos


A escasses hores del final del SDE, nombroses emocions s'entremesclen entre els membres d'un equip que ha viscut, com una família, un últim mes inoblidable en Szentendre. Ja prop de l'adéu, quina millor manera d'entendre el viscut que donar-los veu a elles i ells.


Aquests són els testimoniatges de diversos membres d'Azalea UPV, l'equip que ha deixat una petjada inesborrable en la Solar Decathlon Europe 2019:


"Per a mi, ha sigut una de les millors experiències de la meua vida, tant a nivell personal com professional. Em vaig unir a Azalea al gener i, des del principi, m'he sentit súper acollida per tot l'equip. He après un munt de coses, des de construcció i arquitectura, instal·lacions i comunicació, fins a a saber utilitzar eines que mai haguera pensat.


D'altra banda, m'he adonat que el límit està on tu te'l poses, ja que, en els moments durs amb els exàmens i el final de curs, quan havíem d'acabar la casa i amb el desmuntatge, es va fer molt dur poder compaginar-ho tot, però gràcies al suport de l'equip, família i amics, tot ha sigut molt més fàcil.


En tot cas, sens dubte, el més important que em porte d'aquesta experiència és la gent que he conegut i el molt que els trobaré a faltar quan el concurs acabe -encara que sempre estiguem picant-nos entre arquitectes i enginyers al final, se'ls agafa afecte (riu)-. És una experiència que recordaré sempre" (Almudena Alarcón)


"Veure construïda la barraca ha sigut el final d'un llarg camí, replet d'incerteses, problemes, dificultats, etc. L'apuntar-te quan entraves des de l'EMI i veure-la acabada em feia estar orgullós que, malgrat tot, hem sigut capaços d'alçar-la" (Miguel Ángel Aparici)


"En els lliuraments previs del projecte, vaig iniciar un discurs perquè Europa i tots els visitants del SDE 2019 pogueren familiaritzar-se amb el landscape valencià, i així fer també seu el referent de la barraca com a fita històrica-arquitectònica de les nostres terres. Quede satisfet d'haver projectat aquest patrimoni fora del nostre entorn pròxim" (Juan Boluda)


"Com a moment de record, em quede amb les estones que estàvem esperant a l'autobús o al fet que ens arreplegara el cotxe una vegada tancat el solar... 23.30, 00.00, 00.30... Tots tirats en el sòl, sense ningú al carrer ja, rebentats de tot el dia treballant, de l'aclaparament de témer no arribar, de l'estrès del dia...


Era el moment en el qual ens relaxàvem, aqueix moment en el qual deixaves de pensar i en el qual tots dèiem xorrades. Rèiem sense parar de qualsevol cosa, ens barallàvem per menjar... i t'era igual que tardara més perquè tots estàvem bé i fent pinya. De fet, fins i tot alguns dies em molestava que arribara l'autobús i tallara aqueix moment...


I com a ensenyament del projecte, em quede amb com hem aconseguit salvar tots els problemes que hem tingut (que han sigut molts), arribant a ser algunes de la solucions improvisades del millor que ha quedat, per a la nostra sorpresa, semblant del disseny original o millorant-lo fins i tot" (Alfio García)


"El SDE ha sigut una passada. És una competició súper interessant que, al final, ens ha aportat molt. Hem après a construir, que ningú tenia ni idea; hem conegut a gent de moltíssims llocs... L'experiència ha sigut brutal. Al final, també aprens dels sistemes que tenen altres equips, les solucions que han donat...


En tot cas, aquesta competició et porta al límit. Els inicis van ser súper durs però, amb l'esforç de tots, al final aconseguirem tirar-lo avant. Aconseguirem acabar la casa, que és el més difícil, i estar ací, entre els 10 millors de tota Europa, és una bogeria, i més encara gestionant-ho quasi tot nosaltres" (Ana Martínez)


"L'experiència que em porte del SDE és que, malgrat el caos, amb treball dur i, sobretot, sent un equip i recolzant-nos en els pitjors moments, hem aconseguit traure endavant un projecte tan gran" (Rubén Moya)


"El millor d'aquesta experiència ha sigut veure com, en tan sols dues setmanes, hem donat forma al que portàvem quasi dos anys desenvolupant i construint a València. A més, a nivell personal és una experiència increïble i única que et fa aprendre molt" (Carmen Mullor)


"Jo diria que una és una experiència que només les persones que l'han viscuda poden ser ca-paus d'entendre-la, i em porte que, malgrat tots els sacrificis, al final ho hem aconseguit i hem construït una casa i una família entre tots" (María Nebot)


"El que recordaré d'aquesta experiència és molt d'esforç, amistats... i la recompensa a aqueix esforç" (Andrés Peiró)


"Ha sigut una experiència que no oblidaré en la vida, que m'ha fet canviar, madurar, conèixer-me a mi mateix, i millorar com a persona.


Ací he trobat gent meravellosa, en la qual depositar la teua confiança, les teues penes, les teues alegries, el teu afecte... Gent que mai vols oblidar, amb la qual desitges treballar la resta de la teua vida, gent de la qual has après, gent a la qual has ensenyat, i gent amb la qual has compartit moments molt especials.


També hi ha hagut molt treball, estrès, nits sense dormir... però en general ha sigut molt gratificant. En definitiva, el SDE ha sigut una etapa d'aqueixes que deixen petjada" (Razvan Valentin Stoica)


Especial Azalea, dia a dia


Dia 0: Un 2n premi i acariciant el podi general a una setmana del final de la SDE 2019


Dia 1: Com és possible construir en dues setmanes una casa amb totes les comoditats i únicament proveïda amb energia solar? Coneix els secrets de la barraca sostenible que sorprèn a Europa


Dia 2: El colp més dur... però vius: millor equip espanyol i amb el podi encara a tir


Dia 3: L'equip de la UPV torna a brillar i guanya el tercer premi en Enginyeria i Construcció


Dia 4: El repte de portar l'ambient faller a Szentendre... amb la pirotecnia prohibida per llei a Hongria


Dia 5: Wüppertal 2021: Pròxima estació... ¿Alemanya?


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv