- -
UPV
 

5G-Records

L'iTEAM lidera un projecte europeu que permetrà gaudir de noves formes de producció audiovisual gràcies a la tecnologia 5G

[ 10/05/2021 ]

Continguts audiovisuals immersius, que permetran gaudir, per exemple, d'un esdeveniment des de diversos punts de vista, i estudis de televisió IP sense fil que oferiran directes amb unes prestacions fins ara desconegudes, inclosa la producció d'àudio en viu en esdeveniments com ara els festivals de música. Són alguns dels escenaris que planteja 5G-Records, un projecte d'investigació europeu H2020 coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV), del qual formen part un total de 18 socis d'11 països.

La 5G farà possible una velocitat de connexió insòlita per a tecnologies sense fil, equiparable a la fibra òptica actual. Permetrà també augmentar exponencialment el nombre de dispositius connectats i que compartisquen informació en temps real. A més, reduirà la latència –temps de resposta de la xarxa– al mínim possible, reduint-la a nivells de mil·lisegons que no es poden apreciar.

Aquestes característiques, pròpies de la cinquena generació de les xarxes mòbils, seran essencials per a la transformació digital de molts sectors. El sector de la producció audiovisual utilitza avui dia diferents tecnologies sense fil i, per tant, serà un dels primers a aprofitar els avantatges de la 5G.

“5G-Records reuneix empreses de referència, tant del sector audiovisual (com la BBC, EBU, RAI i Sennheiser) com de la 5G (com Ericsson i Nokia). El projecte tracta sobre el disseny, desenvolupament, integració, validació i demostració de components 5G per a la producció professional de continguts multimèdia”, destaca el coordinador del projecte, David Gómez Barquero, professor del Departament de Comunicacions i subdirector d'investigació de l'institut iTEAM de la UPV.

5G-Records està estructurat al voltant de tres casos d'ús reals de producció de continguts: producció d'àudio en viu, estudi sense fil amb múltiples càmeres i producció de continguts immersius, cadascun amb una sèrie de tecnologies 5G habilitadores i components innovadors. A més, tots els casos d'ús plantegen diferents proves pilot.

Producció d'àudio

El primer cas d'ús se centra a implementar una xarxa local privada 5G per a la producció d'àudio en directe. “Les comunicacions 5G d'ultrabaixa latència i alta fiabilitat (URLLC) poden fer front als reptes de la producció professional d'àudio en directe, que té uns requisits molt exigents quant a temps de resposta, disponibilitat i sincronització. Així mateix, la integració de la producció de continguts d'àudio en xarxes 5G, sobretot en aquelles basades en programari de codi obert i processadors de propòsit general, pot proporcionar –tant als desenvolupadors com a les persones usuàries– un conjunt d'eines extensibles per a simplificar els fluxos de treball, augmentar la flexibilitat i reduir costos”, apunta Lola Pérez Guirao, spectrum policy & standards manager de Sennheiser, i antiga alumna de la UPV.

Producció de contingut multicàmera

El segon cas d'ús es basa en producció professional de contingut multicàmera 5G. L'objectiu principal és desenvolupar un sistema complet de producció que aprofite la tecnologia i els components 5G, i que també puga utilitzar-se per a producció remota de continguts. “La 5G pot proporcionar una nova experiència de connectivitat per a una producció de continguts audiovisuals fluida i flexible en estudis sense fil. Major fiabilitat, menor latència i la possibilitat de sincronitzar diferents dispositius són característiques clau d’una xarxa sense fil 5G per a producció”, comenta Jordi Joan Giménez, sènior project manager en EBU T&I, i també antic alumne de la UPV.

Competicions esportives i festivals de música amb 5G

El tercer cas d'ús permetrà la captura immersiva en temps real d'esdeveniments esportius i culturals a través de càmeres connectades per 5G a una freqüència de 26 GHz. Serà possible reproduir contingut tant en viu com en repeticions, amb diferents perspectives i plans, de tal manera que el realitzador pot moure el punt de vista de la imatge lliurement.

“La banda de mil·limètriques de 5G possibilita amplades de banda de fins a 400 MHz i velocitats en condicions estàtiques equiparables a la fibra òptica. Amb un desplegament d’informàtica EDGE (EDGE computing) per a garantir una baixa latència, serà clau per als futurs serveis multimèdia immersius”, explica Pablo Pérez, investigador de Nokia Bell Labs.

En el projecte, que va començar al setembre del 2020 i conclourà a l'agost del 2022, participen també l'empresa valenciana Fivecomm, Telefónica, Nokia o la Universitat Politècnica de Madrid, entre altres.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv