- -
UPV
 

Cap als ports connectats del futur

L'iTEAM-UPV coordina INGENIOUS IoT un projecte internacional que ajudarà a optimitzar la logística de les instal·lacions portuàries

[ 08/03/2021 ]

La Universitat Politècnica de València lidera INGENIOUS IoT, un projecte internacional que preveu usar tecnologies 5G i combinar-les amb altres solucions tecnològiques, com ara la Internet de les coses, la intel·ligència artificial o la cadena de blocs (blockchain), per millorar la logística a les instal·lacions portuàries i avançar així cap al “port connectat del futur”.

“INGENIOUS IoT permetrà connectar sensors, càmeres, robots, contenidors de mercaderies, camions, vaixells, maquinària… i tots els dispositius podran interactuar entre si; el projecte posa les bases dels ports connectats del futur”, explica el seu coordinador, el professor de la Universitat Politècnica de València i investigador de l’institut iTEAM David Gómez Barquero.

L’investigador de la UPV assenyala que la 5G per a la Internet de les coses possibilita no sols transmetre dades a velocitats molt altes, sinó també fer transmissions amb latència o temps de resposta molt baixos, i transmissions massives a sensors; mentre que la intel·ligència artificial i la cadena de blocs permeten explotar la ingent quantitat de dades resultant per optimitzar els processos logístics i millorar-ne la traçabilitat.

El Port de València, el principal escenari de proves

El principal escenari del projecte és el Port de València, on es duran a terme diverses proves pilot. En el projecte hi participen també la Fundació Valenciaport i Cosco Shipping Lines (Spain), i completen el consorci espanyol Telefònica, Nokia, Asti Mobile Robotics, Neurodigital i Fivecomm.

“La IdC (IoT en anglès) desenvolupada a INGENIOUS facilitarà el treball dels operadors portuaris, que podran controlar el transport dels contenidors dins de les terminals mitjançant robots connectats amb tecnologia 5G i una solució immersiva que combine realitat virtual i realitat augmentada amb el sentit del tacte”, explica José Luis Cárcel, especialista en transformació digital a la Fundació Valenciaport.

Un altre dels reptes que es planteja INGENIOUS IoT és el monitoratge continu de les condicions del transport de les mercaderies al llarg de tot el recorregut, des de l’origen fins a la destinació, fent servir sensors neuromòrfics i dispositius per a la localització satel·litària d’aquests sensors.

“En aquest cas, durem a terme una prova de transport multimodal de mercaderies que inclou una ruta marítima entre el Port de València i el port del Pireu, a Grècia. Durant tot el trajecte s’obtindran dades sobre l’estat del contenidor, com ara la geolocalització, la temperatura, la humitat, etc., pràcticament en temps real. A més, es determinarà un seguit d’alarmes que ens avisaran de possibles accidents o esdeveniments no desitjats al contenidor, com ara colps o obertura de portes no prevista”, explica Pedro Pérez, BPS and Quality Assistant a Cosco Shipping Lines Spain.

El projecte també farà servir tècniques d’intel·ligència artificial per a predir tant l’arribada com l’eixida dels vaixells de mercaderies, com també per a monitorar i optimitzar l’entrada i la circulació dels camions per les instal·lacions portuàries. De la mateixa manera, INGENIOUS IoT explorarà la interoperabilitat entre diverses solucions de cadena de blocs a fi de millorar la traçabilitat de la càrrega i dels esdeveniments que tenen lloc en diversos processos logisticoportuaris.

“En un futur, els contenidors estaran equipats amb sensors, com també els mitjans de transport; tot aplicant-hi tècniques d’intel·ligència artificial, en podrem processar tota la informació en temps real i optimitzar així l’estada dels vaixells i camions als ports, tot reduint al màxim els temps de càrrega i descàrrega de les mercaderies”, explica Joan Meseguer, especialista en transformació digital en Fundació Valenciaport.

El projecte, en el qual participen un total de 21 socis, té un pressupost de 8 milions d’euros, finançats pel programa Horizon2020 de la Unió Europea. S’engegà a l’octubre passat, i conclourà a mitjan 2023.

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv