- -
UPV
 

Fibra d'espart

Un grup investigador de la UPV i la UACh en valida la idoneïtat per a aïllar el soroll, el fred i la calor dels edificis

[ 22/09/2020 ]

Un equip investigador del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), en col·laboració amb la Universitat Austral de Xile (UACh), treballa en el desenvolupament d'un nou aïllant acústic i tèrmic per a edificis fet a partir de fibra d'espart.

Segons les proves dutes a terme, les característiques d'aquest material el converteixen en una alternativa idònia i molt més ecològica que els panells utilitzats avui, majoritàriament, per a aïllar del soroll i de la calor o el fred. Els resultats del treball han sigut publicats, recentment, en la revista Sustanability.

Predicció d'absorció acústica

En el seu estudi, l’equip investigador de la UPV ha analitzat les propietats d'absorció acústica de tres tipus d'espart diferents, procedents de Pakistan, Tunísia i Egipte, i tots subministrats per l'empresa murciana Espartos Albarracín.

Des dels laboratoris al campus de Gandia, l'equip de la UPV va analitzar els coeficients d'absorció acústica i les resistivitats del flux d'aire de cadascun, i va desenvolupar el primer model conegut fins a la data de predicció d'absorció acústica per a aquest tipus de fibra.

L'ús d'espart local, útil

“Els primers resultats obtinguts”, destaca Jesús Alba, investigador del Centre de Tecnologies Físiques del campus de Gandia de la UPV, “constaten que aquestes fibres naturals són una alternativa a les sintètiques. A més, les dades d'absorció sonora d'espart de diferents països mostren que es pot usar l'espart autòcton o local, sense haver de transportar-lo de grans distàncies. Això redueix en gran manera la petjada de carboni, la qual cosa suposa un gran benefici per al medi ambient”.

No obstant això, “dels tres tipus d'espart analitzats, les fibres d'espart de Pakistan són de major absorció que les d'Egipte i Tunísia. D'aquesta manera, amb vista a un possible cultiu, aquestes serien les més recomanables, explica Alba.

“Aquests resultats”, indica, “obrin la porta a la construcció de panells d'absorció pràctics i sostenibles, basats en fibra d'espart, similars a altres realitzats a partir de coco, kenaf, o jute”, destaca l'investigador de la UPV.

Alternativa ecològica i valor afegit

Segons comenta Romina del Rey, autora també de l'estudi i investigadora del campus de Gandia de la UPV, per al seu creixement, les plantes d'espart necessiten molt poca aigua i pràcticament cap producte químic. Per això, la seua producció genera una petjada de carboni molt baixa i no produeix cap emissió de clorofluorocarboni (CFC).

“A més” assenyala, “el seu ús en el sector de la construcció permetria donar-li un gran valor afegit, i ampliar així el mercat d'un producte que, durant segles, ha sigut la matèria primera per a la fabricació de cordes, estores, cistelles i elements decoratius”.

Després d'aquest estudi, l'equip del campus de Gandia de la UPV i la Universitat Austral de Xile (UACh) treballa en la millora de la durabilitat del producte, com també en l'anàlisi dels efectes d'agregar a les fibres retardant de foc o repel·lent d'insectes.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv