- -
UPV
 

A partir de la tesi d'Iván Herrero

Dissenyen i creen un prototip que redueix una mitjana de 20 dB el soroll dels coets espacials durant el llançament

[ 23/06/2020 ]

Un equip investigador del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha desenvolupat un nou sistema per a reduir el soroll dels coets espacials durant les primeres fases del llançament.

El projecte, resultat principal de la tesi d'Iván Herrero Durá, doctor en Matemàtiques per la UPV, ha sigut desenvolupat en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea (ESA). El treball d'Herrero, defensat el mes de maig passat amb la qualificació d'excel·lent cum laude, ha sigut publicat en la revista Applied Sciences.

La tesi se centra, en concret, en la investigació de mètodes que permeten reduir la càrrega acústica a la qual estan sotmesos els coets espacials durant les primeres fases del llançament (ignició de motors i enlairament).

Com explica Herrero, en aquests moments, els nivells de pressió acústica experimentats pels vehicles espacials “són extremadament elevats i poden afectar significativament estructures lleugeres transportades com panells solars i antenes, la qual cosa fa necessari reduir la càrrega de sonoritat.

El major nivell sonor produït per l'ésser humà

“En un llançament de coets espacials”, assenyala l'investigador de la UPV, “s'assoleixen més de 150 dB de nivell de pressió sonora a certes freqüències. Es tracta de l'esdeveniment sonor de major nivell produït per l'ésser humà, únicament superat per alguns esdeveniments naturals com els terratrèmols”.

L'intens so generat per les fonts primàries, el motor i el doll, augmenta encara més per la reflexió en el fons del canal de la base de llançament, que actua com un espill des del punt de vista acústic, i retorna l'energia alliberada al coet i a les estructures que transporta, amb les conseqüències econòmiques i de seguretat que això comporta. El dispositiu dissenyat durant la tesi d'Iván Herrero podria utilitzar-se per a reduir considerablement les reflexions pel fons del canal de la base de llançament.

El seu prototip, capaç de reduir una mitjana de 20 dB

El prototip ideat per Iván Herrero sota la supervisió dels directors de tesis es basa en una distribució de ressonadors de Helmholtz que permeten maximitzar l'absorció i dispersió del so, i d'aquesta manera, mitigar els nivells de pressió sonora als quals els coets són exposats durant les primeres fases del llançament.

“La presència dels ressonadors de Helmholtz”, indica, “així com la seua distribució específica, provoca una reducció en la velocitat de la propagació del so i introdueix les pèrdues necessàries per a una absorció perfecta. El disseny d'aquest sistema es va realitzar a través d'una optimació per a un rang de freqüències concret, dins del qual s'ha aconseguit reduir el so reflectit una mitjana de 20 decibels”, explica Herrero.

Malgrat la rellevància del problema, el coneixement sobre les característiques de les fonts; el comportament de les instal·lacions de terra en referència a la dispersió, difusió i absorció del so, i les possibles mesures per a mitigar el seu impacte, és encara escàs. És en aquest dèficit on ajuda a respondre la investigació desenvolupada al campus de Gandia de la UPV amb la col·laboració de l'ESA.

La tesi d'Iván Herrero va ser dirigida per Rubén Picó Vila, Víctor Sánchez Morcillo i Lluís García Raffi, de la UPV, i Vicente Romero García, del Laboratori d’Acústica de la Universitat du Mans (França).

PROGRAMA NPI

Iván Herrero ha desenvolupat part del seu treball de recerca al centre tècnic de l'ESA a Holanda, gràcies a l'acord signat entre la UPV i la mateixa agència espacial en el marc del programa Networking/Partnering Initiative (NPI), en el qual participen universitats i instituts d'investigació en tecnologies avançades amb aplicacions potencials en l'espai.

Durant la realització de la tesi, Iván va realitzar dues estades d'investigació al Centre d'Investigació i Tecnologia Espacial (ESTEC) de l'ESA.

Més informació

Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv