- -
UPV
 

Projecte PROMETEO

El COMAV de la Universitat Politècnica de València lidera la transició al cultiu ecològic de les cucurbitàcies

[ 07/03/2018 ]

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), liderat per la investigadora de l'Institut de Conservació i Millora de l'Agrodiversitat Valenciana (COMAV) Belén Picó, treballa en un projecte PROMETEO finançat per la Generalitat Valenciana, per a obtenir noves cucurbitàcies adaptades a la producció ecològica recuperant varietats tradicionals el cultiu de les quals s'ha perdut amb el pas dels anys.

I és que cal tenir en compte que els cultius pertanyents a la família de les cucurbitàcies -com el meló de tot l'any, el meló d'Alger, la carabasseta i la carabassa- tenen, a més de gran importància econòmica, rellevància social, tant a nivell nacional com local. No en va, Espanya és el primer productor i exportador europeu, i la gran majoria de la producció d'aquestes fruites i hortalisses es realitza mitjançant sistemes convencionals de cultiu.

Demanda de productes més naturals, amb més aroma i sabor, i menys contaminants

Segons apunta Picó, hui dia hi ha una demanda generalitzada de productes més naturals, amb més aroma, més sabor i menys contaminants. En el sector de les fruites i hortalisses, aquesta demanda és ja una necessitat, que va associada no solament a la millor qualitat i menor toxicitat dels productes, sinó també al menor impacte ambiental de l'activitat agrícola que s'utilitza per a produir-los.

"Es necessiten varietats adaptades a una agricultura en la qual es reduïsca el nivell d'adobs, pesticides i l'ús d'aigua, limitant la contaminació i el desgast d'aigües i sòls", indica la investigadora del COMAV de la UPV.

Necessitat de millora de la resistència a diversos tipus d'estrès biòtic

Per tot això, en el marc de PROMETEO, l'equip de la UPV treballa en la selecció de varietats tradicionals i el desenvolupament d'altres noves adaptades a la producció ecològica. Les primeres destaquen per la seua qualitat i adaptació a diferents tipus d'estrès abiòtic (hídric, salí, associat a temperatures extremes...), encara que han de ser millorades quant a la resistència a diferents tipus d'estrès biòtic (viral, fúngic, etc.), la incidència i severitat dels quals s'està incrementant en el marc actual del canvi climàtic global.

María José Díez Niclós, directora del Banc de Germoplasma del COMAV de la UPV i experta en la biodiversitat d'aquesta família de cultius, explica que "l'abordatge interdisciplinari permetrà accelerar i fer més eficient aquesta selecció, així com aprofundir en els factors genètics que condicionen l'adaptació de les varietats tradicionals als sistemes de producció ecològica".

"D'aquesta forma", afig, "es pretén impulsar a la Comunitat Valenciana, i també a nivell nacional i internacional, la transició al cultiu ecològic d'espècies hortícoles pertanyents a la família de les cucurbitàcies".

Personal investigador del COMAV, l'IAM, l'IBMCP i la UMH

En el projecte també participen grups especialistes en diferents aspectes de la millora genètica en el cultiu in vitro i desenvolupament de portaempelts, virologia, genòmica, bioinformàtica i millora de la qualitat, pertanyents al COMAV de la UPV; així com en taxonomia i botànica, de l'Institut Agroforestal Mediterrani (IAM-UPV), i en l'estudi de barreres d'encreuament, de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la UPV i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

A més, tots compten amb la col·laboració del Grup de Millora Genètica de la Universitat Miguel Hernández d'Elx.


Notícies destacades


ARWU 2018 ARWU 2018
La UPV, millor politècnica d'Espanya segons l'indicador d'universitats més prestigiós del món
ABET, EUR-ACE o Euro-Inf ABET, EUR-ACE o Euro-Inf
37 títols impartits per la Universitat Politècnica de València han rebut l'acreditació internacional de qualitat
Top 5 a Europa Top 5 a Europa
La UPV rebrà prop de 2000 alumnes d'intercanvi durant el curs 2018-19
Be More 3D Be More 3D
L'empresa emergent de la UPV presenta la primera casa d'Espanya construïda in situ amb una impressora 3D
QS World University Ranking QS World University Ranking
La UPV obté la millor classificació de la seua història en un dels tres indicadors universitaris més prestigiosos del món
Cursos massius oberts online Cursos massius oberts online
La UPV, primera universitat de parla hispana a superar el milions d'inscripcions en edX

EMAS upv