- -
UPV
 

NANOSPORT

L'ITENE i l'IBV desenvolupen nanomaterials per a millorar productes esportius com el calçat o els paviments d'herba artificial

[ 06/02/2018 ]

L'Institut de Biomecànica (IBV) -centre concertat entre l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i la Universitat Politècnica de València (UPV)-, en col·laboració amb l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, el Transport i la Logística (ITENE), ha treballat durant els últims dos anys en el projecte NANOSPORT, que té com a objectiu desenvolupar i millorar les prestacions de productes esportius gràcies a l'ús de nanomaterials.

Segons informa Enrique Alcántara, director d'Innovació en l'Esport de l'IBV, "en aquest projecte, hem perseguit utilitzar la tecnologia de materials més avançada a fi d'atendre les necessitats més compromeses d'alguns productes esportius com el calçat, els paviments d'herba artificial i els envasos monodosi".


Al llarg del 2016, l'IBV i l'ITENE van detectar "quins problemes i necessitats tenen els esportistes, per a poder definir adequadament les especificacions de desenvolupament dels nanomaterials. A partir d'aquest moment, iniciem el desenvolupament i l'optimació d'aquests, així com dels mètodes d'avaluació dels productes creats. La incorporació de partícules tan xicotetes (entre 10-9 i 10-7 m) en els processos de disseny, producció i avaluació dels productes ha suposat un gran repte al qual ens hem dedicat durant el 2017".


Calçat resistent i amb bona adherència al sòl


Com a resultat del projecte NANOSPORT, Alcántara assenyala que s'ha aconseguit desenvolupar "innovacions en el sector del calçat, com soles per al calcer esportiu que conjuminen dues prestacions fins ara renyides, una gran resistència al desgast i una bona adherència al terra; així com plantilles que ofereixen una elevada capacitat de retorn d'energia sense que se'n disminuïsca la resistència a la compressió".


Altres aplicacions assajades han sigut "l'augment de l'elasticitat i la recuperació de la forma original de les fibres d'herba artificial, que milloren així la seua vida útil, i la millora de les propietats de barrera d'envasos monodosi per a esportistes, basats en materials monocapa, que permeten així el seu reciclatge".


Col·laboració d'Analco i Realturf


Per a la realització d'aquest projecte, l'IBV i l'ITENE han comptat amb la col·laboració d'empreses de la Comunitat Valenciana que aposten per la qualitat i innovació en els seus productes, com és el cas d'Analco i Realturf, que han fet possible fabricar prototips funcionals de calçat i d'herba artificial, respectivament, que "serviran per a mostrar la millora funcional perseguida gràcies a l'aplicació de nanomaterials", conclou el director d'Innovació en Esport de l'IBV.


NANOSPORT ha sigut finançat per l'IVACE en el marc del programa d'ajudes dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de projectes d'R+D de caràcter no econòmic, realitzats en cooperació amb empreses, per a l'exercici 2017. Així mateix, el projecte ha sigut cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en un percentatge del 50%, a través del programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020.


Notícies destacades


PLD llançarà Arion 1 en 2019 PLD llançarà Arion 1 en 2019
Raúl Torres, ex estudiant UPV, prepara la revolució comercial de la indústria aeroespacial europea
Pulgarcito Pulgarcito
Personal investigador de la UPV crea el primer ninot de la història fet amb palla d'arròs
Vista cansada Vista cansada
La UPV participa en el disseny d'un nou tipus d'implant intracorneal per a corregir la presbícia
Premi Forest R. McFarland Premi Forest R. McFarland
Antonio García, investigador de l'Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV, guardonat per la Societat d'Enginyers d'Automoció
Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300EMAS upv