- -
UPV
 

NANOSPORT

L'ITENE i l'IBV desenvolupen nanomaterials per a millorar productes esportius com el calçat o els paviments d'herba artificial

[ 06/02/2018 ]

L'Institut de Biomecànica (IBV) -centre concertat entre l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i la Universitat Politècnica de València (UPV)-, en col·laboració amb l'Institut Tecnològic de l'Embalatge, el Transport i la Logística (ITENE), ha treballat durant els últims dos anys en el projecte NANOSPORT, que té com a objectiu desenvolupar i millorar les prestacions de productes esportius gràcies a l'ús de nanomaterials.

Segons informa Enrique Alcántara, director d'Innovació en l'Esport de l'IBV, "en aquest projecte, hem perseguit utilitzar la tecnologia de materials més avançada a fi d'atendre les necessitats més compromeses d'alguns productes esportius com el calçat, els paviments d'herba artificial i els envasos monodosi".


Al llarg del 2016, l'IBV i l'ITENE van detectar "quins problemes i necessitats tenen els esportistes, per a poder definir adequadament les especificacions de desenvolupament dels nanomaterials. A partir d'aquest moment, iniciem el desenvolupament i l'optimació d'aquests, així com dels mètodes d'avaluació dels productes creats. La incorporació de partícules tan xicotetes (entre 10-9 i 10-7 m) en els processos de disseny, producció i avaluació dels productes ha suposat un gran repte al qual ens hem dedicat durant el 2017".


Calçat resistent i amb bona adherència al sòl


Com a resultat del projecte NANOSPORT, Alcántara assenyala que s'ha aconseguit desenvolupar "innovacions en el sector del calçat, com soles per al calcer esportiu que conjuminen dues prestacions fins ara renyides, una gran resistència al desgast i una bona adherència al terra; així com plantilles que ofereixen una elevada capacitat de retorn d'energia sense que se'n disminuïsca la resistència a la compressió".


Altres aplicacions assajades han sigut "l'augment de l'elasticitat i la recuperació de la forma original de les fibres d'herba artificial, que milloren així la seua vida útil, i la millora de les propietats de barrera d'envasos monodosi per a esportistes, basats en materials monocapa, que permeten així el seu reciclatge".


Col·laboració d'Analco i Realturf


Per a la realització d'aquest projecte, l'IBV i l'ITENE han comptat amb la col·laboració d'empreses de la Comunitat Valenciana que aposten per la qualitat i innovació en els seus productes, com és el cas d'Analco i Realturf, que han fet possible fabricar prototips funcionals de calçat i d'herba artificial, respectivament, que "serviran per a mostrar la millora funcional perseguida gràcies a l'aplicació de nanomaterials", conclou el director d'Innovació en Esport de l'IBV.


NANOSPORT ha sigut finançat per l'IVACE en el marc del programa d'ajudes dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per al desenvolupament de projectes d'R+D de caràcter no econòmic, realitzats en cooperació amb empreses, per a l'exercici 2017. Així mateix, el projecte ha sigut cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en un percentatge del 50%, a través del programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020.


Notícies destacades


Projecte AiRT Projecte AiRT
Investigadors europeus liderats per la UPV dissenyen un dron especialment creat per a la indústria creativa
Smart Seismic Concrete Connection Smart Seismic Concrete Connection
La UPV dissenya un nou element constructiu que millora la protecció d'edificis i ponts davant de terratrèmols
QS World University Rankings QS World University Rankings
La UPV, entre les 100 millors universitats del món en Agricultura i Ciències Forestals, i en el top 150 en quatre disciplines més
Top 5 mundial en MOOC Top 5 mundial en MOOC
La Universitat Politècnica de València i la plataforma edX, impulsada pel MIT i Harvard, renoven la seua col·laboració
Valentia, ja entre els 20 millors del món Valentia, ja entre els 20 millors del món
Hyperloop UPV, classificat de nou per a la Hyperloop Pod Competition III
ArkxSite ArkxSite
Sergio Llobregat i Joan Maravilla, alumnes de la UPV, obtenen una menció d'honor en el certamen internacional d'idees arquitectòniquesEMAS upv