- -
UPV
 

Rutes saludables

L'app R-Alergo, desenvolupada per la UPV, l'ISS La Fe i l'ICV, premiada per la Societat Espanyola d'Epidemiologia

[ 07/11/2017 ]

R-Alergo, l'aplicació desenvolupada per investigadors del Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (ISS La Fe) i l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), ha rebut el premi de la Societat Espanyola d'Epidemiologia a la Millor Nota de Camp publicada en la revista Gaceta Sanitaria.

Amb aquest, són ja tres els guardons que ha rebut R-Alergo, que en 2015 va obtenir el segon premi en el Sabadell Urban Challenge i, l'any passat, el primer premi de la XVI convocatòria del premi Sandalio Miguel i María Aparicio a la innovació aplicable a la ciutat de València.


Millora la qualitat de vida de persones al·lèrgiques


R-Alergo és una app que ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones al·lèrgiques en els seus desplaçaments per València. Especialment dissenyada per a persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia respiratòria, recomana la ruta més saludable a tots aquells que han de desplaçar-se d'un punt a un altre de la ciutat.


Rafael Temes, investigador del Departament d'Urbanisme de la UPV, indica que "la ruta més favorable és aquella menys propensa a reproduir episodis al·lèrgics atenent a les condicions personals, ambientals i urbanes. R-Alergo permet a l'usuari conèixer la potencial exposició alergénica en seleccionar una ruta o una ubicació dins de la ciutat".


Entre els tipus d'al·lergògens respiratoris que té en compte l'aplicació es troben pòl·lens, àcars, epitelis, fongs i insectes.


Actualització recent


Tant l'app (descargable para iOS i Android) com la versió web de R-Alergo han sigut actualitzades recentment. Entre les millores incorporades a l'aplicació, s'inclou una visualització més còmoda de la cartografia, així com una revisió precisa de xicotets errors previs. En la web, s'ha actualitzat la informació incorporant les últimes ressenyes a R-Alergo i treballs acadèmics en els quals es fa referència a l'aplicació.


En aquest moment, l'app està sotmesa a un procés d'auditoria per l'Agència Andalusa de Qualitat Sanitària per a valorar la possible concessió del distintiu AppSaludable que emet aquesta agència.


A més, la revista Allergy, una de les més importants en l'àmbit internacional en temes d'al·lèrgies, va publicar una ressenya sobre els avantatges i funcionalitats de R-Alergo en una edició especial amb motiu de l'European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress (2015).


Com traça la ruta?


Amb l'ajuda d'un programari senzill, i llenguatge i pantalles comprensibles, l'usuari pot crear el seu perfil virtual introduint dades pròpies epidemiològiques (edat, pes, talla, ocupació, procedència, etc.) i de caràcter alergològic.


Una vegada en l'app, R-Alergo combina aquesta informació amb paràmetres ambientals (tipus d'entorn, climatologia, estació de l'any, humitat, adreça del vent, concentració polínica, contaminació potencial, etc.) i la geolocalització del mòbil, i proposa a l'usuari la ruta més saludable per a la seua al·lèrgia respiratòria des del punt en el qual es troba o tria i el lloc de destinació.


Satisfacció pel premi


"Per a nosaltres", afig Temes, "rebre aquesta distinció suposa un respatler en la línia de treball que portem realitzant durant diversos anys entorn de la salut i la ciutat. És sempre una satisfacció rebre un premi i, a més, si prové d'una institució seriosa i reconeguda com és el cas, encara millor".


Notícies destacades


Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300
Premis Goya 2018 Premis Goya 2018
Dos dels deu curts d'animació preseleccionats, 'The Neverending Wall' i 'Impromptu', produïts per la UPV
MiFID II MiFID II
La UPV, entre les sis úniques entitats espanyoles habilitades per la CMNV per a acreditar personal financer a partir del pròxim gener
Art total Art total
Cristina De Middel, llicenciada en Belles Arts per la UPV, Premi Nacional de Fotografia 2017
Quatre en ratlla! Quatre en ratlla!
Els professors de la UPV Camilla Mileto i Fernando Vegas, premiats a València, Brussel·les, Ottawa i Nova York
CoverWallet CoverWallet
Foundation Capital, que va apostar per Netflix, inverteix 15,7 milions en una empresa emergent de l'enginyer UPV Iñaki Berenguer
Avions en els quals no se sent el motor Avions en els quals no se sent el motor
Un nou sistema de control acústic distribuït permet crear zones de confort auditiu independentsEMAS upv