- -
UPV
 

Rutes saludables

L'app R-Alergo, desenvolupada per la UPV, l'ISS La Fe i l'ICV, premiada per la Societat Espanyola d'Epidemiologia

[ 07/11/2017 ]

R-Alergo, l'aplicació desenvolupada per investigadors del Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (ISS La Fe) i l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), ha rebut el premi de la Societat Espanyola d'Epidemiologia a la Millor Nota de Camp publicada en la revista Gaceta Sanitaria.

Amb aquest, són ja tres els guardons que ha rebut R-Alergo, que en 2015 va obtenir el segon premi en el Sabadell Urban Challenge i, l'any passat, el primer premi de la XVI convocatòria del premi Sandalio Miguel i María Aparicio a la innovació aplicable a la ciutat de València.


Millora la qualitat de vida de persones al·lèrgiques


R-Alergo és una app que ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones al·lèrgiques en els seus desplaçaments per València. Especialment dissenyada per a persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia respiratòria, recomana la ruta més saludable a tots aquells que han de desplaçar-se d'un punt a un altre de la ciutat.


Rafael Temes, investigador del Departament d'Urbanisme de la UPV, indica que "la ruta més favorable és aquella menys propensa a reproduir episodis al·lèrgics atenent a les condicions personals, ambientals i urbanes. R-Alergo permet a l'usuari conèixer la potencial exposició alergénica en seleccionar una ruta o una ubicació dins de la ciutat".


Entre els tipus d'al·lergògens respiratoris que té en compte l'aplicació es troben pòl·lens, àcars, epitelis, fongs i insectes.


Actualització recent


Tant l'app (descargable para iOS i Android) com la versió web de R-Alergo han sigut actualitzades recentment. Entre les millores incorporades a l'aplicació, s'inclou una visualització més còmoda de la cartografia, així com una revisió precisa de xicotets errors previs. En la web, s'ha actualitzat la informació incorporant les últimes ressenyes a R-Alergo i treballs acadèmics en els quals es fa referència a l'aplicació.


En aquest moment, l'app està sotmesa a un procés d'auditoria per l'Agència Andalusa de Qualitat Sanitària per a valorar la possible concessió del distintiu AppSaludable que emet aquesta agència.


A més, la revista Allergy, una de les més importants en l'àmbit internacional en temes d'al·lèrgies, va publicar una ressenya sobre els avantatges i funcionalitats de R-Alergo en una edició especial amb motiu de l'European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress (2015).


Com traça la ruta?


Amb l'ajuda d'un programari senzill, i llenguatge i pantalles comprensibles, l'usuari pot crear el seu perfil virtual introduint dades pròpies epidemiològiques (edat, pes, talla, ocupació, procedència, etc.) i de caràcter alergològic.


Una vegada en l'app, R-Alergo combina aquesta informació amb paràmetres ambientals (tipus d'entorn, climatologia, estació de l'any, humitat, adreça del vent, concentració polínica, contaminació potencial, etc.) i la geolocalització del mòbil, i proposa a l'usuari la ruta més saludable per a la seua al·lèrgia respiratòria des del punt en el qual es troba o tria i el lloc de destinació.


Satisfacció pel premi


"Per a nosaltres", afig Temes, "rebre aquesta distinció suposa un respatler en la línia de treball que portem realitzant durant diversos anys entorn de la salut i la ciutat. És sempre una satisfacció rebre un premi i, a més, si prové d'una institució seriosa i reconeguda com és el cas, encara millor".


Notícies destacades


ARWU 2018 ARWU 2018
La UPV, millor politècnica d'Espanya segons l'indicador d'universitats més prestigiós del món
ABET, EUR-ACE o Euro-Inf ABET, EUR-ACE o Euro-Inf
37 títols impartits per la Universitat Politècnica de València han rebut l'acreditació internacional de qualitat
Top 5 a Europa Top 5 a Europa
La UPV rebrà prop de 2000 alumnes d'intercanvi durant el curs 2018-19
Be More 3D Be More 3D
L'empresa emergent de la UPV presenta la primera casa d'Espanya construïda in situ amb una impressora 3D
QS World University Ranking QS World University Ranking
La UPV obté la millor classificació de la seua història en un dels tres indicadors universitaris més prestigiosos del món
Cursos massius oberts online Cursos massius oberts online
La UPV, primera universitat de parla hispana a superar el milions d'inscripcions en edX

EMAS upv