- -
UPV
 

Rutes saludables

L'app R-Alergo, desenvolupada per la UPV, l'ISS La Fe i l'ICV, premiada per la Societat Espanyola d'Epidemiologia

[ 07/11/2017 ]

R-Alergo, l'aplicació desenvolupada per investigadors del Departament d'Urbanisme de la Universitat Politècnica de València (UPV), l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (ISS La Fe) i l'Institut Cartogràfic Valencià (ICV), ha rebut el premi de la Societat Espanyola d'Epidemiologia a la Millor Nota de Camp publicada en la revista Gaceta Sanitaria.

Amb aquest, són ja tres els guardons que ha rebut R-Alergo, que en 2015 va obtenir el segon premi en el Sabadell Urban Challenge i, l'any passat, el primer premi de la XVI convocatòria del premi Sandalio Miguel i María Aparicio a la innovació aplicable a la ciutat de València.


Millora la qualitat de vida de persones al·lèrgiques


R-Alergo és una app que ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones al·lèrgiques en els seus desplaçaments per València. Especialment dissenyada per a persones que pateixen algun tipus d'al·lèrgia respiratòria, recomana la ruta més saludable a tots aquells que han de desplaçar-se d'un punt a un altre de la ciutat.


Rafael Temes, investigador del Departament d'Urbanisme de la UPV, indica que "la ruta més favorable és aquella menys propensa a reproduir episodis al·lèrgics atenent a les condicions personals, ambientals i urbanes. R-Alergo permet a l'usuari conèixer la potencial exposició alergénica en seleccionar una ruta o una ubicació dins de la ciutat".


Entre els tipus d'al·lergògens respiratoris que té en compte l'aplicació es troben pòl·lens, àcars, epitelis, fongs i insectes.


Actualització recent


Tant l'app (descargable para iOS i Android) com la versió web de R-Alergo han sigut actualitzades recentment. Entre les millores incorporades a l'aplicació, s'inclou una visualització més còmoda de la cartografia, així com una revisió precisa de xicotets errors previs. En la web, s'ha actualitzat la informació incorporant les últimes ressenyes a R-Alergo i treballs acadèmics en els quals es fa referència a l'aplicació.


En aquest moment, l'app està sotmesa a un procés d'auditoria per l'Agència Andalusa de Qualitat Sanitària per a valorar la possible concessió del distintiu AppSaludable que emet aquesta agència.


A més, la revista Allergy, una de les més importants en l'àmbit internacional en temes d'al·lèrgies, va publicar una ressenya sobre els avantatges i funcionalitats de R-Alergo en una edició especial amb motiu de l'European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress (2015).


Com traça la ruta?


Amb l'ajuda d'un programari senzill, i llenguatge i pantalles comprensibles, l'usuari pot crear el seu perfil virtual introduint dades pròpies epidemiològiques (edat, pes, talla, ocupació, procedència, etc.) i de caràcter alergològic.


Una vegada en l'app, R-Alergo combina aquesta informació amb paràmetres ambientals (tipus d'entorn, climatologia, estació de l'any, humitat, adreça del vent, concentració polínica, contaminació potencial, etc.) i la geolocalització del mòbil, i proposa a l'usuari la ruta més saludable per a la seua al·lèrgia respiratòria des del punt en el qual es troba o tria i el lloc de destinació.


Satisfacció pel premi


"Per a nosaltres", afig Temes, "rebre aquesta distinció suposa un respatler en la línia de treball que portem realitzant durant diversos anys entorn de la salut i la ciutat. És sempre una satisfacció rebre un premi i, a més, si prové d'una institució seriosa i reconeguda com és el cas, encara millor".


Notícies destacades


PLD llançarà Arion 1 en 2019 PLD llançarà Arion 1 en 2019
Raúl Torres, ex estudiant UPV, prepara la revolució comercial de la indústria aeroespacial europea
Pulgarcito Pulgarcito
Personal investigador de la UPV crea el primer ninot de la història fet amb palla d'arròs
Vista cansada Vista cansada
La UPV participa en el disseny d'un nou tipus d'implant intracorneal per a corregir la presbícia
Premi Forest R. McFarland Premi Forest R. McFarland
Antonio García, investigador de l'Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV, guardonat per la Societat d'Enginyers d'Automoció
Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300EMAS upv