- -
UPV
 

Evotool

La UPV i l'IIS La Fe creen i patenten una nova eina que redueix la possibilitat d'errors humans en cirurgies laparoscòpiques

[ 07/09/2017 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut de Disseny i Fabricació (IDF-UPV) i el Centre de Recerca i Innovació en Bioingeniería (CI2B-UPV), i en col·laboració amb l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS-La Fe), ha creat i patentat Evotool, una nova eina que redueix la possibilitat d'errors humans en cirurgies laparoscòpiques.

Malgrat que aquestes intervencions, que es desenvolupen en la cavitat pèlvica-abdominal, estan considerades com a cirurgies mínimament invasives (MIS, per les sigles en anglés), suposen en la pràctica per als cirurgians una càrrega elevada a nivell d'esforç, concentració i estrès mental. Tot açò, com a conseqüència de les postures incòmodes en dits, mans, monyiques i braços que necessàriament adopten els cirurgians i que tenen com resultat l'increment de la fatiga física en membres superiors i esquena.


Pobra adaptació ergonòmica del mànec tradicional


Segons recerques prèvies realitzades en aquest àmbit, l'actual disseny del mànec de les eines convencionals per a MIS és el principal causant d'aquests problemes, a causa de la pobra adaptació ergonòmica dels mànecs a les necessitats del cirurgià.


Per a evitar les conseqüències negatives de l'ús d'aquests instruments, la UPV i l'IIS La Fe han dissenyat Evotool, una eina que permet al cirurgià adoptar posicions més beneficioses per a la seua musculatura, reduint, d'aquesta manera, la possibilitat d'errors del professional durant l'operació.


"Atorga al metge un major grau de llibertat postural"


En paraules d'Andrés Conejero (IDF-UPV), "Evotool atorga al metge un major grau de llibertat postural i, per tant, més comoditat, la qual cosa ajuda a evitar sobrecàrregues en esquena i braços durant operacions perllongades. Gràcies a Evotool, es pot variar l'angle de treball de l'eina, sense que açò implique adoptar una posició de treball incòmoda. N'hi ha prou amb realitzar moviments puntuals (per exemple, girs de monyica) per a situar l'eina en la posició correcta, reduint així l'esforç i la fatiga muscular".

Al costat de Conejero, en el desenvolupament d'Evotool han participat Horaci Pace Bedetti (IDF-UPV), José Luis Martínez de Lucas (CI2B-UPV) i Francisco Dolz, cirurgià de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

Aplicable en laparoscòpies, endoscòpies i tecnologia d'alta freqüència

El nou disseny pot aplicar-se a eines amb diferents puntes, bé per a laparoscòpies (d'agarre, dissecció, sutura i cort) o bé com a puntes adequades per a endoscòpies, a més d'en tecnologia d'alta freqüència per a cauterizar, suturar o tallar durant l'operació.


Reducció de fins a un 80% d'esforç


Segons les proves realitzades, Evotool, oficialment presentat durant el passat mes de juny en el XXV Congrés Internacional EAES (Associació Europea de Cirurgia Endoscópica, per les sigles en anglès), podria reduir fins en un 80% l'esforç necessari per a realitzar la pràctica laparoscópica, millorant així de manera sensible la pràctica quirúrgica del cirurgià.


Notícies destacades


Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta
El 98,1% de les places oferides per la Universitat Politècnica de València per al curs 2017-2018, adjudicades
Modelització del comportament Modelització del comportament
La població amb un alt risc de suïcidi a Espanya es multiplicarà per 8 en un lustre
Generació Espontània en UPV TV Generació Espontània en UPV TV
"No estàs en classe veient com s'encaixa un caragol, baixes al taller i l'ajustes"
Experimenta 2017 Experimenta 2017
L'Escola d'Estiu UPV acosta la ciència als més xicotets
Projecte Cobiophad Projecte Cobiophad
Investigadors de la UPV desenvolupen un nou sistema eficient, ràpid, senzill i econòmic de detecció d'al·lèrgies
Desafiament Aporta 2017 Desafiament Aporta 2017
Els projectes de la UPV Sofcivics i LicitaLio, entre els seleccionats per Red.es
QS Top 50 Under 50 QS Top 50 Under 50
La Universitat Politècnica de València, entre les millors universitats del món amb menys de 50 anys de vida
Entre els més eminents Entre els més eminents
L'Acadèmia de les Ciències celebra el solemne acte de recepció d'Avel·lí Corma com a associatEMAS upv