- -
UPV
 

Evotool

La UPV i l'IIS La Fe creen i patenten una nova eina que redueix la possibilitat d'errors humans en cirurgies laparoscòpiques

[ 07/09/2017 ]

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut de Disseny i Fabricació (IDF-UPV) i el Centre de Recerca i Innovació en Bioingeniería (CI2B-UPV), i en col·laboració amb l'Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS-La Fe), ha creat i patentat Evotool, una nova eina que redueix la possibilitat d'errors humans en cirurgies laparoscòpiques.

Malgrat que aquestes intervencions, que es desenvolupen en la cavitat pèlvica-abdominal, estan considerades com a cirurgies mínimament invasives (MIS, per les sigles en anglés), suposen en la pràctica per als cirurgians una càrrega elevada a nivell d'esforç, concentració i estrès mental. Tot açò, com a conseqüència de les postures incòmodes en dits, mans, monyiques i braços que necessàriament adopten els cirurgians i que tenen com resultat l'increment de la fatiga física en membres superiors i esquena.


Pobra adaptació ergonòmica del mànec tradicional


Segons recerques prèvies realitzades en aquest àmbit, l'actual disseny del mànec de les eines convencionals per a MIS és el principal causant d'aquests problemes, a causa de la pobra adaptació ergonòmica dels mànecs a les necessitats del cirurgià.


Per a evitar les conseqüències negatives de l'ús d'aquests instruments, la UPV i l'IIS La Fe han dissenyat Evotool, una eina que permet al cirurgià adoptar posicions més beneficioses per a la seua musculatura, reduint, d'aquesta manera, la possibilitat d'errors del professional durant l'operació.


"Atorga al metge un major grau de llibertat postural"


En paraules d'Andrés Conejero (IDF-UPV), "Evotool atorga al metge un major grau de llibertat postural i, per tant, més comoditat, la qual cosa ajuda a evitar sobrecàrregues en esquena i braços durant operacions perllongades. Gràcies a Evotool, es pot variar l'angle de treball de l'eina, sense que açò implique adoptar una posició de treball incòmoda. N'hi ha prou amb realitzar moviments puntuals (per exemple, girs de monyica) per a situar l'eina en la posició correcta, reduint així l'esforç i la fatiga muscular".

Al costat de Conejero, en el desenvolupament d'Evotool han participat Horaci Pace Bedetti (IDF-UPV), José Luis Martínez de Lucas (CI2B-UPV) i Francisco Dolz, cirurgià de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

Aplicable en laparoscòpies, endoscòpies i tecnologia d'alta freqüència

El nou disseny pot aplicar-se a eines amb diferents puntes, bé per a laparoscòpies (d'agarre, dissecció, sutura i cort) o bé com a puntes adequades per a endoscòpies, a més d'en tecnologia d'alta freqüència per a cauterizar, suturar o tallar durant l'operació.


Reducció de fins a un 80% d'esforç


Segons les proves realitzades, Evotool, oficialment presentat durant el passat mes de juny en el XXV Congrés Internacional EAES (Associació Europea de Cirurgia Endoscópica, per les sigles en anglès), podria reduir fins en un 80% l'esforç necessari per a realitzar la pràctica laparoscópica, millorant així de manera sensible la pràctica quirúrgica del cirurgià.


Notícies destacades


PLD llançarà Arion 1 en 2019 PLD llançarà Arion 1 en 2019
Raúl Torres, ex estudiant UPV, prepara la revolució comercial de la indústria aeroespacial europea
Pulgarcito Pulgarcito
Personal investigador de la UPV crea el primer ninot de la història fet amb palla d'arròs
Vista cansada Vista cansada
La UPV participa en el disseny d'un nou tipus d'implant intracorneal per a corregir la presbícia
Premi Forest R. McFarland Premi Forest R. McFarland
Antonio García, investigador de l'Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV, guardonat per la Societat d'Enginyers d'Automoció
Neuromàrqueting Neuromàrqueting
Un equip d'investigadors de la UPV treballa en la creació de nous productes emocionals
Pablo Marín Pablo Marín
Un estudiant de doctorat UPV, triplement guardonat pel seu TFM: Beca UEECA, Premi 2K17 y Premi FEDNA
Pel seu estudi sobre aïllament acústic Pel seu estudi sobre aïllament acústic
Manuel Jesús Parrilla, doblement titulat per la UPV, guanya el XV Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2017
Enginyeria de competició Enginyeria de competició
MOTOR-UPV, integrada per alumnes de Generació Espontània, campiona d'Espanya de velocitat en la categoria SSP300EMAS upv