- -
UPV
 

Raffaele Vitale, guardonat

Un estudiant de doctorat de la UPV rep de Siemens el V Process Analytics Prize per a joves investigadors menors de 30 anys

[ 18/05/2017 ]
Raffaele Vitale, guardonat

Raffaele Vitale, estudiant de doctorat de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha sigut guardonat per la multinacional alemanya Siemens amb el V Process Analytics Prize per a joves investigadors menors de 30 anys.


El premi, dotat amb 1.500 euros, reconeix el treball realitzat per Vitale en el Grup d'Enginyeria Estadística Multivariant (GEEM) de la UPV, centrat en el desenvolupament de mètodes estadístics per a transferir models de calibratge d'espectròmetres NIR.


L'espectroscòpia de l'infraroig proper (NIR) és una tècnica àmpliament utilitzada en sectors com el farmacèutic, el tèxtil, l'agricultura, la medicina i la indústria química, entre molts altres, per a caracteritzar tot tipus de productes d'una forma ràpida i fiable.


Calibratge d'instruments per a la NIR


Alberto Ferrer, responsable del GEEM de la UPV, adverteix que el calibratge d'instruments per a la NIR pot representar una tasca particularment complicada en termes de costos econòmics i temporals: "El nostre treball explora la possibilitat d'aplicar dos mètodes estadístics multivariants -el Trimmed Scores Regression (TSR), desenvolupat en el nostre grup de recerca, i el Joint Y Partial Least Squares Regression (JYPLS)- per a la transferència de models de calibratge entre instruments d'aquest tipus".


"D'aquesta forma", afig Ferrer, "en casos en els quals hi haja, per exemple, necessitat de substituir un espectròmetre per un altre de més nou o més eficient, serà possible utilitzar les dades adquirides a través del primer per a evitar un complet recalibratge del segon".


Els dos mètodes proposats (TSR i JYPLS) presenten una eficàcia major que els mètodes més utilitzats actualment pels especialistes i implementats comercialment. "TSR i JYPLS permeten solucionar el problema de la transferència de models de calibratge garantint prestacions estadísticament comparables a les que s'obtindrien a través d'un recalibratge complet dels nous instruments, la qual cosa es tradueix en una reducció de costos econòmics i de temps de treball", destaca el responsable del GEEM de la UPV.


Beneficis per a les empreses


Ambdues disminucions afavoreixen clarament la difusió de l'espectroscòpia NIR. "Imaginem que una companyia té dues plantes en dues parts del món diferents", assenyala Ferrer, "i que, en cada planta, hi haja un espectròmetre NIR per a la predicció del contingut d'alguna característica crítica de la seua producció. Si en la segona planta, el calibratge de l'instrument no s'ha fet encara, es pot usar amb aquesta finalitat la informació adquirida amb l'espectròmetre de la primera, i evitar així haver de mesurar totes les mostres necessàries amb l'espectròmetre de la segona. D'aquesta forma, l'aplicació de NIR seria molt més senzilla, per la qual cosa les indústries la usarien molt més sense pensar en els problemes que pot generar un recalibratge complet".


Col·laboració amb l'empresa neerlandesa Shell Global Solutions


El treball desenvolupat pels investigadors de la UPV ha sigut publicat en la revista Journal of Chemometrics i és el resultat de la col·laboració del GEEM de la UPV amb l'empresa Shell Global Solutions (Amsterdam, Països Baixos).


Al costat de Raffaele Vitale i Alberto Ferrer, van participar també en el treball Abel Folch-Fortuny, que va realitzar el doctorat al GEEM de la UPV i actualment treballa en la companyia holandesa DSM, i Onno E. de Noord, de Shell Global Solutions.


Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv