- -
UPV
 

Projecte Finesse

La UPV participa en el desenvolupament d'un 'sistema nerviós' de sensors òptics avançats per a biomedicina, enginyeria civil o el sector energètic

[ 11/04/2017 ]
Projecte Finesse

La Universitat Politècnica de València (UPV), a través de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM), és un dels socis de Finesse, un projecte europeu que té com a objectiu el desenvolupament d'un sistema nerviós de sensors òptics avançats amb aplicacions en nombrosos camps, com la biomedicina, les enginyeries civil i tèxtil o el sector energètic.


El projecte, coordinat per l'Escola Politècnica Federal de Lausana (EPFL, Suïssa) i que es prolongarà fins al 2020, inclou la formació de 15 joves investigadors europeus, tant per a la fabricació dels sensors de fibra òptica com per a la seua transferència al sector empresarial.


D'ells, 8 passaran pels laboratoris de l'iTEAM de la UPV, situats a la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la UPV situat al campus de Vera (València), lloc en el qual es fabricarà el cor dels citats sensors, la part òptica.


No en va, com destaca Salvador Sales, investigador de l'iTEAM, "el nostre laboratori té més de 15 anys d'experiència en la fabricació d'aquests dispositius òptics, i s'ha convertit en una referència a nivell europeu, com ho demostra l'elevat nombre d'investigadors que passen per les nostres instal·lacions per a formar-se en el marc d'aquest projecte i altres col·laboracions realitzades de caràcter internacional".


L'enorme potencial dels sensors òptics


Enfront de la generació de sensors electrònics, els òptics destaquen per ser energèticament molt eficients sense causar interferències electromagnètiques. A més, són aïllants elèctrics, la qual cosa permet emprar aquesta tecnologia en àmbits especials, des de les aplicacions mèdiques fins als explosius.


"El seu rang de funcionament és enorme", afirma Sales, "fins i tot en condicions extremes de temperatura, humitat, etcètera, pesen molt poc, són molt xicotets i tenen una gran eficiència energètica. Tot això fa que es puguen utilitzar en múltiples sectors. El seu potencial és molt gran, i la demanda del sector industrial, cada vegada major".


Des de teixits intel·ligents fins a estructures aeroespacials i de radiació nuclear


Per tot això, en el marc de Finesse està previst el desenvolupament d'una gran varietat de sensors. Per exemple, per a l'Institut Tecnològic Tèxtil AITEX i l'empresa DONALIT estarien inclosos en teixits intel·ligents i permetrien monitoritzar diferents variables fisiològiques dels usuaris.


En el cas de l'enginyeria civil, es treballarà en una nova generació de sensors per a ADIF, CALSENS i BECSA; en l'aeroespacial, per a nous equips de monitoratge per a la multinacional THALES, i en la nuclear, l'objectiu serà el desenvolupament de sensors de radiació per a ANDRA.


26 socis


"Aquestes són només algunes de les empreses participants en el projecte", afig Sales. "En total, Finesse aglutina 26 socis entre universitats, centres de recerca i el sector industrial. L'empresa traslladarà les seues necessitats de producte i la resta de socis treballarà en l'R+D per a donar resposta a cadascuna d'aquestes", conclou l'investigador de l'iTEAM de la UPV.


Junt amb ell, per part de la UPV, participen també en el projecte Ivana Gasulla, Javier Madrigal, David Barrera i Demetrio Sartiano, tots, com Sales, membres de l'iTEAM; Pedro Calderón, de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECF), i Pablo D'Este, de l'Institut de Gestió de la Innovació i el Coneixement (INGENIO, centre mixt de la UPV i el Consell Superior d'Investigacions Científiques, CSIC).


Notícies destacades


Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta
El 98,1% de les places oferides per la Universitat Politècnica de València per al curs 2017-2018, adjudicades
Modelització del comportament Modelització del comportament
La població amb un alt risc de suïcidi a Espanya es multiplicarà per 8 en un lustre
Generació Espontània en UPV TV Generació Espontània en UPV TV
"No estàs en classe veient com s'encaixa un caragol, baixes al taller i l'ajustes"
Experimenta 2017 Experimenta 2017
L'Escola d'Estiu UPV acosta la ciència als més xicotets
Projecte Cobiophad Projecte Cobiophad
Investigadors de la UPV desenvolupen un nou sistema eficient, ràpid, senzill i econòmic de detecció d'al·lèrgies
Desafiament Aporta 2017 Desafiament Aporta 2017
Els projectes de la UPV Sofcivics i LicitaLio, entre els seleccionats per Red.es
QS Top 50 Under 50 QS Top 50 Under 50
La Universitat Politècnica de València, entre les millors universitats del món amb menys de 50 anys de vida
Entre els més eminents Entre els més eminents
L'Acadèmia de les Ciències celebra el solemne acte de recepció d'Avel·lí Corma com a associatEMAS upv