- -
UPV
 

Atenció a la infància primerenca

La UPV i VeraTech for Health participen en el disseny d'un nou model d'informació clínica orientat a protegir la salut de mares i bebès

[ 19/09/2016 ]
Atenció a la infància primerenca

Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV); la seua empresa derivada VeraTech for Health, i els hospitals Virgen del Castillo de Iecla (Múrcia) i 12 d'Octubre (Madrid) han dissenyat un nou model d'informació clínica interoperable, estandarditzat i admès per un procés d'assegurament de la qualitat de dades, sobre atenció a la infància primerenca, període que inclou des de la gestació fins als dos anys de vida.


Aquest sistema innovador, capaç de generar informació comparable i de qualitat, permetrà als centres sanitaris avaluar les seues pràctiques clíniques respecte als estàndards internacionals de qualitat assistencial orientats a protegir la salut i el benestar de la mare i el bebè.


Aquest treball ha sigut dut a terme a través d'un projecte de la Direcció general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI), i desenvolupat en el marc de l'Estratègia d'Atenció al Part del del Sistema Nacional de Salut (SNS).


Solució a les limitacions existents en l'actualitat


Ricardo García de León, cap del Servei de Pediatria de l'Hospital Virgen del Castillo de Iecla, afirma que "l'escassa informació disponible sobre aquest important període del desenvolupament humà, més enllà de les dades agregades de les enquestes de salut, és un factor limitador per al desenvolupament i la implantació de les estratègies de salut maternoinfantils".


De fet, l'últim informe europeu sobre salut perinatal realitzat per EuroPeristat destaca dos grans problemes en relació amb la informació perinatal.


D'una banda, assenyala que les dades existents són insuficients per a establir mecanismes de monitoratge a partir dels quals es puguen millorar les estratègies de salut dirigides a mares i nounats.


I, d'una altra, l'escassa qualitat i l'alta heterogeneïtat de les dades que es recullen en els repositoris internacionals fa molt difícil establir sistemes de benchmarking i comparació amb capacitat per a orientar la planificació d'intervencions de millora.


Un model pioner a nivell internacional


Carlos Sáez, investigador de VeraTech for Health, assenyala que "aquest nou model pretén contribuir a salvar aquesta bretxa i millorar amb això la qualitat de l'atenció maternoinfantil en els nostres centres".


No en va, l'estandardització de les dades i els processos és una peça clau del model, ja que permet la comparabilitat de la informació clínica de diferents centres, tal com explica Montserrat Robles, directora del grup IBIME de l'Institut d'Aplicacions de les Tecnologies de la Informació i de les Comunicacions Avançades (ITACA-UPV).


"Compartir aquest model d'informació clínica referent a les primeres etapes de la vida obri una oportunitat única per a establir un sistema de monitoratge d'indicadors de bones pràctiques basat en fonts poblacionals estandarditzades i amb qualitat assegurada. És el primer repositori de dades d'aquest tipus a nivell internacional que abasta la gestació, el part-naixement i l'alimentació fins als dos primers anys de vida", destaca la investigadora de la UPV.


L'eina LinkEHR Studio, desenvolupada des del grup IBIME de l'ITACA de la UPV, clau


El sistema integra tant aspectes clínics sobre l'estat de salut de la mare i el bebè en cadascun dels contactes assistencials, com les dades del context organitzatiu necessàries per a avaluar la pràctica clínica del centre.


Per a generar aquesta informació estandarditzada, els investigadors han desenvolupat 31 models detallats d'informació (arquetips) que recullen la informació clínica referent al procés d'atenció en la infància primerenca necessària per a generar l'informe d'assistència al nounat o nounada, així com per al monitoratge de l'atenció sanitària.


Aquests arquetips han sigut desenvolupats seguint l'estàndard ISO 13.606 per a la representació d'informació de la història clínica estandarditzada, utilitzant amb aquesta finalitat l'eina LinkEHR Studio, desenvolupada des del grup IBIME de l'ITACA de la UPV.


Estandardització de dades inicialment no comparables


"LinkEHR Studio", explica Robles, "estandarditza les bases de dades que no són comparables, la qual cosa permet aquesta interoperabilitat. Adapta les dades que un determinat centre sanitari té dels seus pacients a un estàndard d'història clínica comuna. D'aquesta manera, qualsevol organització sanitària pot compartir aquesta informació amb altres centres. Una vegada tenim els arquetips definits, encara que els hospitals tinguen diferents bases de dades, es duu a terme una correspondència i les dades es converteixen en estandarditzades. Sobre aquestes, posteriorment, es realitza el control de qualitat per a assegurar la seua completa fiabilitat".


Control de qualitat de les dades


Els sistemes utilitzats per al control de la qualitat de les dades estan basats en els resultats de la tesi doctoral de Carlos Sáez, part dels quals explota actualment l'empresa derivada VeraTech for Health, juntament amb la UPV, en el marc del projecte Qualize, finançat pel programa Reptes-Col·laboració 2014 del Ministeri d'Economia i Competitivitat.


A aquests mètodes s'han incorporat procediments d'avaluació i millora de qualitat de dades desenvolupades pels serveis de pediatria i informàtica de l'Hospital Virgen del Castillo en el marc de l'experiència "Hasta que tu quieras" (HQTQ), distingida com a exemple de bones pràctiques pel MSSSI.


Referent a això, García de León assenyala que, "com a resultat d'aquesta col·laboració, s'han dissenyat les metodologies i els procediments necessaris per a la construcció de repositoris estandarditzats i amb qualitat assegurada per al monitoratge poblacional de l'atenció maternoinfantil". D'aquesta manera, els centres poden anar avaluant els avanços i les reculades en els processos d'implementació de les estratègies i polítiques de salut maternoinfantil.


Disseminació estratègica basada en l'exemple


L'interès despertat per aquesta experiència en les persones vinculades al desenvolupament i la implementació de les estratègies d'atenció maternoinfantil, així com en diferents institucions i organitzacions sanitàries, obri importants perspectives de futur a través de la cooperació entre els àmbits de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i el clínic estratègic.


A més, des de l'ITACA de la UPV i VeraTech es pretén estendre aquesta experiència a altres sectors, utilitzant la denominada "disseminació estratègica basada en l'exemple".


Amb aquesta finalitat, aprofitant l'interès de la Conselleria de Sanitat de la Regió de Múrcia en la reproducció d'aquesta bona pràctica, HQTQ i IBIME- VeraTech estan impulsant la consolidació d'un equip multidisciplinari en col·laboració amb el Centre d'Estudis en Biodret i Salut de la Universitat de Múrcia i el Departament d'Infermeria de la Universitat d'Alacant.


El seu objectiu és promoure el desplegament de l'experiència en totes les àrees de salut maternoinfantils de la Regió de Múrcia com un primer pas per a l'abordatge d'àmbits més amplis a nivell tant nacional com internacional.


Més informació
    Notícia UPV TV

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv