- -
UPV
 

Entrevista Alumni UPV

Carlos Ledó, enginyer agrònom i director general d'Idai Nature, rep la distinció d'Alumni Destacat 2016 de la UPV

[ 08/06/2016 ]
Entrevista Alumni UPV

Dissabte passat, 28 de maig, va tenir lloc, a l'auditori Alfons Roig de la Facultat de Belles Arts, el lliurament oficial de la distinció d'Alumni Destacat 2016 de la UPV al director general d'Idai Nature, Carlos Ledó. El rector, Francisco Mora, va presidir l'acte i va ser la persona encarregada de fer el lliurament d'aquesta distinció honorífica, amb la qual Ledó es converteix en el primer exalumne de la UPV a qui es fa mereixedor d'aquest important reconeixement.


El rector, durant l'acte, va destacar la brillant trajectòria professional de Carlos Ledó , a més del seu caràcter emprenedor i la seua dilatada experiència empresarial, que sempre ha estat vinculada amb la importància de la seguretat alimentària i la cura del medi ambient. Ha creat fins ara 12 empreses, dues d'aquestes internacionals, i destaca pel compromís amb la creació d'ocupació i la innovació contínua.


Ledó, que va dir que se sentia molt agraït per rebre aquesta distinció de la UPV, va posar l'accent en el fet que en la seua trajectòria l'han ajudat molt els valors adquirits durant l'etapa universitària en aquesta Universitat, on es va formar com a enginyer agrònom. Han sigut aquests valors els que, juntament amb el seu esforç, dedicació i afany de superació, l'han portat a liderar Idae Nature, una jove i innovadora firma valenciana que ha aconseguit, fins al moment, posicionar-se en els mercats de més de 20 països, i que des de la seua creació el 2009 fins a l'actualitat ha recollit importants assoliments i reconeixements que avalen les claus del seu èxit, basat en la millora contínua i la innovació.


Així ens ho explica en aquesta entrevista en la qual, a més de subratllar la necessària col·laboració entre la universitat i les empreses, reitera el seu compromís i desig de seguir contribuint a fomentar la bona imatge de la UPV "perquè ocupe sempre el lloc que mereix, el d'una de les millors universitats d'Europa".


- Has creat diverses empreses relacionades amb els biopesticides i biofungicides, per a controlar els problemes que es presenten durant el cicle del cultiu d'una manera natural i sense residus. Com naix Idai Nature?


En els meus primers treballs com a enginyer agrònom em vaig adonar que la recol·lecció dels cultius en molts casos se supeditava als preus de les collites, sense respectar els terminis de seguretat dels productes químics en alguns casos i camuflant els fitosanitaris utilitzats en moltes ocasions.


Em plantege si existia la seguretat alimentària per al consumidor i si algú es preocupava de quins residus químics porten els aliments frescos que consumim.


Així va ser com va nàixer Idai Nature, per a oferir al gran consum fruites i verdures sense residus químics al mateix preu que les convencionals.


- Com naix la idea de crear aquest tipus de fertilitzants naturals?


Molts extractes naturals tenen propietats beneficioses per als cultius i el seu coneixement prové d'una saviesa ancestral. Vam entendre que calia aprofitar el que de per si la naturalesa ja ens ofereix, és tornar a l'origen però amb les tecnologies de recerca més modernes.


Ens vam posar a investigar en aquest sentit i en pocs anys ens hem convertit en una empresa a l'avantguarda de la innovació en el mercat de fertilitzants naturals i bioinsecticides.


Actualment comptem amb un equip d'R+D+I format per doctors en la matèria i amb un laboratori propi on desenvolupen solucions naturals úniques.


- Heu tingut una gran projecció internacional on teniu presència? Quins són els vostres pròxims objectius?


Des dels començaments vam fer una clara aposta per l'obertura i la consolidació de mercats internacionals, tant a nivell europeu com extracomunitari, i actualment exportem a 25 països.


Disposem de distribuïdors internacionals i d'agents comercials estrangers. A més, on les condicions del mercat així ho han exigit, hem implantat filials productives; és el cas de Mèxic, a través d'Idai Nature Amèrica, o d'Algèria o Turquia.


Tenim nous projectes en diversos països asiàtics, en els quals, seguint la tendència global cap a la seguretat alimentària, la filosofia Idai Nature encaixa perfectament.


- Al llarg de la vostra trajectòria empresarial heu rebut diversos premis. Què suposen per a vosaltres?


Els premis són per a nosaltres una responsabilitat i un reconeixement que ens anima a seguir treballant dia a dia per traslladar a tothom la importància de consumir aliments sense residus químics.


Fa tres anys vam ser elegits com la millor empresa innovadora de la Comunitat Valenciana i, a nivell nacional, hem rebut premis com el de la CEPYME (Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa) i el Premi Nacional a la Millor Iniciativa Empresarial.


A més, en aquests moments, Idai Nature està en la final dels premis European Business Awards, al costat d'empreses com Telefónica o ING Direct. Aquests premis de reconeixement empresarial estan considerats com els més grans i importants d'Europa, i per a nosaltres és molt important estar en la final representant Espanya per ser l'empresa més innovadora d'Europa.


- Quin consell donaries a una persona que es plantege emprendre?


Li diria que no és un camí fàcil, però que ara més que mai és necessari que siguem proactius.


Els aconsellaria que lluiten per allò en què creuen, amb passió i amb confiança. Que s'envolten d'un bon equip i que recorden que cap camí pla porta al cim.


- Continues en contacte amb la Universitat Politècnica de València?, de quina manera?


Idai Nature, des de la seua creació, ha mantingut un contacte continu amb la UPV en diferents projectes de recerca. Comptem amb un departament tècnic format per enginyers agrònoms i la majoria procedeixen d'aquesta Universitat. Estem generant ocupació que cobrim en moltes ocasions i de manera preferencial amb persones d'aquesta Universitat.


A més, recentment hem signat amb la Universitat Politècnica de València la creació de la Càtedra BIOINSECTICIDES Idai Nature, l'objectiu de la qual és promoure i desenvolupar la recerca d'extractes botànics amb activitat bioinsecticida a nivell nacional i internacional.


- Has sigut alumne de la UPV. Quins records tens, especialment, de la teua etapa universitària?


Va ser una etapa de la qual conserve grans records, en la qual vaig créixer com a persona i com a professional. Uns anys en què vaig aprendre a treballar i a investigar amb un profund respecte pels valors humans i l'ètica professional.


- Què esperes d'Alumni UPV? Què creus que et pot aportar formar part d'Alumni UPV?


Crec fermament que les empreses i les universitats es necessiten mútuament, per la qual cosa espere que siga una manera de continuar reforçant el vincle amb la que considere la meua casa i de tenir sempre present aquesta Universitat en el meu dia a dia professional.


- Què diries a l'alumnat i al personal titulat de la UPV perquè puguen veure's reflectits en tu?


Els animaria a traure la millor versió d'ells mateixos, perquè amb esforç, dedicació i motivació es poden aconseguir totes les metes que un es propose. Els diria que confien en ells, que posen passió en tot el que facen i que paren esment a tot el que els envolta, perquè moltes vegades el dia a dia amaga oportunitats de treball interessantíssimes.


Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv