- -
UPV
 

Control biològic del cultiu de raïm

Un equip conjunt de recerca de l'IEAD-UPV i l'IRTA obté una formulació nova que protegeix de la podridura per 'Botrytis cinerea'

[ 26/04/2016 ]
Control biològic del cultiu de raïm

Un equip conjunt d'investigadors de l'Institut d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València (IEAD-UPV) i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya han obtingut una nova formulació, en forma de granulat dispersable en aigua (WG), eficaç per al control biològic del cultiu del raïm.


Diluït en aigua i polvoritzat sobre les plantes, el producte genera un film comestible i totalment innocu sobre aquests cultius, que els protegeix de la podridura per Botrytis cinerea, una de les causes més importants de deterioració i pèrdues en el sector vitícola.


Part d'aquest treball ha sigut publicat recentment per la revista Biological Control, i ha obtingut finançament de l'INIA (Institut Nacional d'Investigacions Agràries) i el FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional).


Experts en recobriments i biocontrol, coordinats


La base del nou producte és el llevat Candida sake CPA-1, un agent de biocontrol aïllat i desenvolupat per l'IRTA i la Universitat de Lleida que ja havia mostrat anteriorment efectivitat en el control de les principals malalties de postcollita de fruita de llavor, i l'ús de la qual constitueix una de les alternatives de major interès enfront dels fungicides químics.


A partir d'aquesta, els estudis coordinats dels investigadors de la UPV (experts en recobriments) i de l'IRTA (referents en biocontrol i en producció i formulació de microorganismes) han permès desenvolupar noves formulacions d'aquest microorganisme per a garantir la màxima eficàcia, durabilitat i resistència una vegada aplicat sobre el suport vegetal.


Entre els productes utilitzats per a l'obtenció de les dispersions amb les quals formar els recobriments, els més eficaços han sigut el midó de creïlla pregelatinitzat i el caseïnat sòdic.


El film permet fixar el microorganisme sobre la planta


Amparo Chiralt, investigadora de l'IEAD de la UPV, explica que "una vegada aplicat sobre el cultiu, el film que es genera permet fixar el microorganisme sobre la planta, de manera que és més capaç de resistir pluges i altres factors climàtics adversos".


Neus Teixidó, responsable de l'IRTA per a aquest projecte, afig que "en sobreviure millor en condicions de camp, s'espera que l'efectivitat de l'agent de biocontrol augmente i, d'aquesta manera, es puga dur a terme un control més eficaç de la malaltia, així com una disminució de les podridures i pèrdues".


Eficàcia contrastada


Les primeres proves de camp del nou producte es van dur a terme l'estiu passat. Realitzades per l'IRTA en una explotació comercial de la Denominació d'Origen Costers del Segre, els resultats van ser altament satisfactoris. Enguany, els investigadors tornaran a aplicar el producte, per a verificar els resultats i analitzar la incidència de possibles variacions en les condicions meteorològiques.


Una formulació pionera basada en tecnologia molt nova


Mitjançant aquesta col·laboració entre la UPV i l'IRTA s'ha aconseguit formular per primera vegada un agent de biocontrol amb substàncies capaces de formar film o recobriment en la superfície del vegetal que cal protegir.


Amb aquesta finalitat, s'ha utilitzat una nova tecnologia que combina l'atomització de les cèl·lules del llevat amb els additius necessaris per a la formulació i l'assecament en llit fluïditzat. Aquesta es troba en la planta pilot de Producció i Formulació de Microorganismes de l'IRTA-FRUITCENTRE a Lleida.


La humitat relativa i la temperatura a la qual s'ha de conservar el producte, determinants


En el seu estudi, els investigadors han determinat, a més, els nivells d'humitat relativa i temperatura als quals s'ha de conservar el producte per a garantir-ne la màxima eficàcia i vida útil, tal com indica Ana Marín (de l'IEAD de la UPV): "L'ideal és que es conserve el més exempt possible d'humitat i en condicions de refrigeració. Quan l'agricultor volguera utilitzar-lo, n'hi hauria prou amb extraure'l del recipient en el qual s'emmagatzema i dissoldre'l en aigua".


"Una vegada mesclat", afig la investigadora de la UPV, "les cèl·lules de Candida sake es revitalitzen i la formulació ja està a punt per a ser aplicada sobre el cultiu".


Altres línies conjuntes de treball


D'altra banda, l'equip conjunt UPV-IRTA treballa també en l'ús d'agents de biocontrol microencapsulats per a l'aplicació en el cultiu de cucurbitàcies, així com en nous encapsulats de productes naturals no tòxics per al control de diferents plagues del camp.


Més informació
Notícia UPV TV

Notícies destacades


Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta Enginyeria Aeroespacial, la nota d'accés més alta
El 98,1% de les places oferides per la Universitat Politècnica de València per al curs 2017-2018, adjudicades
Modelització del comportament Modelització del comportament
La població amb un alt risc de suïcidi a Espanya es multiplicarà per 8 en un lustre
Generació Espontània en UPV TV Generació Espontània en UPV TV
"No estàs en classe veient com s'encaixa un caragol, baixes al taller i l'ajustes"
Experimenta 2017 Experimenta 2017
L'Escola d'Estiu UPV acosta la ciència als més xicotets
Projecte Cobiophad Projecte Cobiophad
Investigadors de la UPV desenvolupen un nou sistema eficient, ràpid, senzill i econòmic de detecció d'al·lèrgies
Desafiament Aporta 2017 Desafiament Aporta 2017
Els projectes de la UPV Sofcivics i LicitaLio, entre els seleccionats per Red.es
QS Top 50 Under 50 QS Top 50 Under 50
La Universitat Politècnica de València, entre les millors universitats del món amb menys de 50 anys de vida
Entre els més eminents Entre els més eminents
L'Acadèmia de les Ciències celebra el solemne acte de recepció d'Avel·lí Corma com a associatEMAS upv