- -
UPV
 

Vulnerabilitat sísmica a la CV

Un estudi de la UPV assenyala Torrevella, Crevillent, Elx i Oriola com les ciutats amb més edificis residencials amb risc moderat o greu de danys

[ 12/01/2016 ]
Vulnerabilitat sísmica a la CV

Un equip d'investigadors de la UPV ha publicat un nou estudi sobre vulnerabilitat sísmica a la Comunitat Valenciana en el qual s'assenyala la localitat de Torrevella (Baix Segura) com la població amb un major percentatge d'edificis residencials (un 29,8%) amb risc de patir danys greus si hi haguera un terratrèmol amb una intensitat igual o superior a VII, perillositat estimada per a la zona segons l'EMS-98 (escala macrosísmica europea), que és la base actual per a l'avaluació sísmica de la Comissió Sismològica Europea.


Crevillent, Elx i Oriola, amb percentatges que oscil·len al voltant del 22%, segueixen en la classificació esmentada, en la qual les tres capitals de província apareixen amb les xifres següents: 13% a Alacant, 8% a València i 0,2% pel que fa a Castelló.


Un 58 d'edificis de la Comunitat Valenciana no experimentarien danys moderats ni greus


L'estudi, que cataloga com "inhabitable" el 43% dels edificis de Torrevella, conclou no obstant això, en termes generals, que el 58% dels edificis de la Comunitat Valenciana no experimentaria danys moderats ni greus si s'esdevinguera el sisme esmentat.


Aquest percentatge és major al nord de la Comunitat Valenciana, i va disminuint progressivament cap al sud, a les províncies de València i Alacant; aquesta última és la que presenta major perillositat sísmica, i té algunes de les àrees de major densitat de població i edificis.


10% de probabilitat que es produïsca un moviment sísmic de grau VII en 50 anys


Rafael Temes, investigador del Departament d'Urbanisme de la UPV i membre de l'equip de treball, indica que "tot això ha de contextualitzar-se dins de la hipòtesi d'ocurrència de moviments sísmics amb una intensitat igual o superior a VII, segons l'EMS-98, per a un període de retorn de 500 anys".


I afig: "Així, per exemple, dir que una àrea té una perillositat sísmica de grau d'intensitat VII, per a un període de retorn de 500 anys, implica que hi ha una probabilitat del 10% que s'hi produïsca una sacsejada del sòl de grau VII, en un període de retorn de 50 anys."


Característiques constructives i antiguitat dels edificis, analitzades


En el seu estudi, publicat en Informes de la construcción, els investigadors de la UPV van identificar les característiques constructives de la Comunitat Valenciana, així com l'antiguitat dels seus edificis.


A partir d'aquests valors, i com a resultat d'una detallada metodologia d'anàlisi, l'equip ha obtingut dades d'especial interès sobre la vulnerabilitat sísmica del territori valencià, i ha oferit aquesta estimació dels danys potencials que es derivarien d'un probable sisme a les tres províncies valencianes.


Estima possibles danys a la població, en hospitals i centres de coordinació d'emergències, i necessitats de reallotjament


El coneixement generat permet estimar els danys que ocasionaria un hipotètic sisme tant en edificis residencials com en aquells d'importància vital, com són els hospitals i els centres de coordinació d'emergències. A més, també estima els possibles danys a la població i, en conseqüència, ajuda a establir les necessitats de reallotjament.


"Aquest treball ha permès efectuar una classificació del parc residencial que hi ha a la Comunitat Valenciana i estimar els danys potencials que ocasionarien fenòmens sísmics, i així poder oferir informació d'especial rellevància per a la planificació d'emergències de Protecció Civil", afirma Temes.


Clau per a futurs sistemes de gestió d'emergències


Tota la informació de l'estudi ha sigut administrada mitjançant un sistema SIG, que permet mapar el risc sísmic i treballar amb un gran nombre de bases de dades, que són necessàries per a la gestió de l'emergència d'una manera eficient.


A més, els investigadors de la UPV han dissenyat una geobase de dades amb més de 50.000 registres d'edificis i altres infraestructures, que resulta de gran utilitat per a la valoració de riscos i també ho seria per a futurs sistemes de gestió d'emergències i resposta ràpida davant esdeveniments com un terratrèmol.


Aquest treball ha sigut desenvolupat per encàrrec de l'Institut Valencià de l'Edificació, en el marc d'un conveni específic amb la Conselleria de Governació, i forma part del Pla especial enfront del risc sísmic, obligatori a la Comunitat Valenciana per tractar-se d'un territori amb possibles intensitats sísmiques superiors a VII graus, segons l'EMS-98.


Sobre la vulnerabilitat sísmica


Begoña Serrano, investigadora del Departament de Mecànica dels Mitjans Continus i Teoria d'Estructures UPV, explica que "la vulnerabilitat sísmica és la predisposició d'una estructura, d'un grup d'estructures o d'una zona urbana completa a patir dany provocat per un moviment sísmic d'una intensitat determinada, per la qual cosa està directament relacionada amb les característiques de disseny de l'estructura."


"Per a poder estimar-la", prossegueix la investigadora de la UPV, "cal efectuar estudis que comprenguen aquelles construccions la destrucció de les quals puga ocasionar víctimes, interrompre un servei imprescindible per a la comunitat o augmentar els danys per efectes catastròfics associats. Una elevada vulnerabilitat pot ocasionar danys importants, encara que es produïsca en una àrea amb una perillositat sísmica moderada."


En la redacció de l'estudi, junt amb Serrano i Temes, hi ha participat també Sergio Palencia, investigador del Departament d'Urbanisme de la UPV. A més, s'hi ha disposat de l'assessorament expert de l'enginyer consultor Javier Yuste.


Més informació
    Notícia en UPV TV

Notícies destacades


Allotjament d'estudiants Allotjament d'estudiants
La UPV facilita informació sobre més de 200 ofertes de lloguer de pisos i 25 residències i col·legis majors en les rodalies dels seus tres campus
Programes acadèmics Programes acadèmics
La UPV ofereix l'opció de garantir l'accés al màster consecutiu en la preinscripció de grau
Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure
Una investigació europea amb participació de la UPV explica com el sistema immune participa en les alteracions cerebrals que provoquen l'addicció
Notes de tall Notes de tall
Coneix les del curs passat i orienta't sobre els títols amb més demanda. Què fer si la teua nota és inferior a la del grau que vols estudiar?
Simulador de notas Simulador de notas
Selecciona el grau que desitges estudiar i calcula la teua nota d'admissió a partir dels teus resultats en batxillerat i les PAU
QS World University Rankings 2021 QS World University Rankings 2021
La UPV obté la seua 2a millor marca històrica i se situa com a universitat més destacada de la Comunitat Valenciana i en el top 400 a nivell mundial

EMAS upv