- -
UPV
 

Cartografia turística

Dues investigadores del campus de Gandia de la UPV creen un nou mapa interactiu que millora la gestió del patrimoni i l'experiència de l'usuari

[ 08/10/2015 ]
Cartografia turística

Pau Alonso-Monasterio, investigadora del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha creat un mapa turístic interpretatiu que contribueix a millorar la gestió del patrimoni natural i cultural, així com a millorar el confort dels visitants.


El mapa, que facilita l'accés intel·lectual i emocional al patrimoni i suposa una veta de mercat per a la qual urgeixen professionals amb formació, és el seu treball de tesi doctoral, que ha sigut dirigit per la catedràtica UPV María José Viñals.


Consecuència d'anys de dedicació teòrica i pràctica


Fruit de molts anys de dedicació, tant a la recerca teòrica com a l'execució pràctica de projectes turístics en quatre continents, ambdues investigadores van detectar la necessitat de generar el nou producte.


Alonso- Monasterio explica que "els mapes per a la visita turística de llocs amb patrimoni són un dels tipus de cartografia més estesos i editats però, malgrat això, no compten amb la qualitat necessària per a propiciar una experiència satisfactòria als visitants, ni tampoc per a cobrir les necessitats de gestió del patrimoni que representen".


Els mapes turístics actuals no faciliten l'accés intel·lectual i emocional


Segons l'estudi, el principal problema detectat en els mapes turístics actuals és que, malgrat posseir una bona qualitat cartogràfica, no faciliten l'accés intel·lectual i emocional al patrimoni.


En aquest sentit, Alonso- Monasterio considera que, per a desenvolupar el nou mapa turístic interpretatiu, és necessari dur a terme un treball interdisciplinari que ha de comptar amb professionals de la interpretació del patrimoni, el disseny gràfic i el turisme.


A més, és fonamental planificar l'objectiu del mapa, és a dir, determinar amb claredat què es vol transmetre i, al seu torn, delimitar tant el seu públic objectiu com les característiques d'aquest.


Com a resultat d'això, el nou mapa turístic interpretatiu proposat per les investigadores valencianes augmenta l'eficàcia sensibilitzadora i de divulgació del patrimoni, aprofitant tècniques de comunicació estratègica per a transmetre els objectius de gestió al públic que el visita. Al seu torn, el nou mapa conté característiques extrapolables a àmbits digitals, com ara pàgines web o telèfons intel·ligents.


Nous mapes per a visitar Petra (Jordània), Copán (Hondures) o el Mig Atles (el Marroc)


Per a dur a terme el treball, les investigadores de la UPV van analitzar més de 230 mapes turístics de diferents regions geogràfiques a nivell global, i van dissenyar més d'una dotzena de propostes cartogràfiques reals, com les realitzades per a la visita de Petra (Jordània), Copán (Hondures) -ambdues oficialment reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat-, o el Mig Atles (el Marroc), així com nombrosos mapes d'itineraris eqüestres homologats per la Reial Federació Hípica Espanyola.


També van realitzar entrevistes a persones expertes en patrimoni, turisme i cartografia, entre les quals destaca Sam Ham, considerat com un dels especialistes més rellevants a nivell mundial en interpretació del patrimoni.


A més, van dur a terme una enquesta entre 250 estudiants universitaris, amb l'objectiu de destriar la qualitat cartogràfica, comunicativa i pràctica de diversos mapes, així com les seues capacitats per a interpretar els components d'aquests.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv