- -
UPV
 

Cartografia turística

Dues investigadores del campus de Gandia de la UPV creen un nou mapa interactiu que millora la gestió del patrimoni i l'experiència de l'usuari

[ 08/10/2015 ]
Cartografia turística

Pau Alonso-Monasterio, investigadora del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha creat un mapa turístic interpretatiu que contribueix a millorar la gestió del patrimoni natural i cultural, així com a millorar el confort dels visitants.


El mapa, que facilita l'accés intel·lectual i emocional al patrimoni i suposa una veta de mercat per a la qual urgeixen professionals amb formació, és el seu treball de tesi doctoral, que ha sigut dirigit per la catedràtica UPV María José Viñals.


Consecuència d'anys de dedicació teòrica i pràctica


Fruit de molts anys de dedicació, tant a la recerca teòrica com a l'execució pràctica de projectes turístics en quatre continents, ambdues investigadores van detectar la necessitat de generar el nou producte.


Alonso- Monasterio explica que "els mapes per a la visita turística de llocs amb patrimoni són un dels tipus de cartografia més estesos i editats però, malgrat això, no compten amb la qualitat necessària per a propiciar una experiència satisfactòria als visitants, ni tampoc per a cobrir les necessitats de gestió del patrimoni que representen".


Els mapes turístics actuals no faciliten l'accés intel·lectual i emocional


Segons l'estudi, el principal problema detectat en els mapes turístics actuals és que, malgrat posseir una bona qualitat cartogràfica, no faciliten l'accés intel·lectual i emocional al patrimoni.


En aquest sentit, Alonso- Monasterio considera que, per a desenvolupar el nou mapa turístic interpretatiu, és necessari dur a terme un treball interdisciplinari que ha de comptar amb professionals de la interpretació del patrimoni, el disseny gràfic i el turisme.


A més, és fonamental planificar l'objectiu del mapa, és a dir, determinar amb claredat què es vol transmetre i, al seu torn, delimitar tant el seu públic objectiu com les característiques d'aquest.


Com a resultat d'això, el nou mapa turístic interpretatiu proposat per les investigadores valencianes augmenta l'eficàcia sensibilitzadora i de divulgació del patrimoni, aprofitant tècniques de comunicació estratègica per a transmetre els objectius de gestió al públic que el visita. Al seu torn, el nou mapa conté característiques extrapolables a àmbits digitals, com ara pàgines web o telèfons intel·ligents.


Nous mapes per a visitar Petra (Jordània), Copán (Hondures) o el Mig Atles (el Marroc)


Per a dur a terme el treball, les investigadores de la UPV van analitzar més de 230 mapes turístics de diferents regions geogràfiques a nivell global, i van dissenyar més d'una dotzena de propostes cartogràfiques reals, com les realitzades per a la visita de Petra (Jordània), Copán (Hondures) -ambdues oficialment reconegudes com a Patrimoni de la Humanitat-, o el Mig Atles (el Marroc), així com nombrosos mapes d'itineraris eqüestres homologats per la Reial Federació Hípica Espanyola.


També van realitzar entrevistes a persones expertes en patrimoni, turisme i cartografia, entre les quals destaca Sam Ham, considerat com un dels especialistes més rellevants a nivell mundial en interpretació del patrimoni.


A més, van dur a terme una enquesta entre 250 estudiants universitaris, amb l'objectiu de destriar la qualitat cartogràfica, comunicativa i pràctica de diversos mapes, així com les seues capacitats per a interpretar els components d'aquests.




Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv