- -
UPV
 

Topografia històrica

La UPV exposa les eines amb les quals es va abordar el primer projecte de mapa d'Espanya en "Un viatge per la instrumentació del segle XIX"

[ 22/05/2015 ]
Topografia històrica

La Universitat Politècnica de València (UPV), amb motiu del XXV aniversari de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica (ESTEGCT-UPV) acull, fins al pròxim 30 de juny, l'exposició "Un viatge per la instrumentació del segle XIX".


La mostra, d'accés lliure i situada al Seminari d'Instrumentació de l'ESTEGCT de la UPV (edifici 7I del campus de Vera, 4a planta), ofereix al visitant una extraordinària col·lecció de topografia històrica: les eines amb les quals es va abordar el primer projecte per a la realització del mapa d'Espanya.


Utensilis de mitjan segle XIX cedits per l'Institut Geogràfic Nacional


Enrique Priego, doctor enginyer en Geodèsia i Cartografia i professor de la UPV, explica que "el passeig per la història oferit per la mostra inclou, entre altres, dos teodolits amb els quals es va dur a terme l'observació de la xarxa geodèsica espanyola entre el 1856 i el 1892, el nivell de precisió utilitzat per a la línia Madrid-Alacant (iniciada el 12 d'agost del 1871) i una brúixola taquimètrica amb la qual es va elaborar el cadastre topogràfic parcel·lari".


Les peces, pertanyents a l'Institut Geogràfic Nacional, han sigut cedides pel Ministeri de Foment, que participa en la mostra en qualitat de col·laborador. La mostra romandrà oberta al públic de dilluns a divendres, laborables, entre les 10 i les 14 h. A més, els dimarts i dijous oferirà també horari vespertí, de 16 a 18 h.


Del fallit intent del 1753 a la Llei de mesurament del territori d'un segle més tard


El 1753, Jorge Juan Santacilia i Antonio de Ulloa -tots dos científics, militars i marins- publiquen les obres d'un projecte de mapa d'Espanya que finalment va ser ajornat davant les dificultats per a trobar tant el personal especialitzat com l'instrumental necessari.


Un segle més tard, el 1853, la Llei de mesurament del territori va provocar la creació de la Comissió del Mapa d'Espanya, que va partir del projecte de Carlos Ibáñez i va poder disposar ja, des del 1858, dels instruments necessaris per a l'execució (uns quants dels quals recull aquesta mostra).
Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


'Antolín Vivar', un disseny vencedor 'Antolín Vivar', un disseny vencedor
L'alumne Álvaro Sanz guanya totes les categories del **Design **Challenge del Grup Antolín, dotat amb 10.000 euros
Eleccions a rector/a 2021 Eleccions a rector/a 2021
El Consell de Govern de la UPV ha aprovat el calendari electoral
Nous graus i dobles graus Nous graus i dobles graus
S'oferiran 5.035 places en preinscripció, la qual cosa suposa un augment de 385 places respecte al curs anterior (un 8,3% més)
A prueba de ataques de ordenadores cuánticos A prueba de ataques de ordenadores cuánticos
La UPV ayuda a desarrollar protocolos criptográficos que garanticen la máxima seguridad en las comunicaciones
Jose Bonafont, Premi Talent Jove Jose Bonafont, Premi Talent Jove
Màster en Biotecnologia Mèdica, investiga el tractament de malalties genètiques a través de l'edició genòmica
De Venècia a Atenes De Venècia a Atenes
UniRaid UPV Team, que cerca patrocinadors i col·laboradors, repartirà roba, joguets, instruments i material escolar durant la pròxima edició del ral·li

EMAS upv