- -
UPV
 

Enginyeria d'aliments

L'IEAD-UPV desenvolupa nous films antimicrobians comestibles que allarguen la vida útil dels formatges tendres

[ 27/11/2014 ]
Enginyeria d'aliments

Un equip d'investigadores de l'Institut d'Enginyeria d'Aliments per al Desenvolupament de la Universitat Politècnica de València (IEAD-UPV) ha dut a terme un projecte que ha permès aconseguir nous recobriments antimicrobians, totalment comestibles, capaços d'allargar la vida útil dels formatges.


Per a això, els films desenvolupats per l'IEAD de la UPV incorporen com a antimicrobians olis essencials d'orenga i romaní, a més de quitosan, un compost procedent de la closca dels crustacis.


Substitutiu de l'actual aplicació comercial de piramicina


D'aquesta manera, presenten una alternativa vàlida a la pràctica més estesa per a evitar el creixement de fongs en els formatges, que actualment és l'aplicació de piramicina -un antibiòtic d'ampli espectre- a més d'un recobriment plàstic d'acetat de polivinil.


Chelo González, investigadora de l'IEAD de la UPV, assenyala que les causes més comunes de la deterioració del formatge "són l'excessiva deshidratació superficial i el creixement de microrganismes com fongs i llevats, que causen sabors i aromes estranys, una textura bavosa i una alteració visual important".


Aplicant piramicina, com es fa habitualment amb el formatge tendre comercial, la seua vida útil és d'uns 21 dies en refrigeració, període similar al que pot aconseguir-se ara amb el recobriment comestible desenvolupat per l'IEAD de la UPV.


Disminueix el desenvolupament de fongs en la superfície dels formatges curats durant el procés de maduració


Una altra possible aplicació, en formatges curats, provocaria la disminució del desenvolupament superficial de fongs durant el procés de maduració, que poden arribar a penetrar en les peces quan aquestes presenten algun defecte de premsatge o alguna fissura.


"En aquest cas -afirma la investigadora de l'IEAD de la UPV- l'aplicació dels recobriments que hem desenvolupat permetria reduir els percentatges de pèrdues en les formatgeries i, per tant, les importants conseqüències econòmiques que se'n deriven".


Major efectivitat de l'oli d'orenga


Dels dos olis utilitzats, el més efectiu és el d'orenga, que inhibeix el creixement fúngic de forma similar al tractament amb antibiòtic. A més, les investigadores de l'IEAD de la UPV van dur a terme un estudi sensorial que va permetre ajustar la concentració de l'oli essencial per a obtenir formulacions amb activitat antifúngica unida a una bona acceptació sensorial.


De fet, els més de 100 panelistas utilitzats per a la citada anàlisi van atorgar una major puntuació als formatges recoberts amb olis essencials, en els atributs de sabor i aroma, en comparació amb el control sense recobrir.


Amb la col·laboració de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal i el Departament d'Ecosistemes Agroforestals de la UPV


En el projecte han participat també investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal, coordinats per la professora Pilar Molina, i del Departament d'Ecosistemes Agroforestals de la UPV, liderats per Pilar Santamarina.


Les conclusions d'aquest treball es van presentar en l'última edició del Congrés Iberoamericà d'Enginyeria d'Aliments i es publicaran pròximament en el International Journal of Food Studies.


Més informació
    Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv