- -
UPV
 

Nou reconeixement

Nou reconeixement

Avel·lí Corma, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), condecorat amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana

[ 06/10/2014 ]

El químic Avel·lí Corma Canós (Moncofa, 1951), fundador i exdirector de l'Institut de Tecnologia Química - ITQ, centre de recerca mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), ha sigut guardonat amb l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana pel seu compromís amb l'avenir del poble valencià, juntament amb el rei Felip VI, l'ex president del govern Adolfo Suárez i l'empresari Manuel Peláez (els dos darrers, a títol pòstum).


Corma, que rebrà la condecoració dijous que ve, amb motiu dels actes de commemoració del 9 d'Octubre, ha sigut premiat com a destacat representant de la ciència a la Comunitat Valenciana i expert reconegut internacionalment.


El divendres 24 Corma rebrà a Oviedo el Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica 2014


El guardó se suma a l'extensa llista de reconeixements del químic de l'ITQ (UPV-CSIC), que el pròxim divendres 24 d'octubre recollirà a Oviedo el Premi Príncep d'Astúries de Recerca Científica i Tècnica 2014.


A més, Corma ha sigut seleccionat, junt amb l'escriptor irlandès John Banville, l'historiador francès Joseph Pérez i la periodista congolesa Caddy Adzuba, com un dels quatre guardonats que prendran la paraula en la gala de la XXXIV edició dels prestigiosos premis.


Un currículum extraordinari


Llicenciat en Química per la Universitat de València, es va doctorar l'any 1976 a la Universitat Complutense de Madrid. Després de dos anys d'estudis a la Queen's University de Kingston (Canadà), es va incorporar al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) com a investigador el 1979 i com a professor de recerca el 1987.


Entre el 1990 i el 2010 va dirigir l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre mixt UPV-CSIC, considerat com un dels centres de referència en el camp dels processos catalítics i del qual Corma és professor de recerca en l'actualitat.


Una autoritat internacional en el camp de la catàlisi heterogènia


Reconegut com una autoritat internacional en el camp de la catàlisi heterogènia, Corma treballa en la creació de nova matèria composta de nanoporus que es formen per autoassemblatge de molècules orgàniques i inorgàniques.


Utilitza les cavitats i els porus de grandària molecular per a generar espais confinats i centres actius, que canvien l'estructura i la reactivitat de les molècules, i així donen lloc a processos catalítics que transcorren amb una major selectivitat.


Entre els 25 químics més citats del món


Autor de 120 patents d'invenció, ha escrit tres llibres i ha publicat més de 900 articles en revistes internacionals, i s'ha situat entre els 25 químics més citats del món -el primer dels espanyols.


En Nature -Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2007- va publicar un nou concepte per a la síntesi de tamisos moleculars que permet sintetitzar la zeolita A, entre altres coses, com a additiu de catalitzadors per a la indústria petroquímica i de refinació. Science -també Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2007- va donar a conèixer un altre dels seus treballs, sobre un catalitzador de nanopartícules d'or que redueix el grup nitro d'una molècula, sense alterar la resta de grups, i que tindria aplicacions en la lluita contra el càncer.


Doctor honoris causa per una desena d'universitats i membre estranger de la Royal Society de Londres -Premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats 2011-, entre els guardons que ha rebut destaquen el Nacional de Recerca (1995), el G. Ciapetta Award (EUA, 1998), el Rei Jaume I (2000), l'Europeu de Catàlisi François Gault (2002), el Breck Award de la International Zeolite Association (2004), el Premi de la Reial Societat Espanyola de Química (2006), el Premi Gabor A. Somorjai (EUA, 2008), el Boudart Award in Advanced Catalysis (EUA, 2009) i l'ENI Award New Frontiers of Hydrocarbons (Itàlia, 2010).


Més informació
Notícia UPV TV



Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv