- -
UPV
 

Guardó històric

Guardó històric

Avel·lí Corma, investigador de l'ITQ (UPV-CSIC), guanya el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2014

[ 28/05/2014 ]

El químic Avel·lí Corma Canós (Moncofa, 1951), fundador i exdirector de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre de recerca mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha sigut guardonat aquest matí a Oviedo -juntament amb els nord-americans i químics també Mark E. Davis i Galen D. Stucky- amb el Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 2014.


La candidatura, proposada pel Consell de Govern de la UPV i avalada, entre altres, per Santiago Grisolía (Premi Príncep d'Astúries d'Investigació Científica i Tècnica 1990), ha sigut elegida pel jurat, presidit per Pedro Miguel Echenique Landiríbar i integrat per Juan Luis Arsuaga Ferreras, Juan Ignacio Cirac Sasturáin, Luis Fernández-Vega Sanz, Cristina Garmendia Mendizábal, María del Rosario Heras Celemín, Bernardo Hernández González, José Manuel Leceta García, Emilio Lora-Tamayo D'ocón, José Antonio Martínez Álvarez, Amador Menéndez Velázquez, María Teresa Miras Portugal, Ginés Morata Pérez, Enrique Moreno González, César Nombela Cano, Eduard Punset Casals, Marta Sanz-Solé, Manuel Toharia Cortés i Vicente Gotor Santamaría (secretari).


Corma: "És un reconeixement a la química espanyola"


Visiblement feliç, Corma ha assenyalat que "aquest guardó representa un reconeixement a la química espanyola. És un premi a la labor silenciosa i constant, a l'esforç, i suposa un esperó per a continuar treballant més, si és possible, en aquesta apassionant professió".


A més, l'investigador de la UPV i el CSIC ha afegit que, amb la seua recerca, pretén "aconseguir una química més sostenible i més compatible amb el medi ambient".


Elogis del jurat


El jurat ha destacat les "contribucions científiques i tècniques" dels premiats, que "han obert noves i importantíssimes línies de treball que se situen en les fronteres del coneixement actual, amb aplicacions en camps molt diversos, com ara la reducció d'emissions contaminants de vehicles i fàbriques, la millora dels aliments, la depuració d'aigües, els processos de refinatge del petroli i en la indústria química en general".


Corma, Davis i Stucky ocupen, en paraules del jurat "una posició d'avantguarda a escala internacional en l'àmbit de la creació de nous materials, concretament dels microporosos i els mesoporosos".


Els primers es caracteritzen per posseir una estructura amb porus de diàmetre inferior a dos nanòmetres, entre els quals es troben les zeolites, aluminosilicats naturals o artificials d'extraordinàries propietats absorbents i com a catalitzadors industrials. Els segons tenen porus de fins a 50 nanòmetres de diàmetre i abasten substàncies com diversos tipus de sílice, alúmina o òxids de diferents elements mecànics.
Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


'Antolín Vivar', un disseny vencedor 'Antolín Vivar', un disseny vencedor
L'alumne Álvaro Sanz guanya totes les categories del **Design **Challenge del Grup Antolín, dotat amb 10.000 euros
Eleccions a rector/a 2021 Eleccions a rector/a 2021
El Consell de Govern de la UPV ha aprovat el calendari electoral
Nous graus i dobles graus Nous graus i dobles graus
S'oferiran 5.035 places en preinscripció, la qual cosa suposa un augment de 385 places respecte al curs anterior (un 8,3% més)
A prueba de ataques de ordenadores cuánticos A prueba de ataques de ordenadores cuánticos
La UPV ayuda a desarrollar protocolos criptográficos que garanticen la máxima seguridad en las comunicaciones
Jose Bonafont, Premi Talent Jove Jose Bonafont, Premi Talent Jove
Màster en Biotecnologia Mèdica, investiga el tractament de malalties genètiques a través de l'edició genòmica
De Venècia a Atenes De Venècia a Atenes
UniRaid UPV Team, que cerca patrocinadors i col·laboradors, repartirà roba, joguets, instruments i material escolar durant la pròxima edició del ral·li

EMAS upv