- -
UPV
 

Investigació conjunta

Investigació conjunta

Investigadors de l'ICITECF-UPV obtenen un nou tipus de ciment més resistent i sostenible a partir de residus ceràmicsUn equip conjunt d'investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (ICITECF-UPV), la Universitat Jaume I de Castelló, l'Imperial College de Londres i la Universidade Estadual Paulista de Sao Paulo (Brasil) han obtingut, en l'àmbit de laboratori, un nou tipus de ciment realitzat a partir de residus ceràmics, més sostenible i d'una resistència superior als conglomerants utilitzats avui dia.


La investigació -els resultats de la qual han estat publicats per la revista Construction and Building Materials (construcció i materials d'edificació)- a més, obri una nova via de negoci per a la indústria ceràmica.


No conté ciment pòrtland


Tal com apunta Mª Victoria Borrachero, investigadora de l'ICITECF de la UPV, "es tracta d'un material totalment nou. La principal característica que té és que no conté ciment pòrtland, la qual cosa el converteix en un material més sostenible que els emprats actualment. Està compost únicament pel residu ceràmic, una substància química activadora i aigua".


Fins ara, els investigadors han treballat amb residus de rajoles, de ceràmica sanitària (lavabos i vàters) i de gres porcellànic com a base, matèries primeres a partir de les quals han obtingut l'esmentat producte final, amb una resistència superior als actuals.


Estudis inicials amb residus de rajola d'argila roja


Els primers estudis es van dur a terme a partir de residus de rajola d'argila roja i, com a substància activadora, hidròxid sòdic o barreges d'hidròxid sòdic-silicat sòdic.


"El procés per a obtenir el ciment en aquest cas és molt senzill. Primer, triturem la rajola, es mol i es barreja amb la dissolució activadora. Immediatament després, es pasta juntament amb l'àrid, i el ciment ja està preparat per a ser col·locat en motles i sotmès a un procés d'enduriment especial a alta temperatura", explica Borrachero.


Noves proves amb cendra de clofolla d'arròs


Els investigadors, actualment centrats en l'estudi de les prestacions dels productes obtinguts amb els residus de ceràmica sanitària i gres porcellànic, a més, estan analitzant noves substàncies activadores que permeten obtenir un producte final encara més sostenible.


"Hem fet ja proves amb cendra de clofolla d'arròs i els resultats són molt positius. Utilitzar-la permetria obtenir un producte final encara més sostenible i més barat, perquè estaria compost quasi íntegrament per residus reutilitzats", destaca la investigadora de l'ICITECF de la UPV.


Més informació
    Notícia en UPV TVComparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera
El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any
GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural
Un equip de la UPV impulsa un projecte d'innovació social per a la recuperació de parcel·les sota la fórmula cooperativa
El millor equip espanyol de la història El millor equip espanyol de la història
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens imparable: segon en Spielberg i Hockenheim, i vencedor a Montmeló
IMAS IMAS
Investigadors de la UPV, el CSIC i la UV participen en un projecte per a desenvolupar un nou escàner PET de diagnòstic clínic
Cátedra UPV-ISTOBAL Cátedra UPV-ISTOBAL
7 estudiants de la UPV brillen amb llum pròpia en les Innovation Event Sèries de la multinacional espanyola
Alumnado tutor Alumnado tutor
¿Necesitas ayuda? El alumnado tutor te acompaña, todos los días, durante tu primer curso en la universidad

EMAS upv