- -
UPV
 

Investigació conjunta

Investigació conjunta

Investigadors de l'ICITECF-UPV obtenen un nou tipus de ciment més resistent i sostenible a partir de residus ceràmicsUn equip conjunt d'investigadors de l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó de la Universitat Politècnica de València (ICITECF-UPV), la Universitat Jaume I de Castelló, l'Imperial College de Londres i la Universidade Estadual Paulista de Sao Paulo (Brasil) han obtingut, en l'àmbit de laboratori, un nou tipus de ciment realitzat a partir de residus ceràmics, més sostenible i d'una resistència superior als conglomerants utilitzats avui dia.


La investigació -els resultats de la qual han estat publicats per la revista Construction and Building Materials (construcció i materials d'edificació)- a més, obri una nova via de negoci per a la indústria ceràmica.


No conté ciment pòrtland


Tal com apunta Mª Victoria Borrachero, investigadora de l'ICITECF de la UPV, "es tracta d'un material totalment nou. La principal característica que té és que no conté ciment pòrtland, la qual cosa el converteix en un material més sostenible que els emprats actualment. Està compost únicament pel residu ceràmic, una substància química activadora i aigua".


Fins ara, els investigadors han treballat amb residus de rajoles, de ceràmica sanitària (lavabos i vàters) i de gres porcellànic com a base, matèries primeres a partir de les quals han obtingut l'esmentat producte final, amb una resistència superior als actuals.


Estudis inicials amb residus de rajola d'argila roja


Els primers estudis es van dur a terme a partir de residus de rajola d'argila roja i, com a substància activadora, hidròxid sòdic o barreges d'hidròxid sòdic-silicat sòdic.


"El procés per a obtenir el ciment en aquest cas és molt senzill. Primer, triturem la rajola, es mol i es barreja amb la dissolució activadora. Immediatament després, es pasta juntament amb l'àrid, i el ciment ja està preparat per a ser col·locat en motles i sotmès a un procés d'enduriment especial a alta temperatura", explica Borrachero.


Noves proves amb cendra de clofolla d'arròs


Els investigadors, actualment centrats en l'estudi de les prestacions dels productes obtinguts amb els residus de ceràmica sanitària i gres porcellànic, a més, estan analitzant noves substàncies activadores que permeten obtenir un producte final encara més sostenible.


"Hem fet ja proves amb cendra de clofolla d'arròs i els resultats són molt positius. Utilitzar-la permetria obtenir un producte final encara més sostenible i més barat, perquè estaria compost quasi íntegrament per residus reutilitzats", destaca la investigadora de l'ICITECF de la UPV.


Més informació
    Notícia en UPV TVComparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Nova delegada d'alumnat de la UPV Nova delegada d'alumnat de la UPV
Lea Olcina Botella estudia el Grau en Tecnologia Digital i Multimèdia en l'ETS d'Enginyeria de Telecomunicació
Projecte CUCO Projecte CUCO
El CVBLaB participa en un consorci que investiga l'ús de la computació quàntica i la seua aplicació a indústries estratègiques
La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual La UPV llança K, el seu nou canal audiovisual
L'ACOM-UPV col·loca cinc pantalles grans al campus de Vera perquè centres, instituts, serveis i alumnat puguen emetre els seus vídeos, animacions, promocions i notícies
Rànquing GreenMetric Rànquing GreenMetric
La UPV se situa entre les 200 universitats del món més compromeses amb el medi ambient
Premi COSO Premi COSO
Carlos Antolín, estudiant de Comunicació Audiovisual en la EPSG: "Aquest premi és un reconeixement a l'esforç realitzat els tres últims anys"
Avelino Corma, investigador distingit Avelino Corma, investigador distingit
Ha guanyat el concurs del Programa propi d'incentivació de la I+D+i llançat pel Vicerectorat d'Investigació per a atraure personal investigador excel·lent a la UPV

EMAS upv