Investigadors del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València i la Universitat de Gävle (Suècia) han fabricat un nas electrònic amb 32 sensors que detecta olors fruiteres de forma més eficaç que l'olfacte humà. En la primera aplicació, facilita la identificació de les olors que desprenen les peres i les pomes trossejades.
"Les mostres de fruita s'introdueixen en una precambra, on s'injecta un flux d'aire que es fa arribar fins a la torre amb els sensors, uns semiconductors d'òxid de metall que detecten compostos odorífers com el metà o el butà", explica José Pelegrí Sebastiá, investigador de la UPV al campus de Gandia i coautor del treball.
Després, mitjançant un programari, es recullen les dades en temps real i, amb algorismes de classificació, es processa la informació. Els resultats es visualitzen en una gràfica en 3D on es distingeixen les puntuacions de les peres i les pomes.
Aquest estudi, que publica la revista Sensors and Actuators A, és el punt de partida de noves investigacions en les quals ja està involucrat l'equip per a desenvolupar sistemes multisensors que milloren la capacitat de diferenciar barreges complexes de substàncies volàtils.
"Un exemple seria el sector vitivinícola", comenta Pelegrí, "on seria molt útil un nas electrònic capaç de distingir la qualitat o el tipus de raïm, o reconèixer la collita a la qual pertany un vi".
Una altra de les línies d'investigació se centra en l'àmbit de la biomedicina. Alguns estudis assenyalen que gossos entrenats poden detectar tumors cancerígens, com el de pulmó, olorant l'alè de les persones. Si això és així, i un nas electrònic identifica quines substàncies són les que reconeixen els animals, es podria diagnosticar abans la malaltia i augmentar la supervivència dels pacients.
Notícies destacades