- -
UPV
 

Vehicle submarí

Investigadors de la Universitat Politècnica de València construeixen un vehicle submarí autònom, denominat ORCA 300, per a projectes oceanogràfics i per a la vigilància civil i militar.Investigadors de l'Institut IDF de la Universitat Politècnica de València han dissenyat un vehicle autònom d'inspecció submarina per a projectes oceanogràfics. El submarí, batejat com a ORCA 300, està equipat amb diferents sensors i instrumentació per a realitzar anàlisis de les aigües oceàniques, però també projectes de vigilància, tant en l'àmbit civil com en el militar, i té capacitat per a operar de forma autoguiada.


El vehicle submarí és el resultat del projecte d'investigació DIVISAMOS, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. La fabricació d'ORCA 300 s'ha desenvolupat en els últims sis mesos i està previst que les primeres proves en mar obert es duguen a terme en la primavera d'enguany.


En el projecte participen joves investigadors com Pau Muñoz, encarregat de l'electrònica i el control del submarí, i el colombià Fredy Aguirre, responsable del disseny i la fabricació. L'equip de treball està coordinat pel catedràtic Josep Tornero, investigador responsable del projecte i director de l'Institut IDF de la UPV.


D'unes dimensions pròximes a 3 m, amb un volum d'1 m3, ORCA 300 està construït amb fibra de vidre mitjançant un procés d'infusió de resines. La fabricació ha sigut a càrrec de l'empresa Xúquer SL, companyia amb una àmplia experiència en la fabricació amb materials compòsits per a diversos sectors.


En el procés de construcció, els investigadors van dur a terme prèviament un exhaustiu estudi i anàlisi de l'estat actual de la robòtica submarina. Així mateix, van avaluar diferents alternatives, tant per al disseny del casc del vehicle submarí, com per al modelatge, disseny i fabricació final d'ORCA 300. Per a això, es van analitzar un total de quaranta vehicles submarins autònoms.


Posteriorment, el treball dels investigadors de la UPV es va centrar en l'establiment de paràmetres òptims per al disseny i la simulació del casc del vehicle en CFD (dinàmica de fluids computacional).


Aquest projecte d'investigació s'enquadra en la Directiva Marc de l'Aigua, que pretén donar suport tant a la investigació com a la gestió de les aigües marines i continentals. Liderat per l'Institut IDF de la Universitat Politècnica de València, en el projecte DIVISAMOS, participen també l'Institut ai2 de la UPV i la Universitat Politècnica de Cartagena. A més, la Comandància Militar de Cartagena va cedir per a la primera fase d'estudi un dels seus vehicles submarins autònoms.


Més informació
  • Notícia en UPV TV

Comparte esta noticia o conecta con la UPV en medios sociales

Bookmark and Share


Notícies destacades


Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono... Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...
Una selecció de la col·lecció UPV de llibres d'artista, exposada fins al 12 de gener a La Nau
HCR 2019 HCR 2019
Sis investigadors que treballen a la Universitat Politècnica de València, entre els més influents del món
Setciències Setciències
Nous capítols del programa de divulgació científica per als més menuts produït per UPV TV
En l'elit universitària internacional En l'elit universitària internacional
'Nature' situa la Universitat Politècnica de València entre les cent millors universitats joves del món
10 noves empreses emergents 10 noves empreses emergents
StartUPV continua incorporant talent al seu ecosistema emprenedor
Del 16 d'octubre al 21 de novembre Del 16 d'octubre al 21 de novembre
La UPV exposa "ANCA. Una experiència de creació col·lectiva 1989-1994"

EMAS upv