Pablo P. Boix, investigador de l'Institut de Tecnologia Química (ITQ), centre d'investigació mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha obtingut la prestigiosa ajuda ERC Consolidator Grants, la qual atorga el Consell Europeu d'Investigació a aquells investigadors excel·lents que estan consolidant el seu equip o programa d'investigació. L'investigador del ITQ (UPV-CSIC) ha obtingut aquesta ajuda, dotada de més de 2 milions d'euros, per al desenvolupament durant els pròxims 5 anys del projecte Phoenix PV.
El projecte liderat per Pablo P. Boix té com a objectiu dissenyar una metodologia que permeta regenerar cèl·lules solars fabricades a partir de perovskites, un material amb gran potencial per a produir mòduls solars, però la degradació dels quals és més ràpida que el de les cèl·lules solars que s'utilitzen actualment.
“Una part del projecte Phoenix PV és dissenyar una nova metodologia que ens diga exactament quines són les diferents rutes de degradació de les cèl·lules solars fabricades a partir de perovskitas. Quan entenguem quines són aquestes rutes, proposarem mecanismes o que facen que aquestes cèl·lules s'autoregeneren o que ens permeten dissenyar processos molt senzills que les reparen”, destaca Pablo P. Boix.
El projecte Phoenix PV també investigarà dissenyar tractaments perquè una vegada que les cèl·lules solars basades en perovskitas estiguen completament degradades, aquestes es puguen recuperar i continuar utilitzant. D'aquesta manera es reduirà el desaprofitament generat pels mòduls solars actuals que, una vegada acabada la seua vida útil, s'han de rebutjar.
“La tecnologia de producció de cèl·lules solars a partir de perovskites és molt prometedora, ja que es poden obtenir eficiències energètiques tan altes com la dels mòduls solars que es fabriquen actualment i amb un cost de producció inferior. A més, es podrien fabricar plaques solars imprimibles, flexibles i fins i tot semitransparentes, la qual cosa canviaria el model de fabricació actual de plaques solars”, afirma Pablo P. Boix.
“Rebre l'ERC Consolidator Grants és important a nivell personal pel fet de poder abordar un projecte d'aquestes dimensions de manera única, així com per les oportunitats de col·laboració amb altres institucions i centres d'investigació que t'obri tenir una ERC”, assegura Pablo P. Boix.
L'energia fotovoltaica basada en perovskites d'halur metàl·lic – desenvolupada durant l'última dècada – té el potencial de revolucionar el sector fotovoltaic, ja que permet utilitzar mètodes de fabricació molt més permissius que les tecnologies actuals, però amb eficiències de conversió iguals o superiors. Això es deu a les propietats semiconductores que presenten aquests materials, ja que permet augmentar la versatilitat dels dispositius fotovoltaics i fins i tot possibilita la fabricació de mòduls solars flexibles i de baix pes.
Pablo P. Boix (Castelló de la Plana) és Investigador Científic del ITQ (UPV-CSIC) especialitzat en fotovoltaica i optoelectrònica basada en semiconductors de perovskita d'halur metàl·lic. Després d'obtenir el seu doctorat (PhD Nanociència, UJI, 2012), va liderar una línia d'investigació pionera en perovskites en la Universitat Tecnològica de Nanyang (NTU), Singapur (2012-2016), amb contribucions destacades en el desenvolupament de materials i dispositius. La seua activitat postdoctoral va cotinuar en l'àmbit industrial (Dyesol Ltd, Suïssa, 2016), abans de tornar a l'acadèmia en l'Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol, 2017-2019). En 2019, va formar un grup d'investigació en l'Institut de Ciència dels Materials (ICMUV).
Al novembre de 2023 es va incorporar al ITQ (UPV-CSIC) com a Investigador Científic de plantilla en el grup Nanomaterials per a Optoelectrònica, Fotònica i Energia.
Amb més de 100 publicacions i 15.000 cites, va ser reconegut com Highly Cited Researcher per Clarivate Web of Science (2020 - 2021) i compta amb 3 patents en optoelectrònica de perovskites. En l'actualitat, lidera i co-lidera diversos projectes d'investigació finançats a nivell regional i nacional, a més de coordinar el projecte HEPAFLEX del programa europeu HORIZON EU.
Les ajudes ERC Consolidator Grants van dirigides a investigadors que estiguen consolidant el seu propi equip o programa d'investigació independent i financen projectes a la frontera de totes les àrees de coneixement. Els sol·licitants han de demostrar la naturalesa innovadora, l'ambició i la viabilitat de la seua proposta científica, com és el cas del projecte liderat per Pablo P. Boix.
Notícies destacades