La Universitat Politècnica de València (UPV) va acoliir el major congrés de la comunitat científicoacadèmica d'Espanya sobre direcció d'empreses, el XXXIII Congrés de l'Associació Científica d'Economia i Direcció de l'Empresa (ACEDE), les conclusions centrals del qual es resumeixen en la idea d'enfocar la innovació des d'un prisma sostenible. La trobada va congregar prop de 450 especialistes del sector a Espanya, el Regne Unit i Itàlia, entre altres països.
Segons José Luis Hervás, catedràtic de la UPV i president del comitè organitzador d’ACEDE 2024, “la conclusió més important és la necessitat imperiosa de generar i adaptar models de negoci la proposta de valor dels quals incloga models i tendències sostenibles (ecoinnovació, economia circular, etc.). Amb aquesta finalitat, és molt important canviar mentalitats en l'empresa i en la societat en general, com també reconèixer explícitament la naturalesa com un bé estratègic i col·lectiu que necessita ser tingut en compte. Hem d'enfocar la innovació cap a la sostenibilitat. Així mateix, la digitalització es constitueix en eina aliada per a aquest fi”.
Sota el lema “Innovació, digitalització i sostenibilitat davant els nous desafiaments globals”, les temàtiques tractades van abastar des dels reptes actuals per a la creació d'empreses, la direcció d'operacions o les empreses familiars, a les noves tendències i claus per a la direcció internacional, gestió de la innovació o màrqueting. També es va parlar de finances, govern corporatiu, gestió de la innovació, recursos humans o innovació docent.
En total, es presentaren al voltant de 300 ponències. I va haver-hi també dues taules redones amb empreses, en les quals es van abordar les noves metodologies d'aprenentatge en models de negoci sostenible i els reptes de formació en economia circular en un sector tan rellevant per a l'economia espanyola com ho és el del turisme.
Com a persones convidades, ACEDE 2024 va comptar amb la participació de Desirée Pacheco, professora titular a la IESE Business School, la ponència de la qual es va centrar en el binomi emprenedoria-sostenibilitat; Jesús Llinares, sota la direcció del qual l'empresa Andreu World ha expandit la seua presència internacional a més de 90 països i actualment té 30 sales d'exposicions pròpies a Espanya, Europa, els Estats Units i Àsia, i Eduardo Guillamón, director de Recursos Humans en Ford València. Tant Jesús Lllinares com Eduardo Guilllamón van exposar les claus dels seus plans estratègics d'innovació i, sobretot, de digitalització i sostenibilitat.
“El fet que la major associació de management d'Espanya haja encarregat a la nostra Universitat –i en concret, al Departament d'Organització d'Empreses– l'organització d’ACEDE suposa una contribució molt rellevant, i demostra la importància i l’impacte del treball que fem des de fa anys en aquest camp”, va destacar Hervás.
Notícies destacades