- -
UPV
 

Conductika

La UPV i Koynos desenvolupen una eina que ajuda a determinar les causes de les alteracions conductuals de persones amb discapacitat intel·lectual

[ 28/08/2023 ]

Un equip d'investigació de la Universitat Politècnica de València (UPV), juntament amb la cooperativa valenciana Koynos, ha desenvolupat Conductika, una plataforma digital la fi última de la qual és contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Aquesta nova eina ajuda a determinar les causes de les alteracions conductuals que es donen en algunes d'aquestes persones, sobretot quan la discapacitat intel·lectual és moderada, greu o profunda. I és capaç també de mostrar l'eficàcia dels tractaments farmacològics.

Segons explica l'equip de la UPV i Koynos, Conductika permet que el personal d'atenció directa registre els diversos incidents i ofereix informació en temps real, a manera de dashboard o panell de control, sobre les possibles causes d'aqueixes conductes “atípiques”, incloent entre elles els trastorns de somni, la malaltia física, l'encopresi, els trastorns paroxismals i els problemes sensorials, de l'entorn, adaptatius/relacionals o de salut mental. Els registres es poden realitzar a través d'una aplicació, en dispositius mòbils amb sistema iOS o Android, o en PC.

Per exemple, davant una conducta atípica, en el panell de Conductika es pot veure quin és el nombre d'hores de somni que ha tingut la persona, si l'ambient en el qual es produeix tenia massa càrrega social o si es va observar una posició contranatural d'un braç o cama amb caràcter previ a la seua aparició, que podria estar fent pensar que pot haver-hi una epilèpsia subjacent. O si en les dues setmanes anteriors hi havia algun problema en el seu estat de salut general.

“L'eina el que fa és anàlisis estadístiques per a veure quines són les causes més freqüents o els símptomes més comuns que apareixen amb caràcter previ al desenvolupament d'aqueixes conductes. Tota aquesta informació es transfereix al personal mèdic perquè puguen integrar-la com estimen oportú. Ajuda també al fet que els cuidadors comprenguen millor què és el que està passant i, amb tot això, es poden ajustar millor les activitats del dia a dia. És una eina que facilita el treball als equips de suport i intervenció, que ajuda a millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual”, destaca Cristina Santamarina, investigadora de la UPV i una de les desenvolupadores del projecte.

A més, Conductika facilita la coordinació i la comunicació amb els professionals, perquè el/la psiquiatre/psicòleg/a que porta el cas pot consultar els resultats en temps real i valorar la seua utilitat, a través d'un enllaç a l'app.

La implementació de l'eina està encara en una fase inicial, si bé els primers resultats són “molt positius”. En els casos analitzats fins al moment, després d'un període de sis mesos, el nombre de conductes problemàtiques va disminuir, van millorar les habilitats de co-regulació dels pacients amb els cuidadors, així com la seua qualitat de vida, i el clima laboral del personal d'atenció directa va ser també millor.

“Encara queda treball per fer, però aquesta eina es presenta com un instrument fiable, basat en la ciència de dades i la digitalització, que podrà ajudar al diagnòstic i a la valoració dels possibles tractaments farmacològics i, en últim terme, a millorar el dia a dia de les persones amb discapacitat intel·lectual”, conclou Vicente Cloquell, investigador de la UPV i membre també de l'equip de treball que ha desenvolupat Conductika.

L'equip de la UPV i Koynos va presentar els primers resultats de l'aplicació d'aquesta eina en el 66è Congrés Nacional de l'Associació Espanyola de Psiquiatria de la Infància i l'Adolescència (AEPNYA), celebrat el mes de juny passat a València. A més, s'han publicat també en la Revista de Psiquiatría Infanto-juvenil.

Notícies destacades


Segueix el canal de WhatsApp de la UPV Segueix el canal de WhatsApp de la UPV
L'Àrea de Comunicació posa en marxa aquest nou canal, que conviurà amb el de Telegram. Tria quin s'adapta millor a tu!
Painkey Painkey
Una nova app ajuda a valorar el nivell de dolor en les persones que acudeixen a Urgències i contribueix a millorar el seu diagnòstic i atenció
Dibuixa la ciència per Nadal 2023 Dibuixa la ciència per Nadal 2023
La UPV convoca l'onzena edició del concurs, amb l'objectiu de promoure l'acostament de xiquets i xiquetes a la ciència i la tecnologia en el marc de la celebració de les festes nadalenques
Projecte CLARIFY Projecte CLARIFY
Desenvolupen nous algorismes d'intel·ligència artificial per a facilitar el diagnòstic i tractament de tumors cancerosos de difícil interpretació clínica
XVII Premis Idees UPV XVII Premis Idees UPV
Els projectes guanyadors han sigut seleccionats per la seua trajectòria, innovació, estratègia de negoci i contribució a l'entorn
Preinscripció de màsters 24-25 Preinscripció de màsters 24-25
La UPV obri la preinscripció de màsters universitaris per al curs 2024-25, en una primera fase dirigida a alumnat amb titulació estrangera sense nacionalitat ni residència a la Unió Europea



EMAS upv