- -
UPV
 

EUCAIM

La Universitat Politècnica de València lidera la construcció del node central d'EUCAIM, la infraestructura d'imatges mèdiques de càncer i intel·ligència artificial més important d'Europa

[ 06/02/2023 ]

El consorci EUCAIM i la Comissió Europea han anunciat el llançament oficial de la Infraestructura Europea d’Imatges de Càncer (EUCAIM), un projecte pioner que pretén posar a la disposició de la comunitat científica i sanitària més de 60 milions d’imatges mèdiques de càncer en un entorn preparat per al desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial (IA) que permeten fer diagnòstics més precisos i teràpies personalitzades.

La Universitat Politècnica de València, a través de l’Institut d’Instrumentació per a la Imatge Molecular, un centre mixt de la UPV i el CSIC, liderarà la construcció del node central d’EUCAIM, la infraestructura d’imatges mèdiques de càncer i intel·ligència artificial més important d’Europa. Aquest projecte, impulsat pel consorci EUCAIM i la Comissió Europea, pretén posar a la disposició de la comunitat científica i sanitària més de 60 milions d’imatges mèdiques de càncer en un entorn preparat per al desenvolupament d’eines d’intel·ligència artificial (IA) que permeten fer diagnòstics més precisos i teràpies personalitzades.

L’equip de la UPV, coordinat per Ignacio Blanquer Espert, construirà un sistema que enllaçarà els bancs d’imatges oncològiques ja existents, i que permetrà també dur a terme nous estudis observacionals sobre dades clíniques procedents de 21 grans centres assistencials de 12 països europeus.

Aquest node central, a parer del professor Ignacio Blanquer, “oferirà un cercador de dades d’imatges mèdiques per a la recerca que ajudarà a descobrir dades rellevants en qualsevol dels bancs d’imatges adherits, i també a analitzar-les amb recursos de computació avançada sense que calga descarregar-les. El projecte permetrà compartir dades d’imatge, tot assegurant-ne el control per part dels proveïdors”.

Blanquer destaca també que aquest projecte pretén posar els pacients de càncer al centre, tot fomentant que es convertisquen en “donants d’imatges” per a la recerca, sense risc de filtració de les seues dades personals. “La plataforma suposarà, a més, una oportunitat important de portar a terme reptes oberts en què els estudiants i els investigadors competisquen a crear les millors eines per a resoldre reptes específics en la gestió del càncer, amb la qual cosa es fomentarà també la difusió de la ciència en la societat i la implicació d’aquesta darrera”.

EUCAIM, la peça angular de la Iniciativa Europea d’Imatge en Càncer

EUCAIM és la peça angular de la Iniciativa Europea d’Imatge en Càncer, iniciada per la Comissió Europea i nau capitana del Pla europeu per a vèncer el càncer, l’objectiu del qual és la innovació i el desplegament de tecnologies digitals per a fer un tractament i una atenció personalitzats i precisos de cara a ajudar a la presa de decisions clíniques, afavorir un diagnòstic més exacte, i seleccionar el tractament més adequat. Contribueix, així, a l’establiment d’una medicina assistencial predictiva i personalitzada.

EUCAIM, cofinançat per la Unió Europea i per la Conselleria d’Innovació de la Generalitat Valenciana, reuneix 76 socis de 14 estats membres de la UE, especialistes en competències en imatge oncològica, grans bases de dades i gestió ètica de les dades.

La coordinació tècnica recau en l’Institut Europeu d’Investigació en Imatge Biomèdica (EIBIR), mentre que la coordinació científica del projecte correspon a Lluís Martí-Bonmatí, investigador principal del Grup d’Investigació Biomèdica en Imatge (GIBI2) de l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe (IIS LaFe) i director de l’Àrea Clínica d’Imatge Mèdica de l’Hospital La Fe. En el projecte participen també investigadors i investigadores de la Universitat de València, l’Institut Tecnològic d’Informàtica i les empreses Quibim i S2 Grup.

“La nostra finalitat última és respondre a preguntes clíniques concretes per tal de millorar tot el procés de diagnòstic, tractament i seguiment del pacient amb càncer”, conclouen des del consorci EUCAIM.

Més informació

Sobre EUCAIM en: https://www.eibir.org/projects/eucaim/

Fitxa informativa de la Comissió Europea sobre la Iniciativa Europea d’Imatge en Càncer i EUCAIM: https://ec.europa.eu/newsroom/dae/redirection/document/92245

Comunicat de premsa de la Comissió Europea sobre l’acte de presentació de la Iniciativa Europea d’Imatge en Càncer, 23 de gener del 2022: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_23_286

Notícies destacades


Més títols en l'oferta UPV Més títols en l'oferta UPV
La UPV llança tres nous màsters en l'àmbit de la sostenibilitat, les aeronaus no tripulades, i la matemàtica industrial. A més, recupera els estudis d'Enginyeria Tèxtil
Beques Santander Erasmus Beques Santander Erasmus
Pots optar a una de les 1.875 beques que s'ofereixen. El termini de sol·licitud acaba el 14 de març del 2023
Medalla Margarita Salas Medalla Margarita Salas
Alejandra Boni, investigadora d'INGENIO (UPV-CSIC), ha sigut guardonada amb aquest premi
 'El teu grau UPV en TikTok' 'El teu grau UPV en TikTok'
Guanya entrades per als millors festivals musicals publicant un video sobre un grau UPV en TikTok
Ellas hablan de ciencia Ellas hablan de ciencia
En el marc del 11F, l'Àrea de Comunicació de la UPV estrena este espai amb 11 investigadores de la UPV

EMAS upv