- -
UPV
 

La Universitat Sènior de la UPV millora la salut física i mental de les persones majors

Quasi un 8% de la població universitària de la UPV és alumnat sènior, amb més de 2.000 estudiants

[ 20/09/2021 ]

La formació universitària sènior millora la salut física i psíquica i el benestar general de l’alumnat. Aquesta és la principal conclusió de la recerca Formació universitària sènior. Informe sobre l’impacte social en l’estudiantat, presentada per la Xarxa Vives d’Universitats i la Fundació Pere Tarrés. L’estudi analitza els efectes de participar a la Sènior per a l’alumnat de les universitats de la Xarxa Vives; la Universitat Sènior de la UPV és una d’aquestes.

L’alumnat sènior representa vora el 6% de la població universitària; 8 de cada 10 tenen estudis previs: el 62,4% ha cursat estudis universitaris, mentre que el 24,8% tenen estudis secundaris. L’edat mitjana se situa en els 68 anys. En el cas de la UPV, la Universitat Sènior arriba a 2.125 estudiants, als campus de Vera, Alcoi i Gandia. Aquesta xifra suposa el 7,8% de la població universitària de la UPV.

Les dones són el 67% de l’alumnat sènior i constitueixen el 69,2% d’alumnat sènior que només té estudis primaris. Segons l’informe, les dones enquestades afirmen que la universitat les allibera de tasques tradicionals de gènere, com la cura de la llar, i que millora la seua autoestima.

Més relacions socials i activitat cultural

Les persones enquestades en la recerca reconeixen que cursar estudis a la universitat les ajuda a vèncer temors i complexos, reduir sentiments d’ansietat o depressius, superar situacions vitals traumàtiques (viduïtat, malaltia o pèrdua d’algun familiar), millorar la seua capacitat intel·lectual i de memòria, ser més tolerants i humils, més receptives a fer servir les TIC i a incrementar les relacions amb l’entorn més proper.

A més, cursar programes universitaris sènior es relaciona amb un augment de l’activitat cultural de l’estudiant (com anar a museus, teatres o cinemes), fet que incrementa els seus coneixements i els permet participar en converses de forma més fluïda i segura, així com tenir una visió de l’entorn més crítica i àmplia que l’obtinguda al llarg de la trajectòria vital.

Arribar a totes les persones interessades

La investigació evidencia els efectes positius que els programes universitaris sènior tenen en col·lectius específics, com les dones, les persones més majors i aquelles que no tenen estudis previs. També reflecteix que en el grup de persones que únicament tenen estudis primaris, el percentatge de dones dobla (69,2%) el d’homes (30,8%).

Les autores de l’informe reclamen un major suport per part de les administracions públiques, amb l’objectiu de fer arribar els programes sènior a tota la ciutadania i, especialment, al perfil de persones grans amb menor nivell acadèmic i a les dones, que són els col·lectius que més se’n beneficien.

Estudiants de la Universitat Sènior de la UPV

Azucena Alcocer és una de les estudiants que assisteix a la Universitat Sènior de la UPV, des de fa gairebé dos decennis. Té 85 anys, és enginyera civil i una persona inquieta, amb aficions com la informàtica i la fotografia. Va conèixer la sènior pel seu fill, que estudiava Enginyeria Informàtica a la UPV: “Durant anys vaig fer tots els cursos que oferien i, en acabar-los, el meu fill em va recomanar que els començara de nou, perquè els continguts es renovaven, i així ho vaig fer”. Azucena estava desitjant tornar a classe aquest curs: “Amb la situació de la COVID vaig deixar de vindre, però ara m’hi he tornat a matricular; a mi m’agrada la formació presencial i estar en contacte amb persones amb qui compartisc inquietuds. A més, m’encanta l’ambient universitari, sent que m’anima”, explica.

Per la seua banda, Lola Dobón té 63 anys, és llicenciada en Filologia Anglesa; va treballar de tripulant de cabina de passatgers fins que es va jubilar: “Crec que no hem de perdre la curiositat ni l’interès per la cultura i no diguem les relacions socials. L'oportunitat de triar qualsevol tema, ciències, art, filosofia, idiomes… és una altra manera de cultivar la maduresa amb salut mental”, explica.

Fernando Pinyol també és alumne sènior de la UPV, des de fa 4 anys. Afirma que "des que hi estudie estic més a gust amb mi mateix”. Té 62 anys, va estudiar batxiller elemental (“podem dir que equivaldria a l’ESO”) i treballava com a peó de serveis. Es considera una persona curiosa i amb ganes de socialitzar: “El meu interès és aprendre coses noves, útils o no, i si en el procés coneixes gent nova, molt millor”.

Curs adaptat a la nova situació

Ana Muñoz, responsable de la Universitat Sènior de la UPV, està molt satisfeta perquè l’alumnat ja pot tornar a la presencialitat: “Ens ho demanaven des de fa 2 anys i per fi la normativa COVID ens ho permet; no obstant això, mantindrem una opció híbrida, amb formació virtual, perquè tenim alumnat vulnerable i refractari a tornar a les aules”. Dels més de 2.000 estudiants anuals que tenia la Universitat Sènior de la UPV abans de la pandèmia, el curs passat van arribar a ser 550 i enguany 750 ja han fet la matrícula, una xifra que Ana Muñoz creu que augmentarà.

“L’alumnat de la Sènior és exigent i està preparat, i demana una formació de qualitat, que jo crec que s’assoleix. El professorat, principalment de la UPV, però també d’altres àrees en les quals la UPV no té especialistes, s’implica molt”. Muñoz considera que un altre factor que valora l’alumnat és l’oportunitat de socialitzar: “Ens diuen que els agrada eixir de casa, arreglar-se, el contacte amb el professorat i altres estudiants, fer-se un cafè...; per això considerem que enguany la Sènior serà més beneficiosa per a l’alumnat que l’any passat”.

Més informació

Notícies destacades


Projectes REMDE i DEBIO Projectes REMDE i DEBIO
La UPV demostra la usabilitat dels humans virtuals en el seu camí cap al reconeixement automàtic de símptomes depressius
"L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera" "L'exili del 39 en el còmic. Vinyetes a la frontera"
Obres gràfiques de creadors com Paco Roca, Manel Granell, Jordi Peidro o Ana Penyas, es converteixen en poderoses eines per a la transmissió de silenciades històries d'exili
La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans La UPV desenvolupa un geoportal per a la prevenció de violència de gènere en els espais públics urbans
Segons l'ONU, l'assetjament sexual en els espais públics és un problema quotidià al qual s'enfronten dones i xiquetes en tots els països del món
Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV Nova edició del CHALLENGE STEAM en la UPV
La iniciativa pretén acostar a l'alumnat infantil i juvenil a l'apassionant món de la programació, la robòtica, la impressió 3D, etc.
Un any de rècord Un any de rècord
La UPV va ingressar 116 milions d'euros en 2023 gràcies a la seua activitat en I+D+I, la xifra més alta de la seua història
El Santuario i Torrecilla El Santuario i Torrecilla
La UPV porta l'electricitat a dos llogarets d'Hondures construint plantes solars fotovoltaiques i capacitant a la població local



EMAS upv