- -
UPV
 

V5G Day

L'Institut iTEAM-UPV organitza el major esdeveniment d'Espanya en 5G per a la indústria

[ 08/06/2021 ]

Aquest matí s'ha celebrat en el Palau de Congressos de València el V5G Day, esdeveniment organitzat per l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia (iTEAM) de la Universitat Politècnica de València, en el qual s'han presentat últims avanços de la 5G, aplicats fonamentalment a la indústria. I un dels grans protagonistes ha sigut el R5G2, un robot social 100% valencià, sorgit dels laboratoris del iTEAM- UPV i les empreses Fivecomm i Robotnik.

“El R5G2 està equipat amb diferents sensors i càmeres, interconnectats entre si. I gràcies a la baixa latència i enorme amplada de banda de la 5G, pot des de rebre als visitants en un esdeveniment –com ha succeït aquest matí-, detectar si la persona porta màscara i ho fa de forma correcta, acompanyar-la d'un punt a un altre d'un espai, reconèixer els seus gestos i interactuar mitjançant una conversa de veu i vídeo en temps real, entre altres funcionalitats. I tot això gràcies a la 5G, que ens permet actuar al mil·lisegon”, ha explicat Miriam Ortiz, investigadora de l'Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València.

València, referent internacional 5G

El desenvolupament d'aquest robot és un dels exemples del lideratge valencià en investigació i transferència de tecnologia 5G. “València és avui un referent nacional i internacional en la implantació pràctica de 5G. Som dels primers que, lluny de fer pilots o proves, estem portant aquesta tecnologia a la realitat, amb productes que realment són útils per a les indústries”, ha destacat Narcís Cardona, director del iTEAM de la Universitat Politècnica de València.

Cardona ha explicat com la 5G connecta màquines, sensors, robots, vehicles amb un temps de reacció immediat. “I amb molta amplada de banda, transmet molta informació de forma molt immediata. Tot això permet que la velocitat de reacció dels robots i de les màquines en la indústria siga molt alta, automatitzant els processos de forma segura, fent-los més efectius i eficaços i, en últim terme, més competitius”, ha destacat el director del iTEAM de la UPV.

A més, s'ha presentat també un vehicle autònom connectat que contribuirà a millorar l'eficiència de les indústries o un braç robòtic de diagnòstic remot que permet experimentar la “internet tàctil”.

El V5G Day ha sigut inaugurat pel President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capilla i el director de l¡iTEAM, Narcís Cardona. I ha reunit, de forma presencial i on line, a prop de 300 assistents. En l'organització de l'esdeveniment han col·laborat la Generalitat Valenciana i l'Àrea de Desenvolupament Econòmic de l'Ajuntament de València.

“Aquesta ha sigut la primera edició d'una jornada que naix amb la intenció de ser el germen d'un esdeveniment internacional estable a València, que se celebre tots els anys. En aquesta ocasió, el lema triat ha sigut 5G i la digitalització de la indústria, amb la intenció d'exposar, debatre i demostrar com la 5G pot convertir-se en un revulsiu per a la modernització de la nostra indústria, com revolucionarà el nostre dia a dia i el del sector productiu, gràcies al poder del mil·lisegon”, ha incidit Narcís Cardona.

Tecnologia 5G: el poder del mil·lisegon

La 5G farà possible la navegació a 10GBps, una velocitat insòlita: 10 vegades més potent que la capacitat de la millor oferta de fibra òptica actual. Gràcies a ella serà possible, per exemple, descarregar una pel·lícula en uns pocs segons. Però potser la virtut més important de la 5G és la seua latència o el seu temps de resposta, que es reduirà al mínim possible, a una cosa impossible d'apreciar: 1 mil·lisegon. Gràcies a ells, permetrà connectar-nos en temps real per a, per exemple, conduir de forma remota un vehicle autònom amb una capacitat de resposta immediata i la màxima precisió.

Més informació

Notícies destacades


Referent en la universitat espanyola Referent en la universitat espanyola
El programa Generació Espontánia de la UPV celebra el seu primer congres al campus de Vera
Dos premis Nobel a la UPV Dos premis Nobel a la UPV
Roger Kornberg y Ben Feringa han visitat el campus de Vera
Rànquing 'El Mundo' Rànquing 'El Mundo'
La UPV, millor universitat d'Espanya per a estudiar Biotecnologia, Belles Arts, i Ciència i Tecnologia dels Aliments
Technovation Girls CV Technovation Girls CV
La UPV ha acollit la final de la competició, en la qual xiquetes i joves d'entre 8 i 18 anys desenvolupen les seues pròpies aplicacions
Matriculem-nos en valencià Matriculem-nos en valencià
La UPV promou la campanya que incideix en l'objectiu de triar el valencià com a llengua de la docència
Normativa de Progrés i Permanència Normativa de Progrés i Permanència
La UPV aprova flexibilitzar les condicions de progrés del seu alumnat. Només serà necessari aprovar 12 crèdits en el primer any d'universitat

EMAS upv