- -
UPV
 

5G-Records

L'iTEAM lidera un projecte europeu que permetrà gaudir de noves formes de producció audiovisual gràcies a la tecnologia 5G

[ 10/05/2021 ]

Continguts audiovisuals immersius, que permetran gaudir, per exemple, d'un esdeveniment des de diversos punts de vista, i estudis de televisió IP sense fil que oferiran directes amb unes prestacions fins ara desconegudes, inclosa la producció d'àudio en viu en esdeveniments com ara els festivals de música. Són alguns dels escenaris que planteja 5G-Records, un projecte d'investigació europeu H2020 coordinat per la Universitat Politècnica de València (UPV), del qual formen part un total de 18 socis d'11 països.

La 5G farà possible una velocitat de connexió insòlita per a tecnologies sense fil, equiparable a la fibra òptica actual. Permetrà també augmentar exponencialment el nombre de dispositius connectats i que compartisquen informació en temps real. A més, reduirà la latència –temps de resposta de la xarxa– al mínim possible, reduint-la a nivells de mil·lisegons que no es poden apreciar.

Aquestes característiques, pròpies de la cinquena generació de les xarxes mòbils, seran essencials per a la transformació digital de molts sectors. El sector de la producció audiovisual utilitza avui dia diferents tecnologies sense fil i, per tant, serà un dels primers a aprofitar els avantatges de la 5G.

“5G-Records reuneix empreses de referència, tant del sector audiovisual (com la BBC, EBU, RAI i Sennheiser) com de la 5G (com Ericsson i Nokia). El projecte tracta sobre el disseny, desenvolupament, integració, validació i demostració de components 5G per a la producció professional de continguts multimèdia”, destaca el coordinador del projecte, David Gómez Barquero, professor del Departament de Comunicacions i subdirector d'investigació de l'institut iTEAM de la UPV.

5G-Records està estructurat al voltant de tres casos d'ús reals de producció de continguts: producció d'àudio en viu, estudi sense fil amb múltiples càmeres i producció de continguts immersius, cadascun amb una sèrie de tecnologies 5G habilitadores i components innovadors. A més, tots els casos d'ús plantegen diferents proves pilot.

Producció d'àudio

El primer cas d'ús se centra a implementar una xarxa local privada 5G per a la producció d'àudio en directe. “Les comunicacions 5G d'ultrabaixa latència i alta fiabilitat (URLLC) poden fer front als reptes de la producció professional d'àudio en directe, que té uns requisits molt exigents quant a temps de resposta, disponibilitat i sincronització. Així mateix, la integració de la producció de continguts d'àudio en xarxes 5G, sobretot en aquelles basades en programari de codi obert i processadors de propòsit general, pot proporcionar –tant als desenvolupadors com a les persones usuàries– un conjunt d'eines extensibles per a simplificar els fluxos de treball, augmentar la flexibilitat i reduir costos”, apunta Lola Pérez Guirao, spectrum policy & standards manager de Sennheiser, i antiga alumna de la UPV.

Producció de contingut multicàmera

El segon cas d'ús es basa en producció professional de contingut multicàmera 5G. L'objectiu principal és desenvolupar un sistema complet de producció que aprofite la tecnologia i els components 5G, i que també puga utilitzar-se per a producció remota de continguts. “La 5G pot proporcionar una nova experiència de connectivitat per a una producció de continguts audiovisuals fluida i flexible en estudis sense fil. Major fiabilitat, menor latència i la possibilitat de sincronitzar diferents dispositius són característiques clau d’una xarxa sense fil 5G per a producció”, comenta Jordi Joan Giménez, sènior project manager en EBU T&I, i també antic alumne de la UPV.

Competicions esportives i festivals de música amb 5G

El tercer cas d'ús permetrà la captura immersiva en temps real d'esdeveniments esportius i culturals a través de càmeres connectades per 5G a una freqüència de 26 GHz. Serà possible reproduir contingut tant en viu com en repeticions, amb diferents perspectives i plans, de tal manera que el realitzador pot moure el punt de vista de la imatge lliurement.

“La banda de mil·limètriques de 5G possibilita amplades de banda de fins a 400 MHz i velocitats en condicions estàtiques equiparables a la fibra òptica. Amb un desplegament d’informàtica EDGE (EDGE computing) per a garantir una baixa latència, serà clau per als futurs serveis multimèdia immersius”, explica Pablo Pérez, investigador de Nokia Bell Labs.

En el projecte, que va començar al setembre del 2020 i conclourà a l'agost del 2022, participen també l'empresa valenciana Fivecomm, Telefónica, Nokia o la Universitat Politècnica de Madrid, entre altres.

Notícies destacades


La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera
El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any
GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural
Un equip de la UPV impulsa un projecte d'innovació social per a la recuperació de parcel·les sota la fórmula cooperativa
El millor equip espanyol de la història El millor equip espanyol de la història
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens imparable: segon en Spielberg i Hockenheim, i vencedor a Montmeló
IMAS IMAS
Investigadors de la UPV, el CSIC i la UV participen en un projecte per a desenvolupar un nou escàner PET de diagnòstic clínic
Cátedra UPV-ISTOBAL Cátedra UPV-ISTOBAL
7 estudiants de la UPV brillen amb llum pròpia en les Innovation Event Sèries de la multinacional espanyola
Alumnado tutor Alumnado tutor
¿Necesitas ayuda? El alumnado tutor te acompaña, todos los días, durante tu primer curso en la universidad

EMAS upv