- -
UPV
 

BASE 5G

València comptarà amb un nou laboratori públic d'experimentació i demostració sobre tecnologies 5G pioner a Espanya, gestionat per la UPV i l'Ajuntament de la ciutat

[ 20/04/2021 ]

València comptarà amb un nou laboratori públic d'experimentació i demostració sobre tecnologies 5G pioner a Espanya. La Base 5G estarà situada a l'entorn de La Marina i serà gestionada per la Universitat Politècnica de València i l'Ajuntament de la ciutat. Així s'ha anunciat aquest matí durant la presentació dels resultats del conveni València 5G, que fa ara dos anys van subscriure la UPV, l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

Aquest nou laboratori pretén reforçar més encara el posicionament de València com a referent nacional i internacional en aquest camp. “L'objectiu de la Base 5G és permetre a petites i mitjanes empreses provar o demostrar aplicacions de la tecnologia 5G en diferents sectors, no solament en la indústria, i facilitar d'aquesta manera l'experimentació de noves idees i prototips que puguen traslladar-se posteriorment al teixit empresarial valencià”, ha apuntat Sandra Gómez, vicealcaldessa de València.

Narcís Cardona, director de l’Institut iTEAM de la Universitat Politècnica de València y promotor de Valencia 5G, ha explicat que a principis del 2019 el conveni tenia una intenció, que era declarar València com a ciutat 5G i, amb això, poder organitzar l'esdeveniment global de 5G, com així va ser. “El Global 5G Event va resultar un èxit en tots els sentits i va projectar, tant cap a l'exterior com cap a dins de la mateixa Comunitat Valenciana, la nostra imatge de pol tecnològic en comunicacions 5G. Vam ser llavors pioners en la posada en pràctica de demostracions de 5G en viu, d'holografia, robòtica, automoció i realitat immersiva, entre altres. I ho som també ara amb la posada en marxa d'aquest nou laboratori, que se suma a altres importants fites assolides en dos anys d'intens treball”.

VLC Campus 5G, Parc 5G, Port de València

Entre aquestes altres fites assolides des del 2019, destaca el naixement del VLC Campus 5G, en el qual s'estan duent a terme projectes de recerca i demostracions de casos d'ús d'aquesta tecnologia, especialment enfocats a la indústria, i que ha sigut possible gràcies a la col·laboració entre la UPV i la Generalitat Valenciana. Coordinat pel Grup de Comunicacions Mòbils de l’iTEAM de la UPV, VLC Campus 5G s'ha anat equipant aquests dos anys a través de programes d'ajuda competitius, tant autonòmics com europeus, i en aquest moment dona suport a projectes PROMETEO-FEDER, set projectes pilot de Red.es i sis projectes H2020, entre altres.

A més, en el marc d'aquest conveni, s'han realitzat ja demostracions de 5G en un gran nombre d'empreses de l'entorn de la ciutat de València, per exemple, pràcticament totes les grans empreses del parc d’Almussafes i algunes vinculades a l'activitat portuària han participat o participen en algun projecte d'aplicació de la tecnologia 5G. I també s'han presentat diferents manifestacions d'interès per a projectes tractors, en els quals la 5G resulta clau.

Aquests projectes van des del Parc 5G com a entorn logístic empresarial totalment connectat, a l'àrea del polígon industrial d'Almussafes, fins a diferents propostes amb el Port de València per a la digitalització i modernització dels processos que tenen a veure amb mobilitat, comunicacions i connectivitat de dispositius, embarcacions, màquines i vehicles dins de les seues instal·lacions. VLC Campus 5G col·labora igualment amb empreses dels sectors de l'energia i de l'automoció en projectes per a la sostenibilitat i promoció dels vehicles elèctrics i connectats.

“Aquests són els assoliments actuals, i ara es tracta que siguen coneguts i es pose en valor el coneixement i les capacitats que hem acumulat entre tots per a aconseguir que la Comunitat Valenciana siga reconeguda com a referent tecnològic en el desplegament de solucions basades en la tecnologia 5G. Crec que això pot ajudar també a posicionar-la en la consecució de fons per a la modernització i la transformació de la indústria, els famosos fons de recuperació”, ha apuntat Cardona.

Per part seua, el director general per a l'Avanç de la Societat Digital de la Generalitat Valenciana, Pedro Pernías, ha destacat l'aposta de la Comunitat Valenciana per a l'avanç de la tecnnologia 5G perquè “ens permetrà avançar en la transformació digital del teixit empresarial de la Comunitat Valenciana”. Sobre la “Base 5G” Pernías ha assenyalat que aquesta iniciativa “suma i complementa l'estratègia d'avanç de la societat digital de la Generalitat Valenciana, que està fent una aposta molt forta per a situar la Comunitat Valenciana al capdavant de les tecnologies disruptives”.

El pròxim 7 de juny, 5G Day

Aquest matí s'ha anunciat també la celebració el pròxim 7 de juny, al Palau de Congressos, de l'esdeveniment 5G Day, que estarà centrat en la 5G en la indústria i que permetrà comprovar in situ, amb diferents demostracions i conferències, com aquesta tecnologia ajuda en els processos de desenvolupament, fabricació, producció, logística, etc. I s'ha presentat la marca i plataforma V5G (www.v5g.es), en la qual s'anirà aplegant tota la informació dels assoliments aconseguits per totes les entitats participants i que col·laboren amb aquesta iniciativa, “que fa dos anys era un acord d'intencions i ara podem veure'l reflectit en una sèrie de resultats concrets, palpables i de futur”, ha afegit Narcís Cardona.

La iniciativa compta, a més, amb el suport de destacades empreses i entitats de la indústria i la societat valenciana, com Ford, CaixaBank, VickyFoods, Global Omnium, València Port, València CF, AVIA Clúster d'Automoció de la Comunitat Valenciana, el Col·legi Notarial de València i Fivecomm.

Més informació

Notícies destacades


Més títols en l'oferta UPV Més títols en l'oferta UPV
La UPV llança tres nous màsters en l'àmbit de la sostenibilitat, les aeronaus no tripulades, i la matemàtica industrial. A més, recupera els estudis d'Enginyeria Tèxtil
Beques Santander Erasmus Beques Santander Erasmus
Pots optar a una de les 1.875 beques que s'ofereixen. El termini de sol·licitud acaba el 14 de març del 2023
EUCAIM EUCAIM
La UPV lidera la construcció del node central de la infraestructura d'imatges mèdiques de càncer més important d'Europa
Medalla Margarita Salas Medalla Margarita Salas
Alejandra Boni, investigadora d'INGENIO (UPV-CSIC), ha sigut guardonada amb aquest premi
 'El teu grau UPV en TikTok' 'El teu grau UPV en TikTok'
Guanya entrades per als millors festivals musicals publicant un video sobre un grau UPV en TikTok
Ellas hablan de ciencia Ellas hablan de ciencia
En el marc del 11F, l'Àrea de Comunicació de la UPV estrena este espai amb 11 investigadores de la UPV

EMAS upv