- -
UPV
 

Guanyadors del 500K Pandemic Response Challenge

L'equip València IA4COVID, coordinat per Nuria Oliver i Alberto Conejero, s'imposa en la final internacional a 48 equips de 17 països

[ 11/03/2021 ]

L'equip València IA4COVID, en el qual participa la Universitat Politènica de València, ha obtingut el primer lloc en la final internacional de la competició global 500K Pandemic Response Challenge. El certamen, que atorga dos premis que sumen mig milió de dòlars, està organitzat per la XPRIZE, una fundació amb seu a Los Angeles que fomenta la recerca des de l'any 2004, i està patrocinat per Cognizant, empresa tecnològica cotitzada en la NASDAQ.

La comissionada de la Presidència de la Generalitat en Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades en la Lluita contra la COVID-19, Nuria Oliver, i el director del Departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de València, Alberto Conejero, són els coordinadors de l'equip València IA4COVID, format per vint persones que treballen en universitats i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana.

Sis d'elles pertanyen a la UPV: són Miguel Rebollo, investigador de l'Institut VRAIN (Valencian Research Institute for Artificial Intelligence); Óscar Garibo, doctorant del programa de doctorat en Matemàtiques; Eloy Piñol, tècnic superior de l'Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada; Miguel Ángel García March, investigador 'Beatriz Galindo' del Departament de Matemàtica Aplicada; Manuel Portolés, graduat en Enginyeria Informàtica, i Víctor de Elena, alumne del Màster Universitari en Comunicació Transmèdia.

Van començar a treballar al març del 2020

Ara fa un any que l'equip va començar a aplicar la intel·ligència artificial per a predir l'evolució de la pandèmia i, poc després, va decidir participar en la competició de la Fundació XPRIZE, que els permetia pronosticar l'efecte de diferents mesures no farmacològiques (tancaments de col·legis, restriccions de moviment, tancaments perimetrals…) en una situació epidemiològica concreta.

Amir Banifatemi, responsable d'Innovació i Creixement de la XPRIZE, confia ara que “la metodologia guanyadora d'aquest certamen s'implemente en els plans de resposta dels governs locals a tot el món, utilitzant la intel·ligència artificial per a protegir millor a tots, des dels més vulnerables fins als treballadors essencials, enfront de futures pandèmies.”

Més de 100 equips participants

Un total de 104 equips, de 28 països, van participar en la primera fase del concurs, que consistia a desenvolupar en un termini de sis mesos models per a predir el nombre de casos de COVID-19 a 236 regions i països diferents. El projecte de l'equip València IA4COVID va quedar entre els millors del món i va entrar en la final. Ara s'ha imposat als 48 equips, de 17 països, que van aconseguir així mateix passar de ronda. El concurs estableix dos premis de 250.000 euros cadascun, per al primer i segon classificat, lloc que ha recaigut en l'equip JSI vs COVID, de Ljubljana (Eslovènia).

Els models dels 48 equips han sigut avaluats per un jurat independent format per personal acadèmic, especialista en resposta a pandèmies i expert en IA, a més d’epidemiòlegs i epidemiòlogues, entre altres. En la pàgina web de la XPRIZE es poden consultar tots els criteris d'avaluació i les directrius del desafiament.

Quan ments brillants treballen juntes...

“Aplaudim la capacitat i dedicació dels guanyadors”, declara Brian Humphries, CEO de Cognizant. “És increïble el que pot ocórrer quan treballen juntes ments brillants en la ciència de les dades, la programació informàtica, l'aprenentatge profund i l'epidemiologia”.

L'equip València IA4COVID està format per personal investigador de les universitats d'Alacant, Politècnica de València, Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d'Elx i Cardenal Herrera CEU, i la Fundació Unitat ELLIS Alacant. Compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, el CSIC, la CRUE Universitats Espanyoles, la Fundació BBVA i Santander Universitats.

Si vols saber més sobre els equips guanyadors, accedeix a aquest vídeo.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv