- -
UPV
 

Guanyadors del 500K Pandemic Response Challenge

L'equip València IA4COVID, coordinat per Nuria Oliver i Alberto Conejero, s'imposa en la final internacional a 48 equips de 17 països

[ 11/03/2021 ]

L'equip València IA4COVID, en el qual participa la Universitat Politènica de València, ha obtingut el primer lloc en la final internacional de la competició global 500K Pandemic Response Challenge. El certamen, que atorga dos premis que sumen mig milió de dòlars, està organitzat per la XPRIZE, una fundació amb seu a Los Angeles que fomenta la recerca des de l'any 2004, i està patrocinat per Cognizant, empresa tecnològica cotitzada en la NASDAQ.

La comissionada de la Presidència de la Generalitat en Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades en la Lluita contra la COVID-19, Nuria Oliver, i el director del Departament de Matemàtica Aplicada de la Universitat Politècnica de València, Alberto Conejero, són els coordinadors de l'equip València IA4COVID, format per vint persones que treballen en universitats i centres d'investigació de la Comunitat Valenciana.

Sis d'elles pertanyen a la UPV: són Miguel Rebollo, investigador de l'Institut VRAIN (Valencian Research Institute for Artificial Intelligence); Óscar Garibo, doctorant del programa de doctorat en Matemàtiques; Eloy Piñol, tècnic superior de l'Institut Universitari de Matemàtica Pura i Aplicada; Miguel Ángel García March, investigador 'Beatriz Galindo' del Departament de Matemàtica Aplicada; Manuel Portolés, graduat en Enginyeria Informàtica, i Víctor de Elena, alumne del Màster Universitari en Comunicació Transmèdia.

Van començar a treballar al març del 2020

Ara fa un any que l'equip va començar a aplicar la intel·ligència artificial per a predir l'evolució de la pandèmia i, poc després, va decidir participar en la competició de la Fundació XPRIZE, que els permetia pronosticar l'efecte de diferents mesures no farmacològiques (tancaments de col·legis, restriccions de moviment, tancaments perimetrals…) en una situació epidemiològica concreta.

Amir Banifatemi, responsable d'Innovació i Creixement de la XPRIZE, confia ara que “la metodologia guanyadora d'aquest certamen s'implemente en els plans de resposta dels governs locals a tot el món, utilitzant la intel·ligència artificial per a protegir millor a tots, des dels més vulnerables fins als treballadors essencials, enfront de futures pandèmies.”

Més de 100 equips participants

Un total de 104 equips, de 28 països, van participar en la primera fase del concurs, que consistia a desenvolupar en un termini de sis mesos models per a predir el nombre de casos de COVID-19 a 236 regions i països diferents. El projecte de l'equip València IA4COVID va quedar entre els millors del món i va entrar en la final. Ara s'ha imposat als 48 equips, de 17 països, que van aconseguir així mateix passar de ronda. El concurs estableix dos premis de 250.000 euros cadascun, per al primer i segon classificat, lloc que ha recaigut en l'equip JSI vs COVID, de Ljubljana (Eslovènia).

Els models dels 48 equips han sigut avaluats per un jurat independent format per personal acadèmic, especialista en resposta a pandèmies i expert en IA, a més d’epidemiòlegs i epidemiòlogues, entre altres. En la pàgina web de la XPRIZE es poden consultar tots els criteris d'avaluació i les directrius del desafiament.

Quan ments brillants treballen juntes...

“Aplaudim la capacitat i dedicació dels guanyadors”, declara Brian Humphries, CEO de Cognizant. “És increïble el que pot ocórrer quan treballen juntes ments brillants en la ciència de les dades, la programació informàtica, l'aprenentatge profund i l'epidemiologia”.

L'equip València IA4COVID està format per personal investigador de les universitats d'Alacant, Politècnica de València, Jaume I de Castelló, Miguel Hernández d'Elx i Cardenal Herrera CEU, i la Fundació Unitat ELLIS Alacant. Compta amb el suport de la Generalitat Valenciana, el CSIC, la CRUE Universitats Espanyoles, la Fundació BBVA i Santander Universitats.

Si vols saber més sobre els equips guanyadors, accedeix a aquest vídeo.

Notícies destacades


Referent en la universitat espanyola Referent en la universitat espanyola
El programa Generació Espontánia de la UPV celebra el seu primer congres al campus de Vera
Dos premis Nobel a la UPV Dos premis Nobel a la UPV
Roger Kornberg y Ben Feringa han visitat el campus de Vera
Rànquing 'El Mundo' Rànquing 'El Mundo'
La UPV, millor universitat d'Espanya per a estudiar Biotecnologia, Belles Arts, i Ciència i Tecnologia dels Aliments
Technovation Girls CV Technovation Girls CV
La UPV ha acollit la final de la competició, en la qual xiquetes i joves d'entre 8 i 18 anys desenvolupen les seues pròpies aplicacions
Matriculem-nos en valencià Matriculem-nos en valencià
La UPV promou la campanya que incideix en l'objectiu de triar el valencià com a llengua de la docència
Normativa de Progrés i Permanència Normativa de Progrés i Permanència
La UPV aprova flexibilitzar les condicions de progrés del seu alumnat. Només serà necessari aprovar 12 crèdits en el primer any d'universitat

EMAS upv