- -
UPV
 

Talent UPV

Luis Jesús Quiles, investigador del campus d'Alcoi de la UPV, obté nous materials que es degraden entre 1 mes i 2 anys

[ 18/01/2021 ]

Luis Jesús Quiles ha aconseguit la millor puntuació de la Universitat Politècnica de València (UPV) en la beca postdoctoral. La seua investigació se centra en la cerca i el desenvolupament de nous materials polimèrics, que siguen altament eficients, a partir de residus com la pell de taronja, la corfa d'ametla, etc. Bàsicament, es tracta de residus agroalimentaris provinents de la Comunitat Valenciana per a tractar d'incorporar additius i càrregues en els polímers. L'investigador del campus d'Alcoi de la UPV "cerca la màxima eficiència ambiental".

Grans icebergs de plàstics
La investigació té com a aplicacions pràctiques els embalatges de qualsevol tipus, ja siga per a ús alimentari, transport de mercaderies, etc. Quiles reconeix que "actualment hi ha una gran problemàtica amb els residus que estan generant els plàstics d'un sol ús, com el plàstic film. Tots aquests elements estan generant grans icebergs de plàstics en el mar o en la superfície terrestre".

Un altre dels principals objectius de la investigació és aconseguir que aquests plàstics que no provenen del petroli es biodegraden el més prompte possible perquè l'afecció sobre el medi ambient siga menor. Luis Jesús Quiles posa un exemple: "Si llancem al mar o a terra un envàs de polipropilè o polietilè, pot tardar entre 50 i 150 anys, com a mínim, a degradar-se. Un dels objectius de la investigació és aconseguir nous materials capaços de degradar-se entre 1 mes i 2 anys". Amb aquesta ràpida degradació dels nous materials que Quiles investiga, es convertirien en part de l'ambient sense afectar de manera directa l'ecosistema.

Una alternativa sostenible per al sector de l'envàs i l’embalatge
L'objectiu principal de la investigació és l'envàs alimentari, ja que avui dia és el que més es consumeix. També es pot aplicar a caixes de cartó, compres en línia o envasos de qualsevol tipus. És aplicable a tota la indústria de logística, grans superfícies comercials o alimentació, entre altres usos.

Aquesta investigació està relacionada amb alguns dels objectius de desenvolupament sostenible: ODS 6 - Aigua neta i sanejament, ODS 12 - Producció i consum responsables, ODS 14 - Vida submarina i ODS 15 - Vida d'ecosistemes terrestres.

Millor puntuació i beca postdoctoral de la UPV
Aquesta investigació ha permès a Luis Jesús Quiles obtenir la millor puntuació per a aconseguir una beca postdoctoral de la UPV.

A nivell personal, aquesta beca "és una gran empenta per a la meua carrera investigadora". La seua recerca sobre nous materials té "una línia prometedora per al futur en què viurem". Quiles agraeix als investigadors de l’ITM Rafael Balart Gimeno i David García Sanoguera l'ajuda en la seua investigació. També destaca el suport de Sergio Torres-Giner, de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA del CSIC).

Abans de realitzar la tesi doctoral, la seua trajectòria universitària es va centrar al campus d'Alcoi de la UPV. Luis Jesús Quiles va estudiar el Grau en Enginyeria Mecànica i, posteriorment, el Màster Universitari en Enginyeria, Processament i Caracterització de Materials (MUEPCM). També va estudiar el doctorat i va aconseguir una beca de formació de professorat universitari (FPU) atorgada pel Ministeri d'Universitats.

Notícies destacades


La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera La UPV prepara una estratègia per a electrificar les barques de l'Albufera
El parc natural de l'Albufera compta amb prop de mil barques censades, de pesca i passeig turístic, que treballen una mitjana de 300 dies a l'any
GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural GO_INNOLAND, una alternativa contra l'abandó de terres i la despoblació rural
Un equip de la UPV impulsa un projecte d'innovació social per a la recuperació de parcel·les sota la fórmula cooperativa
El millor equip espanyol de la història El millor equip espanyol de la història
L'FSUPV Team prossegueix el seu ascens imparable: segon en Spielberg i Hockenheim, i vencedor a Montmeló
IMAS IMAS
Investigadors de la UPV, el CSIC i la UV participen en un projecte per a desenvolupar un nou escàner PET de diagnòstic clínic
Cátedra UPV-ISTOBAL Cátedra UPV-ISTOBAL
7 estudiants de la UPV brillen amb llum pròpia en les Innovation Event Sèries de la multinacional espanyola
Alumnado tutor Alumnado tutor
¿Necesitas ayuda? El alumnado tutor te acompaña, todos los días, durante tu primer curso en la universidad

EMAS upv