- -
UPV
 

Projecte Endure

José M. Adam (ICITECH-UPV) rep una ERC Consolidator Grant per a dur a terme un projecte que contribuirà a construir edificis més segurs i robustos

[ 13/12/2020 ]

L'investigador de la Universitat Politècnica de València (UPV) José M. Adam ha obtingut una ERC Consolidator Grant -una de les més prestigioses ajudes del Consell Europeu d'Investigació, dotada amb 2’5 milions d'euros- per a dur a terme un projecte que contribuirà a construir edificis més segurs i robustos, evitant el col·lapse progressiu de la seua estructura. Aquest tipus de col·lapse va sempre acompanyat d'importants pèrdues materials i humanes; el projecte Endure ajudarà a evitar-les.

La clau d’Endure resideix en una proposta radical per al disseny dels edificis, basada en segmentar-los i unir les diferents parts amb fusibles estructurals, amb la finalitat d'evitar la propagació de fallades per tota la construcció.

“Aquesta nova filosofia és similar a com les xarxes elèctriques es protegeixen enfront de sobrecàrregues, en connectar diferents segments de la xarxa mitjançant fusibles elèctrics. En aquest cas, els fusibles estructurals evitarien el col·lapse progressiu d'un edifici davant una amenaça externa com pot ser una explosió, col·lisions contra la seua estructura, etc.”, explica José M. Adam, qui desenvolupa la labor investigadora a l'Institut de Ciència i Tecnologia del Formigó (ICITECF) de la UPV.

Per exemple, aquests fusibles haurien evitat l'enfonsament del Hard Rock Hotel a Nova Orleans l'any passat, o els col·lapses de diversos edificis a Beirut, després de les explosions que van ocórrer a la zona portuària de la capital del Líban.

Evitarà l'efecte dominó

Un col·lapse progressiu ocorre quan una fallada en una part d'un edifici desencadena un efecte dominó que origina el col·lapse de tota l'estructura o d'una part important d'aquesta. Els codis actuals de disseny d'edificis doten les estructures d'un alt grau de continuïtat i indiquen expressament que un edifici ha de ser capaç de suportar la fallada d'una única columna. D'aquesta manera, quan falla un element de l'estructura, la seua càrrega es redistribueix entre la resta d'elements, evitant un col·lapse progressiu. Però no sempre és així.

“Aquesta filosofia de disseny ha sigut efectiva en moltes ocasions, com per exemple en l'atemptat sobre les Khobar Towers el 1996. No obstant això, hi ha certs escenaris en els quals els codis actuals de disseny no són efectius, i fins i tot arriben a incrementar el risc de col·lapse progressiu”, apunta Adam.

Entre altres limitacions, els codis actuals no tenen en compte la fallada de més d'una columna, malgrat ser una situació habitual quan ocorre un esdeveniment extrem; així com tampoc la fallada d'una part de l'edifici, com pot ser el col·lapse d'un tram de forjat. “En aquestes situacions, la fallada d'una zona d'un edifici, o d'alguns dels seus elements, tira de la resta de l'estructura i provoca col·lapses de gran magnitud”, explica José M. Adam.

Endure pretén protegir els edificis enfront del col·lapse progressiu, connectant diferents segments mitjançant els fusibles estructurals. “Aquests fusibles donaran continuïtat a l'estructura en situacions normals, però separaran els diferents segments en situacions excepcionals en les quals els codis de disseny no són eficaços i la propagació d'una fallada és inevitable”, afig l'investigador de l’ICITECF de la UPV.

Assaig en dos edificis pilot a escala real construïts a la UPV

El projecte inclou el desenvolupament teòric de la nova filosofia de disseny, que permetrà saber en quines situacions s'ha d'emprar, així com la manera en què s'han de segmentar els edificis i com s'han de disposar els fusibles. També conté el disseny, la fabricació i l’assaig d'aquests fusibles, i el seu assaig en dos edificis pilot al campus de la UPV a escala real, construïts amb formigó i acer, respectivament, amb dimensions en planta de 30x20 metres i 3 altures.

“Aquesta és la part més ambiciosa de la investigació. De fet, el panel avaluador ha decidit finançar la proposta amb 500.000 euros més que el màxim finançable per a una ERC Consolidator Grant (2.000.000 euros), a causa de l’impacte potencial que poden tenir aquests assajos”, destaca José Miguel Adam.

A partir d'un projecte finançat per la Fundació BBVA

El germen d'aquest projecte va sorgir de la beca Leonardo que el 2017 va atorgar la Fundació BBVA a José M. Adam. Ara, tres anys més tard, l'investigador de l’ICITECF de la UPV inicia un projecte revolucionari, sota el guiatge del Consell Europeu d'Investigació, que permetrà alçar edificis més segurs i salvar vides humanes.

Endure es desenvoluparà entre el 2021 i el 2026 al Laboratori d'Estructures de l’ICITECF de la Universitat Politècnica de València, un dels majors d'Europa per a l'assaig de grans elements estructurals. A més, comptarà amb la col·laboració de personal investigador de la Universitat de Surrey (el Regne Unit) i de la Universitat Politècnica de Catalunya.

Més informació

Notícies destacades


'Antolín Vivar', un disseny vencedor 'Antolín Vivar', un disseny vencedor
L'alumne Álvaro Sanz guanya totes les categories del **Design **Challenge del Grup Antolín, dotat amb 10.000 euros
Eleccions a rector/a 2021 Eleccions a rector/a 2021
El Consell de Govern de la UPV ha aprovat el calendari electoral
Nous graus i dobles graus Nous graus i dobles graus
S'oferiran 5.035 places en preinscripció, la qual cosa suposa un augment de 385 places respecte al curs anterior (un 8,3% més)
A prueba de ataques de ordenadores cuánticos A prueba de ataques de ordenadores cuánticos
La UPV ayuda a desarrollar protocolos criptográficos que garanticen la máxima seguridad en las comunicaciones
Jose Bonafont, Premi Talent Jove Jose Bonafont, Premi Talent Jove
Màster en Biotecnologia Mèdica, investiga el tractament de malalties genètiques a través de l'edició genòmica
De Venècia a Atenes De Venècia a Atenes
UniRaid UPV Team, que cerca patrocinadors i col·laboradors, repartirà roba, joguets, instruments i material escolar durant la pròxima edició del ral·li

EMAS upv