- -
UPV
 

Coronavirus Makers

Investigadors, docents i estudiants de la UPV se sumen a la iniciativa imprimint en 3D equipament de protecció individual per a personal sanitari

[ 26/03/2020 ]

[ > Escolta en “Despeja la incógnita”, el nou programa d'UPV Ràdio, l'entrevista amb Iván Torres y Constanza Rubio]

Davant la crisi global provocada pel COVID-19, personal investigador, docents i estudiants de la Universitat Politècnica de València (UPV) s'han posat a la feina per a imprimir en 3D equipament de protecció individual per al personal sanitari.

Se sumen, d'aquesta manera, a la iniciativa Coronavirus Makers, que agrupa una xarxa de més de 10.000 persones que es coordinen a Espanya per a crear, amb tecnologia 3D, màscares, respiradors, cabines… en un temps rècord, posant-les a la disposició dels centres de salut i hospitals del país.

Màscares de protecció gràcies a un projecte liderat, a la UPV, per Constanza Rubio

Des de les seues cases, equips de diferents centres i instituts d'investigació de la UPV treballen en la impressió en 3D de suports de màscares de protecció. Una vegada impresos, són els mateixos equips els que assemblen la peça en 3D amb la resta de components (làmina d'acetat i elàstic).

És el cas, per exemple, de l'equip dirigit per Constanza Rubio, professora de Física Aplicada de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural (ETSEAMN-UPV), que participa en aquesta iniciativa juntament amb el seu grup d'investigació del Centre de Tecnologies Físiques (CTF).

El prototip, que es va actualitzant i perfeccionant gràcies a indicacions de membres de Coronavirus Makers, està imprimint en aquests moments una tercera versió, de la qual es produeixen nou màscares al dia.

“Amb aquesta iniciativa es demostra, una vegada més, la important labor investigadora i docent que es duu a terme a la universitat, així com la capacitat que té d'adaptació als canvis”, destaca Rubio. “Des de la UPV, estem treballant perquè els estudiants salven aquest curs, però també, perquè cadascun, des de la seua àrea d'investigació, aporte allò necessari per a superar junts aquesta crisi”, afig.

A més de l'equip de treball de l'ETSEAMN-UPV, també des del Departament d'Enginyeria Mecànica i de Materials, Juan Antonio García Manrique, professor de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny (ETSED-UPV) i investigador de l'Institut de Disseny per a la Fabricació i Producció Automatitzada (IDF-UPV), treballa en la creació de màscares de protecció, imprimint amb els seus equips els suports d'aquestes.

Jaume Masià coordina les set impressores del campus d'Alcoi en marxa i, a més, el centenar de membres de la localitat

Un altre dels exemples ens porta fins al campus d'Alcoi de la UPV. En aquest cas, des de la seua direcció es coordina tot l'equipament d'impressió en 3D del campus, disponible tant a l'espai Generació Espontània Design Factory com al Departament d'Enginyeria Mecànica.

En total, són set les impressores que estan en funcionament aquests dies amb l'objectiu de crear els suports per a màscares de protecció. “Una vegada impresos”, explica Jaume Masià, professor del Departament d'Enginyeria Mecànica i de Materials, “muntem les màscares amb la resta de materials i, posteriorment, seguint els protocols de desinfecció establits, es procedeix a la neteja de cada equip de protecció individual (EPI), i queda tot llest per a la seua distribució”.

Masià coordina, a més, l'equip de treball de Coronavirus Makers de tota la ciutat d'Alcoi, en el qual s'integra ja prop d'un centenar de membres i que compta, al seu torn, amb la col·laboració d'una gran quantitat d'empreses locals i institucions, “indispensables per a poder produir aquests EPI”, remarca el professor de la UPV.

José Luis Alapont coordina la creació d'un prototip per a la producció en massa

Des de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura (ETSAV) i l'Institut de Restauració del Patrimoni (IRP), José Luis Alapont coordina un altre dels projectes amb segell UPV. En aquest cas, el seu equip treballa en un nou prototip de visera per a produir a partir de motles i impressió en 3D.

“El problema d'imprimir cada peça és el temps (al voltant de 2 hores)”, assenyala. “En el nostre equip, hem desenvolupat un motle de silicona per a la visera (per colada), la matriu del qual s'imprimeix en 3D, perquè la producció es puga fer de forma artesanal, però en sèrie”.

Aquesta solució “estaria a mig camí entre la producció individualitzada i la industrialitzada. És a dir, que amb aquest sistema, usant quatre motles, podem tenir 200 suports de les viseres al dia, la qual cosa agilita moltíssim la disponibilitat d'aquests equips de protecció per al personal que el requerisca”, destaca Alapont.

El projecte ràpidament ha cridat l'atenció del Cocodrilo Familifestival, una iniciativa sorgida sota el guiatge de tres enginyers, tots titulats per la UPV, que organitza aquest esdeveniment per a famílies al setembre, i destinarà els ingressos de les 100 primeres entrades venudes a finançar la compra del material necessari per a la producció d'aquestes proteccions.

Generació Espontània UPV

A més, des del grup de Generació Espontània Makers UPV, s'està col·laborant activament en diversos projectes de la iniciativa Coronavirus Makers, com el disseny de respiradors o la fabricació de viseres de protecció.

Iván Torres, integrant de la comunitat, assenyala: “Tenim un grup d'impressió en 3D amb més de 60 persones disposades a imprimir viseres i altres elements necessaris per a la protecció sanitària. Actualment, els materials estan imprimint-los de manera individual els membres en les seues pròpies cases, i s'estan posant a la disposició de qualsevol hospital que els necessite a través dels mitjans de distribució autoritzats”.

Per part seua, els membres de Fórmula Student, un altre dels equips de Generació Espontània UPV, han aparcat aquests dies la fabricació del seu pròxim prototip i dediquen tot el seu esforç a aquesta iniciativa, imprimint també les subjeccions per a EPI amb els seus equips.

Be More 3D

Un altre dels exemples del compromís actual amb la situació és Be More 3D, empresa nascuda a l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria d'Edificació (ETSEE) de la UPV, líder en el desenvolupament i fabricació d'impressores en 3D per a construcció que, aquests dies, centra els seus esforços a aportar el seu granet d'arena a la iniciativa Coronavirus Makers.

Si s’escau, amb la col·laboració de José Ramón Albiol, professor de l'ETSEE de la UPV, i l'equip d'R+D+Arq, treballen també en la impressió en 3D dels suports de les màscares de protecció.

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv