- -
UPV
 

Ribointerferència

Científics de la UPV i el CSIC aconsegueixen plantes de tomata resistents al virus del bronzejat

[ 04/03/2020 ]

Un equip investigador de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (IBMCP), centre mixt de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), ha emprat eines de regulació de l'expressió de gens per a produir plantes de tomata resistents al virus del bronzejat de la tomaca (TSWV n'és la sigla en anglès).

Els resultats del treball, que demostren la utilitat d'aquesta classe d'estratègies per a generar cultius resistents a les infeccions virals, han sigut publicats en la revista The Plant Journal.

La ribointerferència, una tècnica crucial per a la biologia moderna

El silenciament gènic mediat per àcid ribonucleic (RNA) -també denominat ribointerferència (RNAi)- és una tècnica crucial en la biologia moderna, ja que permet l'encesa i apagada selectiva de gens, i en plantes, s'ha emprat amb èxit per a induir resistència enfront d'alguns virus.

En aquest sentit, Alberto Carbonell, investigador de l'IBMCP, explica que "una de les tècniques antivirals basades en RNAi més reeixides consisteix a induir en les plantes l'expressió de petits RNA artificials dissenyats per a inhibir la replicació dels RNA virals".

"En el nostre estudi", afig, "hem treballat amb dos tipus de petits RNA artificials, els microRNA artificials o amiRNA, i els petits RNA interferents transactius sintètics o syn-tasiRNA. Després, hem comparat el nivell de resistència enfront d'un virus de gran importància econòmica, com és el virus del bronzejat de la tomata, de plantes que expressen un únic amiRNA antiviral i de plantes que expressen, simultàniament, quatre syn-tasiRNA antivirals, cadascun amb un lloc diana diferent".

Estratègia basada en syn-tasiRNA

El treball del grup investigador de l'IBMCP evidencia que les plantes que expressen un únic amiRNA antiviral són més susceptibles al TSWV, pel fet que el virus acumula fàcilment mutacions en el lloc diana de l'amiRNA, la qual cosa li permet evadir la seua acció i prosseguir amb la infecció. Per contra, les plantes que expressen simultàniament quatre syn-tasiRNA antivirals són, majoritàriament, totalment resistents al TSWV, probablement a causa d¿aquest efecte combinat de cada syn-tasiRNA.

"Pensem", conclou Carbonell, "que la probabilitat que el virus acumule mutacions simultàniament als quatre llocs diana és molt xicoteta. Amb el nostre treball, hem aconseguit produir plantes de tomata resistents al TSWV i demostrar la utilitat i idoneïtat de l'estratègia basada en syn-tasiRNA per a generar cultius resistents a les infeccions virals".

Notícies destacades


Premis Aula Cemex - Sostenibilitat Premis Aula Cemex - Sostenibilitat
La despoblació rural i una estació de vehicles d'hidrogen, temàtiques dels treballs guanyadors
PAMPAM20! PAMPAM20!
Els 10 guanyadors de l'edició anterior exposen els seus projectes artístics i multimèdia a la Sala Drassanes fins al pròxim 5 de maig
Construeix amb el teu coneixement Construeix amb el teu coneixement
Un equip UV-UPV guanya el premi Ford Community Challenge Apadrina la Ciència, dotat amb 5.000 €
ENHANCE, supercampus europeu ENHANCE, supercampus europeu
La UPV i les altres 6 universitats tecnològiques europees del consorci ENHANCE ajuden a dissenyar l'educació superior de la societat post COVID
50 anys de l'ETS d'Enginyeria d'Edificació 50 anys de l'ETS d'Enginyeria d'Edificació
L'escola programa activitats durant el 2021 per a celebrar el seu aniversari
Els científics UPV més citats del planeta Els científics UPV més citats del planeta
Avelino Corma, número 1 d'Espanya i top 30 global en la llista de la Universitat de Stanford, que classifica als prop de 160.000 investigadors més destacats del món

EMAS upv