- -
UPV
 

L'IRP, d'aniversari

20 anys d'excel·lència en la restauració i conservació del patrimoni cultural nacional i internacional

[ 17/01/2020 ]

La restauració de la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats i el seu conjunt d'obres pictòric escultòric i ornamental, així com de les pintures de l'església dels Sants Joans o el Palau Ducal de Gandia; la recuperació dels frescos de la parròquia de Sant Nicolau, coneguda ja com la capella sixtina valenciana; la restauració del castell de Biar; la rehabilitació integral del barri medieval de Bocairent; la restauració de San Pietro de Roma, o la rehabilitació de les naus de Cross o l'alt forn núm. 2 de Sagunt.

En tots aquests projectes hi ha un denominador comú: el segell de l'Institut Universitari de Restauració del Patrimoni (IRP) de la Universitat Politècnica de València (UPV), que ha celebrat l'acte central del seu vintè aniversari. 20 anys contribuint al coneixement, la conservació i la restauració del patrimoni cultural, especialment valencià, però també de la resta d'Espanya, i fins i tot a nivell internacional.

"Des dels seus inicis, l'Institut ha tingut com a objectiu general potenciar i donar suport a la investigació científica dins de la disciplina de la conservació i restauració dels béns culturals", ha afirmat Francisco Juan Vidal, director de l'IRP, que ha assenyalat a més que l'institut UPV "ha impulsat també el desenvolupament tecnològic i la innovació en l'àmbit de la conservació del patrimoni cultural, i ha atès la formació específica d'especialistes en la matèria. Complim ara 20 anys treballant pel nostre patrimoni cultural, en la seua conservació, restauració, difusió i posada en valor. I això és motiu de celebració, perquè estem orgullosos d'això", ha afegit.

D'un garatge a referència nacional i internacional de l'àmbit

L'IRP va ser creat l'any 1999 per un grup d'investigadores i investigadors de la UPV, amb la professora Pilar Roig al capdavant. Després de la constitució del Departament de Conservació i Restauració de Béns Culturals el 1991, i atès l'alt nivell cientificotècnic que havia aconseguit la disciplina i que a la UPV existien ja grups especialitzats en la conservació i restauració del patrimoni arquitectònic, l'IRP es va constituir com el marc en el qual la investigació enfocada cap a la conservació del patrimoni, tant immoble com moble, poguera avançar conjuntament. Avui, després de dues dècades de trajectòria, està consolidat com un referent tant nacional com internacional en el seu camp.

"L'IRP és l'estendard de la Universitat en el seu compromís amb el patrimoni", ha destacat Francisco Mora, rector de la UPV. "Va començar en un garatge", ha prosseguit, "i avui, 20 anys després, des de les seues instal·lacions a la Ciutat Politècnica de la Innovació, parc científic de la UPV, l'IRP és un institut de referència internacional. Els seus projectes i intervencions tenen un gran impacte social i, sobretot, contribueixen a saber d'on venim, i a preservar i posar en valor el nostre patrimoni".

Per part seua, Pilar Roig, alma mater de l'IRP, ha destacat la importància del projecte de restauració de la basílica de la Mare de Déu: "Aquell projecte va ser l'embrió del que avui és l'Institut. Va aglutinar a disciplines molt importants de la UPV. Totes les persones amb interès en la restauració del patrimoni es van implicar, i això va ser clau per a fer el pas per a la creació d'un Institut que, en l'actualitat, és una referència nacional i internacional. A Espanya, és l'únic institut universitari en aquest camp, i tant al nostre país, com fora de les nostres fronteres, té un reconeixement enorme".

De la basílica de la Mare de Déu, Sant Nicolau i el Palau Ducal de Gandia, als Sants Joans

Amb motiu d'aquest vintè aniversari, l'IRP ha editat una publicació que permet conèixer l'excel·lència de l'activitat investigadora i pràctica de l'Institut. Plantejada en ordre cronològic, l'obra conjumina les actuacions dutes a terme per les dues àrees que componen l'Institut: restauració del patrimoni arquitectònic i restauració del patrimoni artístic i documental.

A més del de la basílica de la Mare de Déu dels Desemparats de València, uns altres dels projectes d'intervenció més destacats d'aquestes dues dècades són, sens dubte, la restauració de les pintures murals de la parròquia de Sant Nicolau de València, ja que s'ha recuperat per a la ciutat una obra important del seu patrimoni cultural, i la restauració de les pintures murals de la Galeria Daurada del Palau Ducal dels Borja de Gandia.

A més, en aquesta línia d'intervencions, el projecte de restauració de les pintures murals de Palomino en la volta de la Reial Parròquia dels Sants Joans de València, ja iniciat, suposa abordar novament la restauració d'una de les obres mestres del patrimoni cultural valencià.

Estudis cromàtics, ninots, bioneteja...

Altres projectes de restauració importants desenvolupats per personal investigador de l'Institut són els que es refereixen a l'estudi cromàtic del centre històric de les ciutats de València i Ontinyent, o la restauració d'obres de material petri, com piles baptismals antigues, panteons destacats o fonts rellevants. D'altra banda, l'IRP ha incorporat recentment la línia d'intervenció sobre ninots de falles; mentre que altres projectes seus s'han centrat en l'aplicació de la bioneteja en l'eliminació de sals i altres productes.

En l'àrea d'intervenció arquitectònica, l'IRP ha desenvolupat durant aquestes dues dècades projectes de gran envergadura. Entre aquests, cal assenyalar la rehabilitació integral del barri medieval de Bocairent, el projecte d'intervenció paisatgística a l'entorn de l'Arc de Cabanes, la restauració del castell de Biar, la rehabilitació de l'alt forn núm. 2 de Sagunt o l'edifici de Tabacalera.

I, a la ciutat de València, destaquen al seu torn les seues actuacions en el pont gòtic de la Trinitat i el pont renaixentista dels Serrans; les recuperacions del pati sud de l'església de Sant Joan de l'Hospital i del pavelló d'administració del Mercat Central, o la rehabilitació de les Naus de Cross.

Excel·lència nacional i internacional

Però el segell d'excel·lència de l'IRP no se circumscriu únicament a l'àmbit valencià. A nivell nacional i internacional, el seu impacte està fora de discussió. Intervencions com l'anàlisi de mostres de pintura mural cosmètiques de la cultura maia a l'antiga Mesoamèrica; la restauració de la decoració pictòrica del Teatro Leal de La Laguna (Tenerife); l'estudi cromàtic del centre històric de Cartagena; la restauració de l'església de San Pietro de Roma; la reconstrucció virtual de la ciutat colonial de Sant Agustí de la Florida, o la rehabilitació i posada en valor de l'edifici Barco español i el seu entorn a Tan-Tan (el Marroc), són alguns exemples de la transcendència global d'un IRP que, avui dia, té motius de sobra per a celebrar amb orgull aquesta efemèride.

Més informació

Notícies destacades


Cancerless Cancerless
Un equipo de la UPV participa en un proyecto europeo para prevenir el cáncer y contribuir a su diagnóstico precoz en personas sin hogar
Carreteras más seguras Carreteras más seguras
Investigadores de la UPV y Metalesa desarrollan nuevas infraestructuras inteligentes para mejorar la seguridad vial
Reintroducción del gallipato Reintroducción del gallipato
El proyecto LIFE Renaturwat celebra el Día Mundial del Agua con una iniciativa que mejora la biodiversidad y la conservación de los humedales artificiales
Premi de la Ribera Premi de la Ribera
El doctor por la UPV Joan Borràs, premiado por el Ayuntamiento de Algemesí por un trabajo enmarcado en su tesis doctoral
Proyecto europeo LIVESEEDING Proyecto europeo LIVESEEDING
La UPV trabaja en nuevas semillas ecológicas de pimiento blanco, zanahoria morada y coliflor adaptadas al cambio climático
La gran aportación de la Universidad Pública La gran aportación de la Universidad Pública
Las universidades públicas valencianas generan casi 50.000 puestos de trabajo y elevan el salario medio de la Comunitat un 11%



EMAS upv