- -
UPV
 

Adrián de Arriba i Miguel Fernández

Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya amb 'Even a brick wants to be something'

[ 03/01/2020 ]

Miguel Fernández Di Stéfano i Adrián de Arriba Ramos, arquitectes i estudiants del Màster en Arquitectura Avançada, Paisatge, Urbanisme i Disseny de la Universitat Politècnica de València (MAAPUD-UPV), han sigut guardonats, juntament amb els seus companys d'equip Guillermo Pomar Blanco i Estela Darriba Estévez, amb un segon premi en Europan 15 Espanya, el concurs d'idees per a arquitectes europeus menors de 40 anys que exerceixen professionalment en qualsevol país del continent.

El certamen -la finalitat primordial del qual és fomentar l'intercanvi d'influències entre professionals, i oferir solucions de qualitat a nivell arquitectònic i urbanístic per a les ciutats europees- està estructurat entorn d'una federació europea d'organitzacions nacionals que llancen, de manera simultània, concursos amb un tema, un calendari i uns objectius comuns. A Espanya, el Comitè Nacional està presidit pel Ministeri de Foment.

Set emplaçaments, 141 propostes presentades, 39 preseleccionades i 28 premiades

En la present edició, els projectes havien de tractar de les ciutats productives des de tres prismes: els recursos, la mobilitat i l'equitat social. A partir d'això, els/les arquitectes, a soles o en equip, poden presentar propostes en qualsevol dels emplaçaments proposats a tot Europa. A Espanya, les opcions per a enguany en són set: Lasarte-Oria, Madrid-La Arboleda, Casar de Cáceres, Oliva, Palma, Sant Climent de Llobregat i Barcelona-Vallbona.

En total, l'edició espanyola d'Europan 15 va rebre 141 propostes, de les quals inicialment van ser preseleccionades 39. En la segona fase, el jurat reunit a Innsbruck (Àustria) el passat 21 d'octubre en va elegir 28, de les quals finalment sis han rebut un primer premi, vuit un de segon i 14 han sigut reconegudes amb un esment especial.

Fins i tot una rajola vol ser alguna cosa

Animats per Rafael Temes, professor de Regeneració Urbana del MAAPUD de la UPV que ho va proposar com a activitat, Miguel i Adrián van conformar amb Estela i Guillermo un equip que va presentar al certamen el projecte Even a brick wants to be something (fins i tot una rajola vol ser quelcom), proposta destinada a regenerar la vora sud del nucli urbà d'Oliva (la Safor, València) coneguda com els Rajolars.

Aquesta intervenció, proposada per la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l'Ajuntament d'Oliva, plantejava com un dels principals reptes "la introducció d'activitats productives innovadores vinculades a la formació professional d'alt rendiment dels sectors econòmics del municipi: agroalimentari; industrial ceràmic, i gestió de l'aigua i serveis", i considerar alhora "la participació pública; la innovació productiva; la diversitat funcional; la sostenibilitat social, econòmica i ambiental, i el respecte pel patrimoni arquitectònic i paisatgístic".

"Solucions molt suggeridores que posen de manifest la riquesa i diversitat paisatgística"

En la decisió definitiva, el jurat ha valorat que el projecte originat a la UPV aporta "solucions molt suggeridores" a la complexitat territorial del municipi, "que posen de manifest la riquesa i diversitat paisatgística" d'aquest.

Així mateix, ha destacat "la proposta de renaturalització del sector, com a pas previ a la implantació dels usos productius, així com la rehabilitació del patrimoni industrial per a acollir tot el programa d'usos proposats, inclosos els habitatges, dins de les naus existents".

Finalment, el jurat ha assenyalat que el discurs gràfic utilitzat "transmet amb eficàcia la proposta i l'energia dels espais fabrils, mostrant el potencial d'un projecte de regeneració urbana que aposta per la introducció d'activitats productives innovadores orientades a garantir el desenvolupament urbà sostenible dels Rajolars".

Notícies destacades


U-Ranking 2020 U-Ranking 2020
La UPV repeteix com a número 1 d'Espanya en docència i és la millor universitat de la Comunitat, a més, tant en investigació com en la classificació general
Allotjament d'estudiants Allotjament d'estudiants
La UPV facilita informació sobre més de 200 ofertes de lloguer de pisos i 25 residències i col·legis majors en les rodalies dels seus tres campus
Programes acadèmics Programes acadèmics
La UPV ofereix l'opció de garantir l'accés al màster consecutiu en la preinscripció de grau
Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure Demostren per què l'alcohol continua danyant el cervell després de deixar de beure
Una investigació europea amb participació de la UPV explica com el sistema immune participa en les alteracions cerebrals que provoquen l'addicció
Notes de tall Notes de tall
Coneix les del curs passat i orienta't sobre els títols amb més demanda. Què fer si la teua nota és inferior a la del grau que vols estudiar?
Simulador de notas Simulador de notas
Selecciona el grau que desitges estudiar i calcula la teua nota d'admissió a partir dels teus resultats en batxillerat i les PAU

EMAS upv