- -
UPV
 

Adrián de Arriba i Miguel Fernández

Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya amb 'Even a brick wants to be something'

[ 03/01/2020 ]

Miguel Fernández Di Stéfano i Adrián de Arriba Ramos, arquitectes i estudiants del Màster en Arquitectura Avançada, Paisatge, Urbanisme i Disseny de la Universitat Politècnica de València (MAAPUD-UPV), han sigut guardonats, juntament amb els seus companys d'equip Guillermo Pomar Blanco i Estela Darriba Estévez, amb un segon premi en Europan 15 Espanya, el concurs d'idees per a arquitectes europeus menors de 40 anys que exerceixen professionalment en qualsevol país del continent.

El certamen -la finalitat primordial del qual és fomentar l'intercanvi d'influències entre professionals, i oferir solucions de qualitat a nivell arquitectònic i urbanístic per a les ciutats europees- està estructurat entorn d'una federació europea d'organitzacions nacionals que llancen, de manera simultània, concursos amb un tema, un calendari i uns objectius comuns. A Espanya, el Comitè Nacional està presidit pel Ministeri de Foment.

Set emplaçaments, 141 propostes presentades, 39 preseleccionades i 28 premiades

En la present edició, els projectes havien de tractar de les ciutats productives des de tres prismes: els recursos, la mobilitat i l'equitat social. A partir d'això, els/les arquitectes, a soles o en equip, poden presentar propostes en qualsevol dels emplaçaments proposats a tot Europa. A Espanya, les opcions per a enguany en són set: Lasarte-Oria, Madrid-La Arboleda, Casar de Cáceres, Oliva, Palma, Sant Climent de Llobregat i Barcelona-Vallbona.

En total, l'edició espanyola d'Europan 15 va rebre 141 propostes, de les quals inicialment van ser preseleccionades 39. En la segona fase, el jurat reunit a Innsbruck (Àustria) el passat 21 d'octubre en va elegir 28, de les quals finalment sis han rebut un primer premi, vuit un de segon i 14 han sigut reconegudes amb un esment especial.

Fins i tot una rajola vol ser alguna cosa

Animats per Rafael Temes, professor de Regeneració Urbana del MAAPUD de la UPV que ho va proposar com a activitat, Miguel i Adrián van conformar amb Estela i Guillermo un equip que va presentar al certamen el projecte Even a brick wants to be something (fins i tot una rajola vol ser quelcom), proposta destinada a regenerar la vora sud del nucli urbà d'Oliva (la Safor, València) coneguda com els Rajolars.

Aquesta intervenció, proposada per la Generalitat Valenciana en col·laboració amb l'Ajuntament d'Oliva, plantejava com un dels principals reptes "la introducció d'activitats productives innovadores vinculades a la formació professional d'alt rendiment dels sectors econòmics del municipi: agroalimentari; industrial ceràmic, i gestió de l'aigua i serveis", i considerar alhora "la participació pública; la innovació productiva; la diversitat funcional; la sostenibilitat social, econòmica i ambiental, i el respecte pel patrimoni arquitectònic i paisatgístic".

"Solucions molt suggeridores que posen de manifest la riquesa i diversitat paisatgística"

En la decisió definitiva, el jurat ha valorat que el projecte originat a la UPV aporta "solucions molt suggeridores" a la complexitat territorial del municipi, "que posen de manifest la riquesa i diversitat paisatgística" d'aquest.

Així mateix, ha destacat "la proposta de renaturalització del sector, com a pas previ a la implantació dels usos productius, així com la rehabilitació del patrimoni industrial per a acollir tot el programa d'usos proposats, inclosos els habitatges, dins de les naus existents".

Finalment, el jurat ha assenyalat que el discurs gràfic utilitzat "transmet amb eficàcia la proposta i l'energia dels espais fabrils, mostrant el potencial d'un projecte de regeneració urbana que aposta per la introducció d'activitats productives innovadores orientades a garantir el desenvolupament urbà sostenible dels Rajolars".

Notícies destacades


3 nous dobles graus 3 nous dobles graus
La UPV amplia la seua oferta de cara al pròxim curs acadèmic amb una desena de noves titulacions entre graus, dobles i màsters universitaris
AirOs, 2n premi en Disseny de Bany AirOs, 2n premi en Disseny de Bany
Juan Manuel Pinero, Erika Mecková i Julia Navarro triomfen en CevisamaLab substituint el concepte de mampara per una cortina d'aire
La Universitat espanyola en xifres La Universitat espanyola en xifres
L'informe destaca el creixement del rendiment acadèmic en la UPV amb el Pla Bolonya, la seua baixa taxa d'abandó i els seus bons números en professores i pràctiques extracurriculars
L'informatiu UPV, en Alexa L'informatiu UPV, en Alexa
Escolta tota l'actualitat universitària dels tres campus des de l'assistent de veu d'Amazon
34 satèl·lits més, en òrbita 34 satèl·lits més, en òrbita
OneWeb continua portant Internet a tot el planeta amb l'hipervisor Xtratum, tecnologia de fentISS, empresa derivada de la UPV
Camí de la petjada zero de carboni en 2050 Camí de la petjada zero de carboni en 2050
La UPV, primera i única universitat espanyola amb el segell EMAS, redueix en més d'un milió d'euros la seua factura elèctrica en un any

EMAS upv