- -
UPV
 

Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...

Una selecció de l'extraordinària col·lecció de la UPV de llibres i publicacions d'artista, exposada fins al pròxim 12 de gener a La Nau

[ 28/11/2019 ]

Originals d'Andy Warhol, Edward Ruscha, Ulisses Carrión, John Baldessari, Christian Boltanski i Jenny Holzer, entre d'altres, s'exposen en la mostra "TEXT [NO TEXT]. Llibres i publicacions d'artista. Col·lecció de la UPV", que pot visitar-se fins al pròxim 12 de gener a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau.

L'exposició és una col·laboració entre la UPV i la Universitat de València (UV) que inclou una selecció dels més de 1.400 llibres i publicacions d'artista que integren la col·lecció de la UPV, la qual recull part de l'obra dels artistes d'aquest àmbit més rellevants de la segona meitat del segle xx, i se centra, principalment, en les dècades del 1960 i el 1970, quan es va produir un trencament significatiu del concepte de llibre d'artista a partir del desenvolupament del moviment Fluxus i l'eclosió de l'art pop.

Al voltant de 80 publicacions dividides en 7 seccions

La mostra recull al voltant de 80 publicacions dividides en 7 seccions segons que s'hi use o no text: en funció del predomini de la imatge o del llenguatge. La primera es remunta als anys 1960 i a l'àmbit Fluxus, i inclou creacions de grans artistes com ara George Maciunas, creador del moviment, La Monte Young, Daniel Spoerri, Dieter Roth, John Cage, David Degener, Walter de María, Henry Flynt o Yoko Ono. La segona aborda la Beau Geste Press, editorial creada pel mexicà Felipe Ehrenberg per a donar eixida a publicacions experimentals amb mitjans artesanals.

En la tercera secció, l'exposició presenta el llibre d'artista com a producte de masses a través del pop, el minimalisme i l'art conceptual, amb obres de primer nivell com ara el desplegable Every Building on the Sunset Strip d'Edward Ruscha, o el Warhol's Index (book). El quart apartat posa el focus en la geometria, el disseny i l'absència de text, amb obres de Bruno Munari i Sol Lewitt; mentre que el cinquè està dedicat a la fotografia i l'estratègia de l'arxiu, amb obres d'artistes com Baldessari, Hans-Peter Feldmann o Richard Hamilton, que treballen la imatge fotogràfica des d'un punt de vista pròxim al documentalista.

Finalment, les seccions sisena i setena estan centrades en artistes que treballen amb el llenguatge. D'una banda, escrits i documents com una forma paral·lela d'expressió artística (Lawrence Weiner, Jenny Holzer, Barbara Kruger, Antoni Muntadas, Ignasi Aballí i Isidoro Valcárcel Medina). De l'altra, l'experimentació poètica, la poesia visual i la poesia concreta de, entre d'altres, Clemente Padín, Edgardo Antonio Vigo, Guillermo Deisler, Fernando Millán, Jiri Kolar i Franz Mon.

Comissariada per Antonio Alcaraz i oberta al públic festius i de dimarts a diumenge

Antonio Alcaraz, comissari de la mostra, afirma que els visitants de l'exposició "hi veuran l'obra d'artistes molt rellevants i s'adonaran de la importància que té el treball en format de llibre amb relació al que fan ells mateixos en altres suports".

La mostra està oberta al públic de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, i els diumenges i festius en horari només matinal, de 10 a 14 h.

Més informació

Notícies destacades


Puzzle Pieces Puzzle Pieces
L'app desenvolupada per un equip de l'ETSET-UPV facilita l'aprenentatge d'alumnat amb Trastorn d'Espectre Autista
Biosensor per a detecció del SARS-CoV-2 en l'aire Biosensor per a detecció del SARS-CoV-2 en l'aire
Investigadors de l'IDM-UPV desenvolupen un sistema que permetria quantificar la càrrega viral en espais interiors
Beca de Hispasat Beca de Hispasat
Una estudiant de la Universitat Politècnica de València guanya la Beca "Enginyera Dona" que atorga Hispasat
La AECID selecciona y financiará dos proyectos UPV en América Latina La AECID selecciona y financiará dos proyectos UPV en América Latina
El abastecimiento de energía de una comunidad hondureña y la mejora de cultivos de arroz con drones y satélites en Perú
Por delante de Oxford, Yale o Caltech Por delante de Oxford, Yale o Caltech
La UPV alcanza en YouTube 250.000 suscriptores y 70 millones de visionados
Proyecto Endure Proyecto Endure
José M. Adam (ICITECH-UPV) recibe una ERC Consolidator Grant para llevar a cabo un proyecto que contribuirá a construir edificios más seguros y robustos

EMAS upv