- -
UPV
 

Warhol, Spoerri, Cage, Ruscha, Yoko Ono...

Una selecció de l'extraordinària col·lecció de la UPV de llibres i publicacions d'artista, exposada fins al pròxim 12 de gener a La Nau

[ 28/11/2019 ]

Originals d'Andy Warhol, Edward Ruscha, Ulisses Carrión, John Baldessari, Christian Boltanski i Jenny Holzer, entre d'altres, s'exposen en la mostra "TEXT [NO TEXT]. Llibres i publicacions d'artista. Col·lecció de la UPV", que pot visitar-se fins al pròxim 12 de gener a la Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau.

L'exposició és una col·laboració entre la UPV i la Universitat de València (UV) que inclou una selecció dels més de 1.400 llibres i publicacions d'artista que integren la col·lecció de la UPV, la qual recull part de l'obra dels artistes d'aquest àmbit més rellevants de la segona meitat del segle xx, i se centra, principalment, en les dècades del 1960 i el 1970, quan es va produir un trencament significatiu del concepte de llibre d'artista a partir del desenvolupament del moviment Fluxus i l'eclosió de l'art pop.

Al voltant de 80 publicacions dividides en 7 seccions

La mostra recull al voltant de 80 publicacions dividides en 7 seccions segons que s'hi use o no text: en funció del predomini de la imatge o del llenguatge. La primera es remunta als anys 1960 i a l'àmbit Fluxus, i inclou creacions de grans artistes com ara George Maciunas, creador del moviment, La Monte Young, Daniel Spoerri, Dieter Roth, John Cage, David Degener, Walter de María, Henry Flynt o Yoko Ono. La segona aborda la Beau Geste Press, editorial creada pel mexicà Felipe Ehrenberg per a donar eixida a publicacions experimentals amb mitjans artesanals.

En la tercera secció, l'exposició presenta el llibre d'artista com a producte de masses a través del pop, el minimalisme i l'art conceptual, amb obres de primer nivell com ara el desplegable Every Building on the Sunset Strip d'Edward Ruscha, o el Warhol's Index (book). El quart apartat posa el focus en la geometria, el disseny i l'absència de text, amb obres de Bruno Munari i Sol Lewitt; mentre que el cinquè està dedicat a la fotografia i l'estratègia de l'arxiu, amb obres d'artistes com Baldessari, Hans-Peter Feldmann o Richard Hamilton, que treballen la imatge fotogràfica des d'un punt de vista pròxim al documentalista.

Finalment, les seccions sisena i setena estan centrades en artistes que treballen amb el llenguatge. D'una banda, escrits i documents com una forma paral·lela d'expressió artística (Lawrence Weiner, Jenny Holzer, Barbara Kruger, Antoni Muntadas, Ignasi Aballí i Isidoro Valcárcel Medina). De l'altra, l'experimentació poètica, la poesia visual i la poesia concreta de, entre d'altres, Clemente Padín, Edgardo Antonio Vigo, Guillermo Deisler, Fernando Millán, Jiri Kolar i Franz Mon.

Comissariada per Antonio Alcaraz i oberta al públic festius i de dimarts a diumenge

Antonio Alcaraz, comissari de la mostra, afirma que els visitants de l'exposició "hi veuran l'obra d'artistes molt rellevants i s'adonaran de la importància que té el treball en format de llibre amb relació al que fan ells mateixos en altres suports".

La mostra està oberta al públic de dimarts a dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, i els diumenges i festius en horari només matinal, de 10 a 14 h.

Més informació

Notícies destacades


Adrián de Arriba i Miguel Fernández Adrián de Arriba i Miguel Fernández
Dos alumnes del MAAPUD de la UPV assoleixen un 2n premi en Europan 15 Espanya
Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial Universitat hispanoparlant líder a nivell mundial
Més de 2 milions de persones han triat ja els cursos en línia oberts i massius de la UPV per a formar-se
En el top de les universitats verdes En el top de les universitats verdes
GreenMetric situa la UPV entre les millors universitats del món en sostenibilitat
HCR 2019 HCR 2019
Sis investigadors que treballen a la Universitat Politècnica de València, entre els més influents del món
Setciències Setciències
Nous capítols del programa de divulgació científica per als més menuts produït per UPV TV

EMAS upv