- -
UPV
 

Pinsos amb palla d'arrós i residus de la poda de cítrics

Investigadors de la UPV dissenyen noves dietes per a remugants a partir de residus hortofructícoles que redueixen les emissions de metà

[ 30/10/2019 ]

La palla d'arròs i les restes de poda de cítrics tenen un nou ús: pinso per a remugants. Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat noves dietes per a vaques, ovelles, cabres, etc. a partir d'aquests residus hortofructícoles. Entre els seus avantatges, l'ús dels nous pinsos contribuiria a disminuir la crema d'aquests subproductes del camp, així com a reduir les emissions de metà generades pels animals. El treball s'emmarca dins del projecte europeu Low Carbon Feed (LIFE16/CCM/ÉS/000088), liderat per la Unió de Llauradors i Ramaders; els seus primers resultats van ser publicats en la revista Animal Feed Science and Technology.

"En els últims anys la palla d'arròs s'està eliminant mitjançant la crema controlada dels cultius. D'altra banda, les restes de poda de cultius citrícoles (tarongers i llimeres) són també eliminats mitjançant la crema o el triturat en verd. Totes aquestes pràctiques causen grans emissions de gasos efecte d'hivernacle a l'atmosfera", assenyala el catedràtic Carlos Fernández, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la UPV i responsable del projecte en aquesta institució.


Entre un 8% i un 22% menys d'emissions de gas d'efecte d'hivernacle
Els pinsos dissenyats pels investigadors de la UPV redueixen les emissions de metà (gas d'efecte d'hivernacle) entre un 8% i un 22%. A més dels residus de palla d'arròs i de fulles de cítrics, incorporen altres ingredients que garanteixen que totes les necessitats nutritives de l'animal queden satisfetes. I destaquen també perquè, a més de tenir un benefici mediambiental, són útils per als agricultors perquè revaloritza un subproducte i per als ramaders en oferir-li un aliment local a un preu competitiu.


Apta també per a cebú, búfal d'aigua, yak, dromedari, camell, llama, alpaca, vicunya...


"Les dietes Low Carbon Feed han incorporat palla d'arròs i residus de fulla de taronger i llimó al pinso compost dels animals remugants. És a dir, aquests residus no s'han utilitzat com a font farratgera, sinó que s'han introduït com un ingredient més en l'elaboració d'un pinso compost", apunta Carlos Fernández. Els pinsos es poden utilitzar per a alimentar qualsevol població d'animals remugants (boví, oví, caprí, cebú, búfal d'aigua, yak, cèrvid, etc.) i fins i tot herbívors de la família dels camèlids (dromedari, camell, llama, alpaca, vicunya, etc.).

"Es tracta a més d'una proposta que compleix amb un dels principis d'un sistema agrícola-ramader sostenible: les 3R (Reutilitzar, Reciclar i Reduir), sense perjudicar ni alterar el nivell productiu dels animals", destaca l'investigador de la UPV.


Equip de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal i del Departament de Ciència Animal
En l'equip de la UPV, a més de Carlos Fernández, participen també Tamara Romero, Pilar Molina i Nemesio Fernández, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal, i José Vicente Martí, José Luis Palomares i Ion Pérez-Baena, del Departament de Ciència Animal.

El projecte Low Carbon Feed està finançat pel programa de Projectes Europeus sobre el Canvi Climàtic LIFE. A més de la coordinació de la Unió i la investigació de la UPV, compta amb la participació de l'Ajuntament de València, l'Ajuntament de la Vall d'Uixò, la Fundació Low Carbon Economy Vall d'Uixò, Airatec Biomass Vall d'Uixò, UNIPROCA de Talavera de la Reina (Toledo), i Area Europa SCARL-Bolonya (Itàlia).

Referència

C.Fernández, I.Pérez-Baena, J.V.Marti, J.L.Palomares, J.Jorro-Ripoll, J.V.Segarra. Use of orange leaves as a replacement for alfals in energy and nitrogen partitioning, methane emissions and milk performance of murcià-granadina goats. Animal Feed Science and Technology.


Més informació

Notícies destacades


Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7% Acabar amb la pobresa infantil a Espanya augmentaria el PIB un 5'7%
La pobresa infantil a Espanya, a debat en unes jornades organitzades per la Càtedra d'Infància i Adolescència de la UPV, a Torrevella
QS rànquings per matèries QS rànquings per matèries
La UPV, reconeguda com a millor universitat d'Espanya per a estudiar tant Enginyeria Agroalimentària i Forestal com Art i Disseny
L''Escola de Disseny' canvia de nom L''Escola de Disseny' canvia de nom
L'ETSEADI (Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Aeroespacial i Disseny Industrial) substitueix la denominació d'ETSED
La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia La UPV, en la semifinal de Solo de Ciencia
Entre els deu semifinalistes, es troben Miguel López, investigador del CVBLab-Human Tech i Carolina Rober, doctoranda en la UPV
Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV Primers passos del museu Ciéncia fallera de la UPV
La UPV celebra l'acte de lliurament de premis del I concurs "La Ciència a les Falles". Els ninots guanyadors, els primers d'aquest nou museu de la universitat
UPV-CLÍNIC UPV-CLÍNIC
La UPV i INCLIVA signen un conveni per a impulsar conjuntament la innovació en l'àmbit de la salut



EMAS upv